Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bigger

2019. szeptember 20. - BBerni86

Testépítős, korszakot átformálós, családos, vállalkozós.

Joe Weider élete nem indult jól: az anyja lányt akart, így már akkor sírógörcsöt kapott, amikor megtudta, hogy fia lett. Joe, majd az öccse, Ben, soha nem lehettek elég jók az asszonynak, soha nem kaptak igazi anyai szeretet. Amikor Joe-t a nagyobb fiúk bántották, csak annyi volt az anyai szó: miért olyan gyenge? Joe így lassan a testedzés megszállottja lesz. Folyamatosan kutatja, hogy lehetne ideális, izmos testtónust kialakítani, és magán 9_20bigger.jpgkísérletezik. Kamaszként fedezi fel a testépítő versenyeket, és miközben versenyez, a saját lapját és edzőprogramját is tervezi. Az anyja ezen is kikészül, a fiúk valósággal el is menekülnek a családi házból, hogy a saját vállalkozásuk és a saját életük saját térben éljék. Egyre sikeresebb, bár a műfaj jelenlegi királya nagyon küzd azért, hogy tönkretegye őket.

A testépítők világa nagyon-nagyon távol áll tőlem. Nem is tudok egyet sem megnevezni – jó, egyet tudok. De ő csak a karrierjét kezdte így, utána híres színész lett belőle, majd egy időre a politikában is magasra mászott, kormányzói címig vitte. Gondolom, már kitaláltátok: Arnold Schwarzenegger ez a személy.

Ez a film arról mesél, hogy vált a testépítés azzá a sporttá, aminek ma ismerjük. Egy testvérpár története, a Weider fivérek sztorija, akik forradalmasították a sportot, versenyt alapítottak és még a táplálék kiegészítők kereskedelmébe is betörtek. A Bigger arra vállalkozott, hogy a magánéletük mellett a karrierjüket is bemutassa, elsősorban a nagyobb fivérre, Joe-ra koncentrálva.

Mivel nekem ez az egész új volt, az egész film cselekménye újnak hatott. Most már utána olvastam kicsit a szereplőknek, és tudom, hogy ezt-azt csiszoltak, szépítettek a valódi eseményeken (pl. Joe első házasságából született egy gyerek, akit teljesen kihagytak a filmből, ahogy Ben családja sem szerepelt). Mondjuk, a lényeget nem ez a szál vitte, hanem az, hogy két szegény fiú hogy jutott el odáig, hogy bajnokot faragjanak egy osztrák fiúból, és a testépítés vezető egyéniségévé váljanak. A semmiből milliomos sikeremberek.

Pszichésen két szál volt, amit érdekesnek találtam. Az egyik, ahogy az anyjuk idegenkedése meghatározta a két fia személyét és kapcsolatát. Sokkal tragikusabban is alakulhatott volna, de szerencsére az, hogy az anyjuk nem szerette őket, egymáshoz közel hozta a fiúkat. A másik, Joe megszállottsága a tökéletes fizikum kialakítására. Pontosan levezetik, honnan indul és mivé alakul ez a mánia. Az elején kifejezetten komikusnak is találtam, hogy Joe még a testvére temetése szervezésében is erre koncentrál, de ahogy látjuk, miért lett ilyen, a végére meg lehet őt érteni.

A cselekmény folyamatosan halad, néha túl gyorsan is. Jeleneteket tud csak megmutatni kapcsolatokból, versenyekből, mert hosszú korszakot ölel fel a teljes cselekmény. Nem mindig tetszett, mi kapja a nagy súlyt. (Schwarzenegger sok volt, bár érthető, miért emelték ki annyira, hogy kapcsolódik az ő karrierje e fivérekhez.) De mivel annyira új volt nekem a téma, érdekesnek találtam így is.

A szereposztás is jól sikerült, sok ismerős, de még nem sztárszínésszel, korrekt.

Talán lehetett volna szórakoztatóbb, de így is lekötött. Nem is bánom, hogy belebotlottam.

 

Bigger - 5/4 korrekt szereposztással, ha nem is körömrágóan izgalmas, de érdekes világról szóló film.

https://www.youtube.com/watch?v=G3k1BKNIV9c

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3215131994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása