Minden napra egy film

Minden napra egy film

Midway

2019. november 19. - BBerni86

Háborús, történelmi, hőssé válós, visszavágós.11_19midway.jpg

Parádéra készültek aznap, az emberek vidámak voltak. A feltűnő japán gépek ellen nem is tudtak mit tenni: Pearl Harbor hamar lángba borult – az amerikai flotta vesztesége emberben és eszközben is hatalmas volt. Új főparancsnokot neveztek ki, és Nimitz eltökélten haladt a célja felé: visszavágni, győzni, ha minden téren hátrányból is indultak. Layton, a hírszerző tisztje az előző érában hagyta, hogy figyelmen kívül hagyják. Nimitz azonban figyel rá, és együtt képesek szembemenni a washingtoni hibás döntésekkel is – ha rajtuk múlik, nem lesz még egy Pearl Harbor. Rájönnek, hol lesz a következő támadás, és csapdát állítanak. A fronton pedig olyan hősök néznek szembe a túlerővel, mint a forrófejű Dick Best vagy a szabályokat jobban követő, de Besttől tanulni is képes McClusky. A gondos tervezés, a katonák hősiessége is kell, hogy Midway fordulópontot jelenthessen a fronton.

Mivel európai nép vagyunk, a II. világháború itt elsősorban az európai frontot jelentette. Az ellenség a nácikat takarta. Ha itt készítenek háborús filmet, az nagy valószínűséggel ezen a fronton játszódik. Ha olyan filmet keresünk, ami a csendes-óceáni harcokat mutatja be, amerikai film mellett fogunk kikötni.

A Midway is ilyen – elindulunk a háború előttről, amikor már voltak jelei annak, hogy az Államok nem fog tudni semleges maradni egy esetleges világháborúban. Japán szigetország, forrásokra van szüksége. Mégis, Pearl Harbor megtámadása iszonyatos sokk volt az egész országnak. Tetszett is, ahogy a film vissza tudta adni, mekkora pofon volt ez a vezetőségnek.

Innentől kezdve azt látjuk, hogy jutott el addig az amerikai flotta, hogy képesek voltak megfordítani a háború menetét Midwaynél. Átváltunk egy sok tekintetben hagyományos, hőssé válós opusba. Ahol az amerikai eszmék, a mutatott szereplők mindegyike hőssé magasztosul. Ahol kb. olyan szinten szuperek a karakterek, mint a Bosszúállók. Csak éppen nekik nincsenek olyan képességeik meg fegyvereik, mint Thornak és Vasembernek.

Ahogy az amerikai hősöket a cselekmény megmutatja, kiemeli, ismerős lesz azoknak, akik szeretik az olyan régebbi filmeket, mint az Armageddon. Mert itt nem hús-vér embereket mutatnak, hanem nagybetűs Hősöket. Akik feláldozzák maguk, akik kitartanak és küzdenek, akik messze jobbak az átlagnál. Én szerettem ezeket a filmeket, így most is jól szórakoztam. Aki viszont drámát és a történelem sötétebb fejezeteit is várja, nem fogja bírni.

Szórakoztató film a Midway, annak minden kellékével. 3-4 hős útját követi a győzelemig. A vezető, a kém, a pilóta, a hű feleség otthon. Közben egy-egy epizódban hősi tettek jönnek másoktól. El vannak szórva a filmben idézhető egysorosok és humor is. Nimitz nagy kedvencem lett a filmen, neki rengeteg jó beszólást írtak. Valahogy kétlem, hogy az igazi is ilyen aranyköpésgyártó lett volna, de filmen tetszett.

Korrekt a casting. Ed Skrein nem egy Shakespeare színész, itt elmegy. Azért kínos, hasonlóból kevesebb eszközzel Tom Hardy mennyivel többet ki tudott hozni. Különben a stábban rutinos öreg rókák, mint Harrelson és ifjoncok, mint Keean Johnson is jelen vannak.

Látványos is lett a film – a csaták általában untatnak, itt lekötöttek és mutatósak is.

Nem egy új Dunkirk, de attól még szerettem. A Pearl Harbornál messze jobb lett.

 

Midway - 5/4,5 látványos, tele van jó színészekkel, jól mesél történetet és még a patrióta hang is bejött.

https://www.youtube.com/watch?v=BfTYY_pac8o

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2815312638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása