Minden napra egy film

Minden napra egy film

Árok

2020. április 16. - BBerni86

Túlélésért küzdő, víz alatt ragadt, szörnyes.

A Tian Vállalat új módszert talált az olajbányászatra. Az óceán mélyére építettek fúrótornyot, és ember által még nem járt mélységekben végeznek fúrásokat. Váratlanul valami hatalmas rázza meg a létesítményt, betör a víz a toronyba. Egy részét sikerül lezárni, de sokan meghalnak, és a túlélőknek nincs elég mentőkapszula. Az épületben4_16arok.jpg ragadt embereknek egy esélye van, ha lemennek a tengerfenékre, átsétálnak a szomszédos fúróhoz, és az ottani mentőkapszulákkal feljutnak, esetleg segítséget tudnak kérni. Az út során kénytelenek rádöbbenni, hogy nincsenek egyedül. Különös, ember által még nem felfedezett lények özönlötték el a területet, és vadásznak rájuk. Ezenkívül technikai nehézségek is nehezítik a küldetést. Norah itteni mérnök, aki a vőlegényét már elvesztette, a barátait nem akarja. Így mindent megtesz, hogy a társaság élve jusson a felszínre. A legnagyobb szörnyeteggel azonban még nem találkoztak…

Horror és sci-fi határán mozog ez a film. Sajnos, egyikben sem sikerült maradandót alkotniuk, és ennek több oka is akad.

A kezdet még ígéretes volt. A tenger mélye egzotikus és ember által még nem felfedezett terület. Nem egyszer olyan érzésem volt, mint ha nem is a Földön, hanem az űrben járnának a szereplők. Elég sok hasonlóság akad: mindkettő gyilkos környezet, ahol az ember nem tud lélegezni. A búvárruhák kifejezetten hasonlítottak az űrhajósok ruháira. Mindkettőben annyira messze van a segítség, hogyha tudnak is vészjelet küldeni, esélytelen, hogy bárki is a megmentésükre siessen. Van mindenféle fizikai nehezítő erő, például a nyomás. Nem úszhatnak csak úgy fel, a nyomáskülönbségbe belehalnának.

Még az is ok, hogy a mélyben olyan lényekre akadnak, akiket addig az emberek nem láttak és ártalmasak az egészségre. Simán megnéztük azt is, hogy Jason Statham a mélyből érkező háznyi nagyságú cápákkal küszködik, akkor ezek is simán beleférnek. Az űrben meg az Alien bukkant fel, nem igaz?

A gond azzal van, hogy semmire semmi magyarázat, de még csak egy elmélet sem hangzik el. Azt elmondják, hogy fúrtak. De ha a végén megnézzük, milyen lények, mekkora méretben és mennyiségben bukkantak fel, akkor az a fúrás nem magyarázat semmire. Horror sci-fi, semmi komoly magyarázatra nem vártam, de a semminél több jól esett volna.

A kettes gondom a látványvilág. Amíg csak azzal ijesztettek, hogy egyetlen kis búvárdresszben, a mélységben egyedül bolyonganak, legalább a klausztrofóbia érzet megvolt. Majd jöttek a szörnyek, és elveszett minden hangulat. Az csak egy dolog, hogy különösebben nem ijesztőek, mert olyanok, mint a nagy giliszták. De bénán csapnak le, a halálok inkább tűntek röhejesnek, mint ijesztőnek. Egy-egy ponton maga a környezet is illúzióromboló volt. Az biztos, a látvány miatt nem fogok emlékezni erre a filmre.

A karakterek tipikusak. Akad a komoly kapitány, aki kész bármely emberéért feláldozni magát. Kicsit idősebb a többieknél, és van egy családi tragédiája. Van a friss szerelmespár, akik egymásba is kapaszkodnak. A poénos karakter, aki egy ponton már inkább idegesít mindenkit, nem a hangulatot oldja. A hősnő, aki minden problémát megold, mindent megszerel és aki mondhatni, mindenkit megment. (Ripley felrémlik, de nagyon gyenge klónja.) A színészek sem alkotnak emlékezeteset, de nincsenek is úgy megírva a karakterek. Egysíkúak, fejlődés nélkül, maximum menet közben elmesélnek magukról valami szomorút, ami elvileg árnyalja őket. Kristen Stewart szokás szerint semmilyen. Mivel akarták eladni? Bugyi – melltartó kombóban nyomul szinte mindig, ha nincs búvárruhában.

Az eleje nem volt rossz, az ötlete is ok, de nagyon romlik a történet is, film is. Nem tetszett.

 

Árok - 5/3 a zsáner megszokott elemeit használja, nincs meglepetés. A szörny sem lett ijesztő.

https://www.youtube.com/watch?v=kcDysfwgwIU

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4115616786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2020.04.18. 20:28:01

Szinte alig kivehető a rengeteg vízalatti felvétel. Márpedig a jelenetek 90%-a nem a bázison, hanem a tenger alján játszódik. Meresztheti az ember a szemét. Élvezhetetlen.
süti beállítások módosítása