Minden napra egy film

Minden napra egy film

Chernobyl

mini sorozat

2019. július 21. - BBerni86

Szennyezést megállítós, politikai helyezkedős, katasztrófával megbirkózós.

1986, Chernobyl. Az atomerőműben egy tesztet akarnak lefuttatni, de a végeredmény egy katasztrófa. Robbanás történik, tűz üt ki. A mag szabadra került, óriási a sugárfertőzés, de az intézet igazgatója képtelen kimondani a valóságot. Úgy oltanak tüzet, vezénylik be az embereket, mintha nem lenne komoly gond. Ami az államnak meg is felelne, csak ne derüljön ki, ne tudja meg a külföld, mi történt. Legasov, a tudós azonban riadót fúj. A chernobyl.jpgkárlehárítással megbízott Shcherbina megbízottal a helyszínre utazik, és meggyőzi a férfit, mekkora a baj. Egy doktornővel kiegészülve dolgozni kezdenek, hogy megakadályozzák a még nagyobb katasztrófát. Emberi önfeláldozás, súlyos veszteségek árán haladnak, miközben a politikai rendszer is akadályt gördít folyamatosan eléjük.

Az idén az HBO kínálatából a Trónok harca zárását vártuk nagyon, csalódtunk is egy hatalmasat. Mellette viszont érkezett egy mini sorozat, ami talán az év dobása, simán lehet, hogy jövőre ez a sorozat gyűjt be minden nagyobb díjat. A Chernobyl, amely nem csak azt mutatja meg, mi történt 1986-ban, hanem feltárja az okokat és megmutatja a következményeket is, emberhez közel hozva, a hétköznapok embereinek szemszögéből is.

A sorozat alapja egy katasztrófafilmet idéz fel, és nagyon kalandosra sikerült megírni. Hiába tudja mindenki, mi történt, ahogy az újabb és újabb vészhelyzeteket kezelik, ahogy a kárelhárítás zajlik, le lehet rágni a körmünk izgalmunkban. Rájönnek, valami baj van – törik a fejük, hogy oldják meg. Lesz egy ötlet, dolgoznak a megvalósításon, sokan komoly áldozatokat hoznak, és drukkolni kell, hogy sikerüljön a terv. Nagyjából ez a szisztéma, és működik végig.

Erre ráépül, hogy a kommunista rendszer éles kritikáját is megkapjuk. Ahogy itt szembekerül egymással a polgárok tragédiája a párt érdekeivel, jobban meg se lehetne mutatni, miért volt embertelen és zsarnoki a rendszer. A nézőnek sokszor felfordulhat a gyomra, mennyire vakon és az eset súlyosságát fel sem fogva hoztak döntéseket. Kedvem lett volna azokat az álszent hazug vezetőket odaküldeni a helyszínre, aztán nézték csak volna meg, mit okoztak, és osztoztak volna a következményekben is! Intelligensen csinálja ezt a sorozat, nem direktbe politizál, és általánosítja is a képet. A végén, amikor kimondják, mi az ára a hazugságoknak, az legalább annyira szól a mának, mint az akkor és ott történteknek.

A sorozat érthető is lett. Nem olyan problémák vannak, amelyek annyira köztudatban lennének. Fizika, atomhasítás, kémia – itt mindent érthetően át tudnak adni, hogy kiokosítják a nézőt, de úgy, hogy beleépítik a cselekménybe. Nem is tűnik fel, hogy igazából mi kapjuk a fizika és tudományos kommenteket és magyarázatokat. Az etikai, politikai oldalon túl ez a sorozat tudományosan is tesz a nézőjéhez.

Remek karaktereket írtak bele, és a színészek is remek munkát végeztek. Jared Harris és Stellan Skarsgard külön is kiemelendő. Mindkét karakter életszerű, nagyon hiteles az alakítás, és a színészek közti kémia is működött. Az emberi tragédiák alapból súlyt adtak a sorozatnak, de a színészek játéka tudta fokozni az élményt.

Aki teheti, nézze meg. Jól megfogott történet, amiből sokat lehet tanulni és izgalmas is.

 

Chernobyl - 5/5 megrázó, elgondolkoztató, még kalandos is. Katasztrófafilmbe oltott rendszerkritika.

https://www.youtube.com/watch?v=s9APLXM9Ei8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7714973296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2019.07.23. 13:48:44

Bocsi, de a címen kívül (Chernobyl) lehet nyugodtan magyarosan írni a tulajdonneveket: Legaszov, Scserbina, sőt, Csernobil. Az angolos átírás legalább olyan béna, mint amilyen fura, ahogy angolul beszélnek egy full szovjet környezetben a filmben (a szinkronizált verzió azért nem, mert azt megszoktuk ugye).
süti beállítások módosítása