Minden napra egy film

Minden napra egy film

Close

2019. július 12. - BBerni86

Testőrös, menekülős, nagyvállalati viszályos.

Sam számára a munkája jelent mindent. A kemény nő, egykori katona, most testőri megbízásokat vállal, és próbálja rászánni magát, hogy felvegye a kapcsolatot a kislányával, akit még kamaszként adott örökbe. A legújabb munka egy még szinte kamasz, dúsgazdag örökösnő hazakísérése a védett családi otthonába. Érkezés után close.jpgtávozna is, de a lány ragaszkodik hozzá, hogy még éjjelre maradjon, addig ki van fizetve a munkája. Sam marad, és így meg tudja védeni a lányt, amikor a házat idegenek lerohanják. A ház biztonsági rendszere feltörve, a testőrök megölve, ők pedig az életükért futnak, azt sem tudva, kiben bízhatnak. A Zoe örökölte cég éppen nagy tárgyalásban van, amit a lány mostohaanyja intéz. Lehet, hogy ő szeretné a lányt holtan látni?

Nagyon megoszlik, milyenek a Netflix filmek. Vannak köztük egészen zseniálisak és szórakoztatóak is, de akadnak átlagosak és rosszak is. A Close az átlagosak közé illik be: egyszer meg lehet nézni, nem fáj, de nem is ad semmit.

A cselekmény egy nagy klisé. Hány olyan filmet láttunk már, amiben egy testőr tesz meg mindent, hogy életben tartsa a védencét. Van belőle szerelmes, de humoros és akció kivitel is. Ez egyértelműen az akció felé tendál, csak éppen se akció, se krimi nincs annyi benne, hogy igazán megillesse a címkét. A bérgyilkosok elleni menekülés alig van, unalmas helyenként és a nyomozás is kimerül talán két párbeszédben.

Tiszta felesleges Sam kamasz terhességét és a most a nőre találó lánya szálát is erőltetni. Valahol sejtem, hogy azért kellett, mert ezzel akarják indokolni, hogy Sam miért kockáztatja az életét a lányért. Mert valahol a lányát juttatja eszébe, miközben menekül attól, hogy tényleg szembenézzen a lányával. (Pedig nem rossz döntést hozott, akkor ez volt ésszerű. Kamaszként, támogatás nélkül mit kezdett volna egy gyerekkel?)

De amúgy is jellemző a filmre, hogy feldob egy szálat, és nem tud mit kezdeni vele. Miért kellett lecserélni Zoe testőrét? Egyszer említik, viszonya lett volna a lánnyal? De ez csak tippként jelenik meg, az igazat nem tudjuk meg.

A vége is furcsa. Nem is értettem, hogy ott mi is van. A rendőrség most korrupt vagy sem? Vagy annak segítenek, aki éppen többet fizet? Addig üldözi őket a fél maffia, a végén meg egy emberrel leszámolnak és mindennek vége?

Az akció se látványos. Kevés és érdektelen lövöldözés, nagyon semmilyen közelharc. Nem vártam Into the Badlands szintet, de azért ennél jobban megerőltethették volna magukat.

Színészileg sem volt a filmben kihívás. Sam karaktere kimerül annyiban, hogy elszántan vagy bánatosan néz maga elé – ami közel van az ingerült arcvágáshoz is. Rapace ennél sokkal többre képes, de ebben a szerepben nem volt több. Még Indira Varma volt ismerős, de az ő szerepe még semmilyenebb. Nem is a színésznő játéka kötött le, inkább a ruhákat és ékszereket néztem, amelyeket a filmben viselt. A stílusa bejött, jobban, mint maga a karakter vagy a színésznő kifejezetten hideg játéka.

Nincs üzenet sem benne. Szórakoztató film próbál lenni, csak éppen túl semmilyen még ehhez is. Abszolút érezni, hogy nem moziba szánták, ez csak tévéfilm szinten van.

 

Close - 5/3 az alapötlet nem lenne rossz, de nem sikerült izgalmas történetet írni köré. Kiszámítható.

https://www.youtube.com/watch?v=UnXHADjbHa4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6814940180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása