Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az élet önmagammal

1. évad

2019. november 02. - BBerni86

Klónos, életen megosztozós, házasságos.

Miles élete pár éve csodálatos volt. Sikeres reklámszakember volt, aki az Aranytollat is megnyerte az egyik 11_2az_elet_onmagammal.jpgmunkájával. A felesége élete szerelme lett, akivel ugyan egy magzatot elvesztettek, de megvették a vidéki álomházat és családot akartak alapítani. Most azonban Miles leginkább depressziós és nyomorult. Már semmi nem hozza lázba, a munkája nem megy, és a felesége is csak nyaggatja, hogy menjen el egy termékenységi klinikára. Az egyik kollégája ajánlja be egy különleges szalonba: itt feljavítják a DNS-ét, önmaga jobb verziója lehet. Megcsináltatja. Frissen, jókedvűen, ötletekkel tele, mindenre rácsodálkozva élvezi hátralevő élete első napját. Ám este valami zajra ébred, és döbbenetes felfedezést tesz: van még egy Miles. Aki szó szerint a sírból kaparta ki magát. Az igazság fejbe verő: a szalonban klónozták, az eredetit meg kiiktatták. Csak most nem jött össze. A két Miles kénytelen kitalálni, hogyan lesznek képesek megosztozni az életükön.

A Netflix általában beletesz valamit a sorozataiba, amivel bevonzza a nézőket. Ez nagyon gyakran a szereposztás, bár ez a filmjeiknél jellemzőbb csali, mint a sorozataiknál. Az élet önmagammal azonban egyértelműen a főszereplőjével akarja becsábítani a nézőket. Paul Rudd nem első sorozatos szereplése ez, de talán az első ilyen kaliberű, amióta A listás sztár lett belőle.

Ha már megnyerték a színészt a sorozatba, nem is tettek mellé más nagyobb nevet, hanem dupla karaktert adtak a híres színészüknek. Paul Rudd játssza a megfáradt és a lelkes klón Miles figuráját is. Már önmagában ezért megérné megnézni a sorozatot. Azért az nem semmi, hogy látásból meg lehet mondani, melyik a klón és melyik az eredeti Miles akkor is, ha egyforma ruhában vannak – mindkettőt ugyanaz a színész játssza. Csak éppen az egyik kihúzza magát, és van valami pozitív kisugárzása. A klón Miles még helyesebbnek is tűnik, mint az eredeti, pedig itt is csak ismételni tudom magam: ugyanaz játssza őket! Így lemérhető, tényleg mennyit tesz a színész játék a karakterhez.

De nem csak Rudd, aki miatt érdemes végigpörgetni ezt a kb. 2,5-3 órát. (Egy hosszabb film ideje az egész sorozat.) Felvet egy csomó érdekes kérdést. Ennek egy része tudományos, és a sci-fi területéhez áll közel. A klónokkal kapcsolatban. De nem ez volt az, ami számomra az érdekes volt. Hanem a két Miles közti dinamika és a féltékenység.

Nagyon emberinek éreztem, mondhatni, abszolút átéreztem, amikor Miles a saját klónjára lesz féltékeny, majd egyenesen mérges. Hiába azonosak, mégsem azok. Mennyire frusztráló lehet, hogy van valaki, aki a te jobb verziód! Hogy ott van előtted az élő emlékeztető, hogy ilyen is lehetnél. Helyesebb, sikeresebb, egyszerűen jobb. Hiába igyekszel, neked mégsem megy. A sorozatból is érezni, de nagyon átélhető is, mennyire őrjítő ez.

Mondjuk, a klónnak se egyszerűbb. A tudat, hogy minden emléke valaki máshoz tartozik. Hogy ő csak egy klón.

Ezt szépen kiegészítik a magánéleti szálak, a munkahelyi konfliktusok. Komédia is, nem is. Dráma is, nem is. Ráadásul minden rész vége kellően nyitott, hogy azonnal nézd tovább.

Kellemes meglepetés volt: újabb Netflix sorozat, amit szerettem.

 

Az élet önmagammal - 5/4 egyszerre idegesített és szórakoztatott, de leállni nem bírtam vele. Végignéztem egyszerre.

https://www.youtube.com/watch?v=LEUgSmbZkb8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr115283146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.11.04. 20:25:39

Nézd meg a Halálzónát. Attól dobni fogsz egy hátast.

2019.11.05. 12:37:13

@steery: jó? letöltöttem, de az előzetes elbizonytalanított, kicsit gagyinak tűnt.

steery 2019.11.06. 11:34:53

@Eugene Horse: Maximálisan hatásvadász, néző stresszelő történet, nagyon profin kitalálva és megvalósítva. Mondjuk én sokat röhögtem rajta, mert időnként nevetségesek a szereplők pánikreakciói, de pont ettől hiteles. Megmutatja, hogy a felkészült szakértők mennyire nincsenek felkészülve egy igazi élet-halál helyzetre. A bioveszély elhárító katonai alakulatnak nincs protokollja a bioveszély elhárításra. Menet közben rögtönöznek mindent. Agyrém az egész. A vége felé már olyan, mint A bolygó neve halál: sötét folyosókon szkafanderes katonák néznek szembe az ebolával fertőzött majmokkal, amik rájuk támadnak, szökni próbálnak. Még arctámadós jelenet is van, mikor ráugrik egy katona fejére egy majom, szóval remekül lehet szórakozni az egészen. Tanulságos, mint a Csernobil sorozat.

Egy másik sorozat, ami szintén nagyon tetszett: az Időbevándorlók. Időlyukakon emberek érkeznek a jelenbe a távoli múlt különböző időszakaiból, ezerszámra és próbálnak beilleszkedni az itteni társadalomba. Ősemberek mászkálnak az utcákon, viking harcosok téblábolnak mobiltelefonozva, ipodon rockzenét hallgatva, meg ilyenek. Ez egy sci-fi krimi, de vígjátéknak is elmegy. Lényegében megmutatja, milyen nehézségekkel jár, ha egy fejlett országot elárasztanak a fejletlen országokból érkező bevándorlók. Van hangulata, stílusa az egésznek és közben régies zenéket nyomatnak. Remélem lesz folytatása, mert rengeteg ötlet van még benne.

2019.11.06. 13:37:47

@steery: kösszép, jól hangzik mind a kettő!
süti beállítások módosítása