Minden napra egy film

Minden napra egy film

Shaft

(2019)

2019. július 01. - BBerni86

Családi nyomozós, életre edződős, drogügyletes.

John Shaft hozott egy nehéz döntést. Elvált, kilépett a fia életéből is. JJ úgy nőtt fel, hogy az apja csak idióta és kínos születésnapi ajándékokat jelentett a számára. Felnőve azonban ő is a bűn üldözésében látja az útját. Az shaft.jpgMIT után az FBI adatelemzője lett, aki igyekszik segíteni ex-katona barátján, és bele van zúgva a gyerekkori barátnőjébe, Sashába. Amikor Karim drogtúladagolásban meghal, képtelen elhinni, hogy Karim ezt tette magával. Valaki megölte. Nyomozni kezd, de a szálak a város mélyére vezetnek, ahol egyedül nem boldogul. Ezért keresi fel apját, aki meglátja a lehetőséget, hogy nemezisét levadássza, miközben a fiához is közelebb kerül. A két nagyon más ember lassan közel kerül egymáshoz és a megoldáshoz, családi összefogással kerekedve felül minden nehézségen.

Kint Shaft kultikus figura, amiből mi csak egy kis szeletet érzékelhetünk. Nekem onnan ismerős a karakter, hogy Christian Bale is játszott olyan sorozatgyilkost, akit Shaft kapott el. A Netflix vette elő újra a karaktert és írta bele a modern korba.

Ennek iskolapéldája, hogy a legifjabb John Shaft már nem az öklével boldogul. Ő egy számítástechnika mérnök, aki fel van szerelve mini kamerákkal, könnyeden feltöri az adatbázisokat és nem is egy harcos alkot. Udvarias a nőkkel is, egy tipikus jófiú. Azért, amikor arra van szükség, megmutatja a férfiasabb oldalát is. Ő nem ököllel, capoira mozdulatokkal kerekedik felül a hústornyokon. Utálja a fegyvereket, de ha lőni kell, valóságos mesterlövész.

A film építi is arra a humorát, hogy mennyire más apa és fia. Amire rátesz még egy lapáttal, amikor a film végén a nagyapával egészül ki a csapat. Ő mondjuk olyan, mint a fia, csak idősebb kiszerelésben. Tanulnak egymástól, és minden poén ellenére ütőképes csapattá válnak.

A filmben a poénok és a stílus veri a krimit. Annyira tipikus az ügy megoldása, egy tucat filmben ez volt a megoldás. Pl. Harry Bosch ugyanilyen történetet nyomozott ki egy évad alatt, és a volt-katonák korrupttá válásával is tele a filmográfia. De amit ebből ki akartam hozni, a Shaft-stílus.

A lazaság, a beszólások, de még a kinézet is. Mind a karakter védjegye, és Samuel L. Jackson nagyon hozza is ezeket. Sokkal lazábbnak tűnik, mint a fiát játszó Jessie Usher – nem a popsztár. Azért egy-egy ponton ezzel túlzásba esnek. A film végén, amikor három generáció vonul ugyanolyan kabátban, annyira lazán, amennyire csak lehet, az már rossz értelemben fájt.

A történet pörög, folyamatosak a poénok, amiket rendszeresen egy-egy akció szakít meg. Szórakoztató, könnyed, egy igazi kis kikapcsolódás a nyári melegben. Még kikacsintásokat is beletettek, amiken jókat tudtam mosolyogni. A kedvencem, amikor Shaft kiakad azon, hogy összekeverik Laurence Fishburne-nel. Kérem, Samuel L. Jackson a SHIELD feje lett, míg Laurence volt Neo mentora. Nem ugyanaz a kettő!

Netflix, a látvány korrekt, a szereposztás erős. Jackson a legjobb fogás, de nem az egyedüli.

Intellektuálisan nem kihívás, de szórakoztató akciófilmnek működik.

 

Shaft (2019) - 5/3,5 stílusos, pörgős, ha a történet nem is az értelmesebbek között van, De szórakoztató.

https://www.youtube.com/watch?v=lD41XdWcmbY

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8814918826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása