Minden napra egy film

Minden napra egy film

Huncut világ

2020. július 12. - BBerni86

Világok közt utazó, egyensúlyt fenntartó, lázadó.

Frank a II. világháborúból tért haza, az anyjával örültek a viszontlátásnak és tervezték, hogyan tovább. Egy felelőtlen sofőrnek hála azonban balesetet szenvedtek, melyet az asszony nem élt túl. A rohamot kapott Franket pedig beszippantotta egy örvény. Egy másik dimenzióban tért magához, ahol firkák éltek. Jó 50 évvel később a 7_12huncut_vilag.jpgbörtönből szabadul egy rajzoló, akik a Firkák világáról készített füzetekkel lett híres. Álmai tárgya a rajzolt szexbomba, Holli Wood. Álmaiban be is lép a nő világába. Nem sejtheti, hogy Holli igazi, a firkák világában él, és minden vágya, hogy igazi emberré váljon átjusson az emberek világába. Ehhez Jack lenne a kulcs. Frank, aki az eltelt időszakban a világ őre lett, igyekszik megakadályozni, hogy a világok keveredjenek és a nő terve sikerrel járjon.

A Roger nyúl a pácban klasszikus, és lerakta az alapokat, hogyan lehet olyan filmet készíteni, amelyekben valódi szereplők és rajzoltak köré épül a cselekmény. Máig készülnek ilyenek, legfeljebb a rajzok helyét számítógépes animáció vette át. (Karácsonyra van tervben a következő, a Tom és Jerry.) Meg is lepődtem, hogy Brad Pitt is készített ilyen filmet, eddig még nem hallottam róla.

Most pótlólag megnéztem, és már értem az okokat. Jogosnak érzem, hogy annak idején hatalmas bukta lett, és nem lett se folytatás, se semmi belőle. Nehezemre is esett a végéig eljutni vele, annyira nem jött be ez az egész.

A történet alapjai még rendben is lennének. A kétvilág átjárható, de ez veszélyes. Könnyen összeomolhat mindkettő, ezért kell a rendőr, aki óvja a rendet. Az is ok, hogy van olyan, aki nem értékeli, ami neki jutott. Valahol Holli és Frank is ugyanabba a cipőben jár, csak más oldalról közelítve. Az emberek mélyebben éreznek, tapintanak és ízlelnek. Erre vágyik Holli. Frank viszont az emberi lét végességétől és fájdalmától szenved. A firkák gondtalanok és halhatatlanok. Frank látta a háborút és az anyja értelmetlen halálát. Neki az a könnyedség, következmények nélküliség kell, ami a firkáknak megvan.

A különbség annyi, hogy más az erkölcsi mércéjük. Holli mindent bevet, hogy elérje a célját. Frank pedig betartja a szabályokat, és abból igyekszik a legtöbbet kihozni, ami jutott neki. Ettől lesz az egyik a film rosszlánya, a másik a jófiú – mindketten azt is kapják a végére, amit érdemelnek egy mesevilágban.

A történet egyszerű, nem volt valóban izgalmas. Az elején kifejezetten zavaró is volt, ahogy Jack ugrált a két világ között, és próbálta felfogni, mi történik vele.

Mindezek mellett nagyon nem tetszett, ahogy a firkák világa és vele a film jelentős részének a külleme kinézett. Az egy dolog, hogy sötét, de ronda és torz is. Az alap egy horror képregény volt, de azon túl, hogy sötét, ijesztő sem lett.

A rajzolt karakterek is rondák. Holli alakja mégy elmegy, ott valóban törekedtek arra, hogy visszaadják Kim Basinger küllemét, a Szigorúan bizalmas érájából. Amikor azonban Pitt és Byrne kapott firka küllemet… mondjuk úgy, ha nem tudom, melyik színész volt a minta, nem jövök rá magamtól.

Ennél azonban jobban fájt, hogy amikor firkából lett ember, ott nem volt változás. Ugyanaz a jellem és törekvések. Fordítva, amikor az ember lett firka, mintha esett volna az IQ szintjük nem csak egy pár, de nagyon sok számot.

Tetszett egyáltalán ebben valami? Nem mondhatnám. A firka világ nekem rondának tűnt, a történetet untam és a karakterek sem fogtak meg. Alapból a zsánert kedvelem, nincs bajom a rajzok és a valóság keverésével, de ebben a formában jobb lett volna, ha inkább el sem készül.

A Space Jam vagy a Roger nyúl nézésével jobban szórakoztam volna.

 

Huncut világ - 5/2 nagyon nem tetszett a firka világ, az egész történet is furcsa. A szavazatom Roger nyúlé.

https://www.youtube.com/watch?v=_kJAVgY8DMk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5215997032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása