Minden napra egy film

Minden napra egy film

Motherland: Fort Salem

1. évad

2020. augusztus 20. - BBerni86

Háborús, katonai szervezetes, kamaszos, barátnős.

A boszorkányüldözések korában a boszorkányok alkut kötöttek az Államokkal: ha abbamaradnak a kivégzések, a képességeiket a sereg szolgálatába állítják. Így történt, és a boszorkányok képezik a sereg törzsét. A kiképzőbázis Salemben van, és a varázsvérűeknek 18 évesen el kell dönteni, vállalják-e a szolgálatot. Aki igen, leteszi az esküt, és Salem Bázison megkapja a kiképzést. Hármas csapatokban kell bizonyítaniuk, és ebben az évben van egy 8_20motherland.jpgnem mindennapos összeállítás. A Bellweather-örökös Abigail, a kívülállóként nevelt Tally és az anyját gyászoló Raelle kerülnek egy csapatba, és kezdenek rájönni, mennyire különlegesek igazán. Minden erejükre szükségük is lesz, hiszen a világ forrong. Renegát boszorkányok egy csoportja terrorista cselekményeket hajt végre, és már bejutottak Salembe is, közelebb, mint bárki gondolná.

Az alternatív történelmi alkotások izgalmasak tudnak lenni. Változtass meg egyetlen dolgot, és nézd meg, mi történik! Ha Hitler nem jut hatalomra… Ha Kennedy nem hal meg Dallasban… Ha győz a forradalom 1848-ban… Ha Szent Imre nem kerül a vadkan elé… Bőven lehet ilyen ötleteket felvetni.

A Motherland is jó alapokkal bír. Ha a boszorkányság igazi, és alkut kötnek Salemben… Teljesen új világrend és mindennapok jönnek létre. Tele van a sorozat lehetőségekkel, de egyelőre még nagyon szűk a látótere. A lányokkal együtt érkezünk meg a kiképzésre, és ismerjük meg egyre jobban magát a boszorkányságot és a sereg felépítését. Minimális kitekintést kapunk csak a világra: mivel a boszorkányok minden esetben nők, itt ez az erősebb nem, és pl. a boszorkányok férfi utódai olyan szerepet töltenek be, mint a háremhölgyek. Az elnök is nő, nem férfi. A sereg vezetője is nő. De ennél többet még nem látunk.

Ami viszont érdekes: Sarah Alder karaktere. A sereg vezetője – egy boszorkány, aki megkötötte a salemi egyezményt. Mágiával tartják fiatalon – különben ötletes, hogyan pontosan – és már a 45. elnök alatt szolgál. Diktatúra, és mégsem. Nem lehet még azt sem eldönteni, hogy ő jó vagy rossz karakter. A céljaiért átlépi a határokat, és tesz szörnyűségeket is, így nem lehet egyértelműen jó, de nem is rossz karakter.

Ha a külvilágról nem is, de a boszorkányok konfliktusairól többet megmutatnak. A régi családok vetélkedése, a Kórság elleni küzdelem, ahogy van egy olyan csoport, akik nem akarnak az Alder egyezsége után létrejött világrendben élni, és rejtik a dalaikat és tudásukat. Alder igyekszik menteni őket, mert céltáblák lettek a sereg nélkül.

Még egy érdekes ötlet. Ahogy itt a boszorkányok ereje elsősorban a hangjukban van. Énekelnek, így varázsolnak. Ez a harctéri jelenetekben akár röhejes is lehetne, de sikerült nekik határon belül maradni. Annak meg sajátos brutalitása van, hogy a boszorkányvadászok a hangszálakat metszik ki…

Azért a tényleges cselekmény, a sok kamaszos szerelmi szál még nem egy jó sorozat sajátja. Van benne szórakoztató elem, lehetőség még több is, de ez még inkább ifjúsági történet egy érdekes világban, mint urban fantasy.

A kivitelezésen meg látszik, hogy nem nagy stúdió gyártotta. Már az is le tudott lombozni, milyen ormótlan az egyenruha, amit mindig hordanak. De a mágia megjelenítése, a nagyon kevés akciójelenet kivitelezése sem tetszett. Látni rajta, hogy minimál keretből készült.

Sztár, ismertebb színésznő sincs benne, még mutatóban sem. Pedig érdekes karakter lenne benne, van hova fejleszteni a lányokat és vezetőiket.

Igazság szerint a gyengébb YA fantasy sorozatok között a helye, de nagyon ötletes az alapja, és nagyon sok lehetőség van benne. Ez nézette velem.

 

Motherland: Fort Salem - 5/3 az alapötletet bírtam, a kivitelezést már kevésbé. Talán nagyobb lesz a büdzsé a 2-ra.

https://www.youtube.com/watch?v=QASwXRDVBVY

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr616168904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása