Minden napra egy film

Minden napra egy film

A rémület háza

2020. május 22. - BBerni86

Költözős, szellemes, életért küzdő, családi titkos.

Vidékről költözik a 6 fős család Madridba. Maguk mögött akarják hagyni a szegénységet, és jobb jövőt biztosítani a gyerekeknek. Minden megtakarításuk, az otthoni javaik eladták, hogy hozzájussanak egy jó helyen levő, tágas madridi lakáshoz. A felszín alatt azonban vannak konfliktusok: a két nagyobb gyerekkel a mostohaapjuk keményen 5_22a_remulet_haza.pngbánik, és a nagyapa folyton morog, hogy miért kellett ide jönniük. Ő az, aki már ránézésre megijed a lakástól, érzi, hogy valami nincs rendben vele. Hamarosan megindulnak a rejtélyes események: mintha valaki figyelné őket és settenkedne a lakásban. A nagyfiú, Pepe üzeneteket kap a szárítókötélen. Az ajtók érthetetlenül nyílnak és csukódnak. Elszáll az áram. A kis Rafael pedig eltűnik – a nagyapa retteg valamitől. Egy szellem él ott, és akar tőlük valamit. Kitől kérhetnek segítséget, mi történt abban a lakásban? Ha túl akarják élni, válaszokat kell keresniük.

Spanyol filmek és horror. Nem sok mindent tudtam volna ebbe a kategóriába beletenni, aztán jött a Netflix és nyitottabbá tett a spanyol alkotások felé is. Korábban csak az árvaház rémlett fel, amelyet a kritika anno nagyon szeretett, és mást se lehetett hallani, hogy érdemes megnézni, mert nagyon jó horror. Nekem nem volt az, a mai napig nem értem, mi volt annyira jó abban a filmben.

A rémület háza is spanyol horror, de ebben már látom, miért érdemes megnézni. Ismerős horror elemeket használ, de össze van úgy keverve, hogy minden ismerős vonás ellenére is lekötött és helyenként még ijesztőnek is sikerült lennie.

A család titkokkal teli, és volt abban meglepetés, mit rejtegetnek. Tulajdonképpen akkor ismerjük meg őket, amikor beköltöznek a lakásba. Elsőre nem látszik semmi különös rajtuk, aztán a film során elkezdjük kapni az infókat. Az hamar kiderül, hogy a két nagyobb gyerek csak az asszonyé, a kis Rafael a pár közös gyereke. De aztán kapunk elég durva kanyarokat, hogy lettek család és igazából miért kellett elmenni a faluból. Némelyik annyira durva, hogy sajnáltam is, hogy nem fejtik ki jobban, mert elég kemény sztori lehetett.

A házban, a szellem, aki akar valamit a lakóktól. Sok vonásában lesz ismerős, nem más, mint az ilyen típusú filmek. Ahogy settenkedik, ahogy megjelenik és megszáll embereket. Amikor megismerjük a történetét, akkor is az jutott eszembe, hogy ilyennel már találkoztam. Csak kicsit más a körülmény – pl. a fogyatékos leszármazottat zárták el egy másik filmben. Itt is valami hasonló volt, ha nem is pont ez. Társadalmilag hasonlóan megosztó és előítélettel kapcsolatos a gond, így akár valami üzenetet is kereshetnénk az elfogadásról és a nyitottság hiányának káros következményeiről, de ez egy horror, nem is erre fordítottak figyelmet benne.

Milyen a film külleme? Az azért tény, hogy egy amerikai szellemes horror sokkal komolyabb látványvilággal rendelkezik. A szellemünk olyan, mintha az olcsó megoldásokból lett volna összeollózva. De nem is neki magának kell ijesztőnek lennie. Így ez sem volt annyira gond.

A légkörben megvolt az a plusz, amitől borzongató a film. Sok jump scream elemet használ, amik akkor is tudnak ütni, ha valaki tudja, mit keressen. A hasonló filmekben már ráállt a szemem, hogy legalább annyira nézem a szereplők mögött a teret, mint magukat az elöl történő eseményeket. Így nem egyszer láttam, ahogy a szellem mozog vagy valaki mögé odaáll. A zenével mégis megvágták úgy, hogy ijesztő legyen, amikor felbukkan.

Sokat tett a filmhez a majdnem történelmi hangulata is. A modern korban játszódik, de nem a mában. Mintha pár évtizeddel korábban lennénk, és lenne valami stílusos patina a filmben.

Nem a legjobb horrorok közé tartozik, amiket valaha láttam – ahhoz túl egyszerű a nyomozós vonala – de kellemes meglepetés volt az előzetes várakozásaim felülmúlva.

 

A rémület háza - 5/4 tipikus elemekből rakták össze, de hatásos jelenetekkel és családi titkokkal a háttérben.

https://www.youtube.com/watch?v=sapeBj3itFc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8515712578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása