Minden napra egy film

Minden napra egy film

Nyitva

2019. október 20. - BBerni86

Párkapcsolatos, szexuálisan próbálgatós, szerelmes.

Bálint és Fanni már 5 éve vannak együtt. Egy baráti összejövetelen mindketten elgondolkoznak azon, hogy egy baráti pár tagjai hogyan csalják egymást. Ők nem akarnak így járni, és be kell ismerniük, hogy a szexuális 10_20nyitva.jpgéletükből kiveszett a tűz. Valahogy fel kellene dobni! Listát írnak, mire vágyik a másik. Így az orális szex, a lelkesedés növelése mellett olyan pontok is a listára kerülnek, mint az édes hármas és a szerepjátékok. A kezdeti szerencsétlenkedés, első sikerek után belelkesülnek, ugyanakkor szembe kell nézniük a féltékenységgel és az olyan konfliktusokkal is, amit eddig mindketten igyekeztek szőnyeg alá söpörni. Túlélheti a szerelmük a kapcsolatuk megnyitását, vagy Bálint és Fanni útjai elválnak egymástól?

Ezt a filmet nem a prűdeknek találták ki. Nem mintha szexfilm lenne, vagy bármilyen pornó elemet tartalmazna. Még csak light sincs benne, egy Szürke50 bármelyik része sokkal közelebb áll az erotikus címkéhez, mint ez a film. (Pedig azt meglepően sokan megnézték világszerte, és nálunk is.)

Ám ez a film olyasmit tárgyal, ami közel áll a tabu témákhoz. Tudjuk mind, mi az a swinger klub, édes hármas, maszturbáció. De kétlem, hogy bárkinek az lenne a kedvenc csevegési témája, hogyan dobja fel a szexuális életét vagy párkapcsolatát az ágyban. Erről nálunk még mindig nem illik beszélni. Pláne, ha olyan megoldásai is vannak, amelyek a konzervatív címkén kívül esnek.

A film főhősei elkezdenek nyitni a nemi életükben, és a nézők velük együtt nézhetnek egyre messzebbre. Folyamatosan éreztem a lassú haladást: ahogy először csak maguk közt kísérleteznek, bevonnak mást is, majd próbálkoznak a teljes nyitással is. Fokozatosság – ami nem csak nekik, de a nézőknek is kell. Így mire ott tartunk, hogy mi számít megcsalásnak, és kit szednek fel az uszodában vagy a konferenciában, megbarátkozhattunk a gondolattal, hogy működhet egy kapcsolat, ha a felek másokkal is lefekszenek.

De működhet? A film alapján nem tudtam egyértelműen eldönteni. Van benne érv arra is, hogy a titkos megcsalások, titkok nem fájnak, így praktikusabbak. Mindenki félrenéz. Míg a teljes nyíltság mellett tudomásul kell venni, és fájni fog, még ha bele is egyezett ebbe mindkét fél. A film meghagyja a nézőnek, hogy maga döntsön, szerinte mi működik és mi nem.

Működött a film, mint dramedy. Most a drámai vonalat érzem erősebbnek: ahogy ez a nyitottsággal felszínre kerülnek a kapcsolat elfojtott sérelmei és konfliktusai is. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy tettek bele nem egy komikus pillanatot. A kedvencem az volt, amikor ki kellett hívni a mentőt a swinger klubba, és az orvos szembesült a kollégákkal, akiknek leesett az álluk, hol látják a kollégájuk és egyben barátjuk, ráadásul gatyában.

Össze van ez rakva úgy, hogy ne legyen sértő, kicsit elgondolkoztasson, miközben vicces is tud lenni. (Az anyakönyvvezetős jelenetek a kivétel: humornak szánták, de taszítottak.)

Korrekt a casting is. Kovács Lehel jól hozza a figuráját, ahogy Radnay Csilla is – noha ez a nő kifejezetten ellenszenves nekem, itt ezt feledtette a játéka. A meglepetés Péterfy Bori volt.

Nem bánom, hogy megnéztem. Tabudöntésre fel!

 

Nyitva - 5/4 nem az én zsánerem, de korrektül össze lett rakva: a humor, dráma elem is működött.

https://www.youtube.com/watch?v=TJ7jRK8WPbc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4815239578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása