Minden napra egy film

Minden napra egy film

Túlütés

2020. február 21. - BBerni86

Nyári, sport versenyes, szerelmes, karrierdöntéses.

Monroe komoly tervekkel érkezik a nyárra Kaliforniába. A nagybátyja jogi cégében fog dolgozni, ezzel a jogi egyetemhez szükséges gyakorlata is meglesz, és keres annyit, hogy a következő tanévre is teljen belőle. A jogi munka helyett azonban azt tapasztalja, hogy ingatlanjog elsajátítása helyett az elmaradt béreket kellene behajtania, és felszólításokat kézbesítenie. Így találkozik a parton pár sráccal, akik komolyan strandlabdáznak. 2_21tulutes.jpgKözeledik a bajnokság, ahol a nyertes kisebb vagyont vihet haza. Az egykori kosaras Monroe tehetséges, és partnert is hamar talál magának. Ráadásként a sport ikonikus bajnoka lakbér gondokkal küzd, és ha Monroe elsüllyeszti a keresetet ellene, hajlandó edzeni őket. Miközben Monroe keresi az egyensúlyt a munkája és a sport között, egy helyi szépsége is próbál meghódítani.

A sportfilmeket szeretem, de néha már unom, hogy a legtöbb sportfilm ugyanarról a pár sportról szól. Menő a boksz és a football, legyen az amerikai vagy európai fajta. A Túlütés régi film, 1990-es, vagyis idén már betölti a 30-at, de röpiznek benne, így esélyt kapott.

Bár jobban tetszett volna! Mivel elsősorban sportfilmet akartam látni, edzésekkel és izgalmas versennyel, csalódásként éltem meg, ebből mennyire keveset kaptam. Kicsiben volt mindegyikből, de ez igazából inkább egy romantikus, életutat választós komédia, amiben előfordul sport is.

A röplabdáról vagy hozzá tartozó trükkökből nem kapunk szinte semmit. Az edzéseken leginkább futnak, utána meg a játékosokat hangolják össze, ami inkább pszichikai gyakorlat, mint sport. A verseny csak a film legvégén van, és nem is a teljes eseményt kapjuk meg, csak egy viszonylag rövid montázst és a döntő meccset.

Min kellett volna izgulnom, mit szántak izgalmasnak? Mert nem volt ilyen a filmen. Igaz, alapból komolyan venni se tudtam a versenykihívást. Egy nyári, tengerparti röplabda bajnokság, semmi több.

A középpontban Monroe áll, aki több területen igyekszik helytállni. A filmben ő abszolút rendben van. Magabiztosan menedzseli az életét, és tudja, mit akar. Nincs szüksége arra, hogy megjavuljon. Neki mindössze annyi a film tétje, hogy milyen úton éri el, amit kitűzött maga elé. Természetesen, a végére sikerül olyan megoldást találni, hogy ne csak sikeres, de jó ember is maradhasson, miközben a lányt is megszerzi.

Zack az érdekesebb karakter, az egykori sztárjátékos, aki nagyon elhagyta magát. A magánélete és a szakmai útja is teljesen kusza. Azzal, hogy Monroe és vele újra a komolyabban vehető sport az életébe lép, elkezd újra önmaga lenni és rendbe tenni az életét. Azért szerencsére mesét nem írtak köré, nem változik egyik pillanatról a másikra álompasivá, de fokozatosan fejlődik és gyógyul, amit jobb is volt nézni, mint valami mesés fordulatokkal teli filmet lett volna.

Tanulság nem nagyon van benne. Ha nagyon ki akarnék hozni belőle valamit, a légy hű magadhoz tétel lenne az. Mindegyik szereplő akkor válik boldoggá, amikor nem alkuszik meg, hanem a lelkiismeretének és az ösztöneinek megfelelően dönt.

Az egész filmen érződik, hogy már régen forgott. A történetnek ugyan nincs olyan eleme, ami ne működne ma, de a szereplők külleme ma már nagyon nem divat. Zack hajkoronája nagyon bökte is a szemem, és azon is szörnyülködtem, mit szántak itt nézőcsalogatónak. Bár, lehet, egyszerűen csak a Baywatch hatás érződött ebben is. Fürdőruhák, meztelen felsőtestek megszámlálhatatlanul napjaink szőrtelenítési mániája nélkül.

A színészek közül C. Thomas Howell és Courtney Thorne-Smith lehet ismerős, fiatalon.

Egyszer meg lehetett nézni, de nem tudom azt mondani, hogy tetszett volna.

 

Túlütés - 5/2 bár a történet nincs korhoz kötve, de a külsőségek mai szemmel furák. A sztori gyerekes.

https://www.youtube.com/watch?v=9CLRhxzpOTE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4515482890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása