Minden napra egy film

Minden napra egy film

Klaus

2019. december 26. - BBerni86

Postás, legendát kezdő, karácsonyi.

Jesper élete eddig maga volt a paradicsom: gazdag szülők elkényeztetett gyerekeként mindent megkapott – ám apjának már elege lett a fia életművészetéből. Hogy jobb emberré nevelje, a családi hagyomány folytatását is biztosítsa, a királyság legtávolabbi pontjára helyezteti, hogy ott működtessen postát. Csak éppen Smeerensburg 12_26klaus.jpeglakóit egy dolog érdekli: a háború. Két dinasztia él itt, akik módszeresen ártanak egymásnak, ahol csak tudnak. Jesper egy levelet sem kap. Kétségbeesésében a baltás gyilkosnak kinéző öreg favágóhoz is kimegy, aki felfedez egy Jesper által elhagyott gyerekrajzot. A kisfiúnak egy játékot szán, amit a postással vitet ki. Nem sejtik, ezzel mit indítanak el: a gyerekek írni kezdenek ajándékért. Jesper a levelek miatt megkörnyékezi Klaust az ajándékozásra, és éjjel titokban szállítanak. Jesper mire észbe kap, már egy legenda titkos szereplője lett, aki egy egész várost megvált.

Karácsonyi klasszikusok: számomra a Karácsonyi ének és a Karácsonyi lidércnyomás, meg talán a Reszkessetek, betörők tartozik hozzájuk. Idén azonban találtam egy annyira vicces, szívmelengető és ötletes mesét, hogy még egy nevet a listámra írok. Klaus. A Netflix meséje arról, hogy született meg a karácsonyi ajándékozás és a Mikulás legendája.

A történet annyira frappáns, hogy nem is tudom, milyen jelző tudná legjobban kifejezni. Minden, ami a Mikulás mítoszához kapcsolódik: a kinézete, a piros ruhája, a jellegzetes nevetése, a rénszarvasok és a repülő szán, a kéményen át érkezés és a süti, amit kitesznek neki. Minden itt van, és az is, hogy lett része a mítosznak – eredetileg e mesében nagyon nem ilyenek, és végig annyira vicces, hogy alakult így… Kreatív és humoros egyszerre, amit itt megcsináltak. Mindenre odafigyeltek, minden poénos és mégis, bájos és szívmelengető.

Igaz, engem már megfogott a kezdés is. Az egyik kedvenc mesekezdésem az Így neveld a sárkányodé. Hablaty narrációja, kész. Itt valami hasonlóan jópofa szöveg van. Egy olyan figura van a középpontba, aki finoman szólva is semmirekellő és narcisztikus. Ebből adódóan a szövegei is kellően kattantak.

De Jesper különben is a mese egyik motorja. Folyamatosan szolgáltatja a humort: ő egy szeretnivaló csibész. Nem egy hős, közel érezhetjük magunkhoz. A történet során megjavul, jobb ember lesz, így az üzenetet is önmagában hordozza. A végére hőssé érik. De azért addig annyit szerencsétlenkedik, hogy könnyesre nevettem magam. Ahogy kiszállítja a csomagokat… vérszomjas kutyák, rengeteg csapda, kémények…

Az üzenete olyan szépen átjön, ahogy kevés mesében. Egy önzetlen jótett mindig újabb jótettet szül. Ez a mese mantrája, és A jövő kezdete óta nem láttam ilyen könnyfakasztóan megvalósulni.

A történetben a humor és a mélység mellett tragédia is elfér. De ez is kell bele, sokkal valószerűbb tőle. Jó emberekkel is történnek rossz dolgok. De élni kell tovább, és ez a mese megmutatja, hogyan lehet ez az élet értékes és boldog.

Talán csak egy gyengepont van: a grafika. Elment, de ha elképzelem, milyen lenne Disney grafikusokkal megtámogatva… inkább nem fájdítom a szívem.

Humoros, kalandos, tartalmas, remek szereplőkkel: számomra új karácsonyi klasszikus.

 

Klaus - 5/5 újabb remek mese a Netflixen. Ha szebb lenne a grafika, oda-vissza nézve imádnám.

https://www.youtube.com/watch?v=taE3PwurhYM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1715366092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása