Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sex Education

2. évad

2020. január 26. - BBerni86

Kamaszos, szerelmes, iskolás, szülőkkel bajlódó.1_26sex_education.png

Otis és Ola egy párt alkotnak, míg Maeve a plázában kapott állást. A lány azonban visszatér az iskolába, amint feltűnik az anyja, és emlékezteti arra, milyenné nem akar válni. Otis és Maeve között feszült a hangulat, de a tanácsadás miatt még összejárnak, és úgy tesznek, mintha nem lennének közöttük kimondatlan dolgok. Mindkét fiatalnak megvan különben is a maga baja: Maeve anyja tartósan visszajön, és a lányánál kér szállást a legkisebb gyermekével. A lány nem tudja, mennyire hihet az anyjának: valóban összeszedte magát, vagy megint drogozni kezd majd? Otis tudomást szerez arról, hogy az anyja és Jacob – Ola apja – is együtt vannak, ami furává teszi a barátnőjével a kapcsolatát, ráadásul az apja is felbukkan az életében. Jean pedig elvállal egy iskolai állást, tantervet dolgoz ki a szexuális felvilágosításról, amellyel Otis és Maeve üzletét szabotálja tudtán kívül. Közben a diáktársak is bajlódnak szerelemmel, szexszel, kapcsolatokkal.

Ez a sorozat azzal emelkedett ki az átlag tini műsorok közül, hogy több tabutémát is beemelt a cselekményébe, de úgy tárgyalva azokat, hogy nem lett se polgárpukkasztó, se meseszerű. Talán extrémebb dolgok voltak benne, mint ami egy magyar középiskolában előfordulna, de ki tudja? Ez a második évad pont arra mutat rá, mennyire fogalma sincs az idősebbeknek arról, mik zajlanak a kamaszok szobáiban és fejében.

A második évadban változtattak a koncepción. Korábban Otis minden részben kezelt egy szexuális kérdéssel, problémával megjelenő diáktársat. Mondhatni, volt heti ügy. Közben a saját magánéleti kérdései adták a részről részre folytatódó szálat. Most azonban Jean népszerű lesz a diákok között a tanácsadásaival – ő nem kér pénzt, és mindenkit meghallgat. Így Otis történetéből kiesik a klinika. Talán csak két esete volt az évadban, az egyik csak azért, hogy konkrét példán lássuk, hogy hagyják ott, hogy inkább az anyját kérdezzék. Marad csak a saját magánéleti válsága, ami már fele annyira sem érdekes, mint a korábbi tevékenysége.

Jean pedig profi szakember, neki nem kell kutatás és visszatérés a páciensekre. Meghallgatja, egyből mondja a megoldást, és annyi. Így, ha fel is merülnek a kamaszok részéről témák, azokat pillanatok alatt lerendezik. Ezen a vonalon is inkább a nő magánélete lesz a hangsúlyos: a kapcsolat Jacobbal, a volt férje generálta érzések.

A diákok gondjai is átíveléseket kapnak, csak magukban, nem tanácsadással. Eric az egész évadban gyötrődik két fiú között. Aimee az évad elején megy keresztül egy traumán, aminek a hatása minden részben megvan, és az utolsóban találnak rá megoldást a lányok. Hiába vannak jó témák is, nekem jobban bejött a tavalyi koncepció.

Most olyan a Sex Education, mint bármelyik tini sorozat, csak ebben több alkalommal van konfliktus szexuális témában.

Az is bántotta a szemem, mennyire a nem átlagos számít már átlagosnak ebben a világban. Most duplán is eljátszották, hogy az egyik karakter ráébred, hogy biszexuális. Több az olyan szereplő, akinek van valami specifikuma, mint a simán heterók. A Heathers is ezzel irritált, most a Sex Education is. Komolyan a valamiben más lett az új normális?

Ami viszont még mindig remek: a szereposztás. Asa Butterfield teljesen hihető kissé szerencsétlen kamasznak. Gillian Anderson még mindig az egyik legerősebb pontja a sorozatnak. Az előző évadban is kiemelkedett, nem véletlenül kapott most több szerepet. De James Purefoy is kapott egy emlékezetes jelenetet, amikor az évad végén komolyan beszél arról a fiának, hol rontotta el az életét, Otis mit csináljon másképp.

Nem rossz most sem ez a sorozat, csak már kevésbé egyedi. Megosztóbb is, mert ez befogadhatóbb, de sokat vesztett az egyediségéből.

 

Sex Education - 5/3,5 jobban tinisorozat, kevesebb benne az eredetiség. Kevésbé pikáns, de a casting jó.

https://www.youtube.com/watch?v=qZhb0Vl_BaM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2115428604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.01.27. 12:58:09

Ez egy iskolai szexuális felvilágosításnak álcázott vígjátéknak álcázott homoszexuális propaganda filmsorozat, aminek fő mondanivalója, hogy a fiatalok nagy része homoszexuális vagy valamilyen perverziónak hódol, illetve mindenféle gondjai vannak a szexszel. Az iskolát eszelős majomcirkusznak ábrázolja, a tanárokat totálisan inkompetensnek, a társadalmat pedig olyannak, mint ahol mindennek helye van és mindezek természetes dolognak számítanak. Heterónak lenni pedig ciki dolog, ami csak a lúzer nyomikat jellemzi. A menő srácok és csajok mind kőbuzik.
Amit hiányoltam ebből a népnevelő, másságérzékenyítő ámokfutásból, az a túl kevés néger, arab és kínai szerepeltetése az iskolában. Sokkal több nem fehérnek kéne lennie a sztoriban és főleg sokkal több illegális bevándorló gyereknek, akik fanatikus iszlamisták és bemutatják, milyen híresen toleránsak az ég világon mindennel szemben, de főként a homoszexualitással és a különféle, divatos perverziókkal, meg a liberális nyugati kultúrőrülettel szemben. Ha ezt is belerakják a következő évadban, akkor egy igazán szórakoztató, iskolai merényletekkel és tömeggyilkosságokkal, terrorral megfűszerezett sorozatnak örvendezhetünk majd.
Szóval mindenkinek ajánlom, aki szeretné megtanulni, hogyan kell anális szex előtt beöntést végezni és imádja a pornográf színdarabokat (lásd: Rómeó és Júlia átdolgozása).
süti beállítások módosítása