Minden napra egy film

Minden napra egy film

My Lady Jane

1. évad

2024. július 12. - BBerni86

Melyik adón is ment ez? Nem lepne meg, ha Netflix, de nem hiszem. Tudom is, hogy nem. Az Amazon Prime sorozata, csak éppen ezen is akkora a Bridgerton hatása, hogy az megtévesztő lehet. Bár itt legalább nem téma a bőrszín, így jobban elsikkadt…

Mert itt nem az a felháborodás tárgya, hogy kinek mennyire barna a bőre, mint a Queen Charlotte-ban legutóbb. Olyasmibe nem mertek belenyúlni, mint VIII. Henrik kinézete, még az ismert portré is benne van a filmben. A feleségei azonban már vegyes rasszból kerültek ki: Edward és Elizabeth feketék, vagyis Jane Seymour – Edward anyja – és Boleyn Anna – Elizabethé – is az kellett legyen. Ez csak azért érdekes, mert Jane bátyja is benne van a sorozatban. Ő az a bizonyos lord Seymour, aki Mary hercegnő mellett intrikál és a titkos szeretője. Ő viszont egyértelműen fehér. Akkor most mi is van? Itt jön az, hogy ebben a sorozatban ez nem téma. A színészt és a karaktert kell nézni, nem a bőrszínét. Ez a sorozat megvalósította a színvakságot, a színész játéka és nem a rassza érdekes.

000mylady.jpgMár csak azért is lehet így, mert egészen más, ami megosztja a sorozatban szereplő emberkéket. A valóságban a katolikusok és az anglikánok vetélkedtek akkoriban, itt viszont Igazak vannak és Ethiánok. Utóbbiak alakváltók – képesek egy állat alakját felölteni. Az Igazak vannak a politikai hatalmon, és mindent meg is tesznek, hogy az Ethiánok kihaljanak. Komoly megszorítások, halálbüntetések és kitaszítás várt rájuk. Csoda is, hogy még nem kezdtek tömegmészárlásba – megjegyzem, Mary ilyen terveket szövöget, ha királynő lesz.

A sorozat azt követi nyomon, hogy lady Jane – Edward unokatestvére apai ágon – hogyan próbál olyan királynő lenni, aki összebékíti a két oldalt. Alapból is egy művelt, nyitott fiatal nőről van szó, akit a szemébe is Anglia legokosabb nőjének mondanak. De az, hogy az elrendezett házasságában a családja tudta nélkül egy Ethián felesége lett, még további indítékot is ad. Igen, itt Jane Igaz, míg Guildford Dudley Ethián. Hogy még cifrább legyen a helyzet, egy gyerekkori trauma miatt ő képtelen az átváltozásokat szabályozni. Éjjel ember – nappal ló. Van is bőven intrika, meg játszma a trón körül. Politika, merénylet, titkos összeesküvés. Minden részben akad valami az elrendezett házasságba került páros egymás felé közelítése mellett.

Különben, ha kicsit komolyabban veszem a sorozat világát, teljesen értelmetlen és lehetetlen is a két oldal szétválasztása. Az Ethián vérvonal nem egyenes. Generációk kimaradhatnak, és a felvett állat alakja is teljesen véletlenszerű. Ha Guildford esetét nézzük, ő egy elismerten Igaz család sarja, és se az apja, se a testvére nem lett Ethián. Csak ő. Vagyis, bármikor és bármelyik családban újra előfordulhat, így kiírtani sem lehet, ahogy Mary szeretné.

Tudom, ilyen sorozat esetében nem kellene ezzel foglalkozni. Ki is mondják, hogy nem a történelem szerint alakulnak majd itt az események. A fantasy vonal is egészen más, mint a valóság. De azért érdekes, hogy mit vesznek át a valódi történelemből, és mi az, amit módosítanak. Mert nagyon sok minden egyezik azzal, ahogy történt. Ha kicsit csavarnak is rajta. Mint Katherine és az ifjabb Seymour titkos házassága – tényleg megtörtént. Ahogy Mary sem véletlenül a spanyol Fülöptől kap házassági ajánlatot – tényleg ő lett a királynő férje. Közben meg mások egészen furák a sorozatban. Az ifjabb Seymour Dominic Cooper alakította Seymour fia – de ez a sorozatból nem igazán derül ki. Egy közös jelenetük sincs, Cooper karaktere nem is utal arra, hogy lenne már gyereke és örököse. Nagyban azon dolgozik, hogy Mary királynő legyen és ő elvehesse. De a Guildford – Jane házasság sem tűnik sikertörténetnek, a sorozat és az eredeti regény faragott belőle YA fantasy románcot. Bár, legalább humorral. A 'Lóval menjek nászútra?' és az 'Eszemért vettél el?' jeleneteken is vigyorogtam,

Van még egy elem, ami igencsak mássá teszi a sorozatot, de ezt kifejezetten előnyének éreztem. Modern a narráció, pikáns és kicsit talán a The Great stílusát idézi a felépítése. Eszméletlen szövegeket adtak a narrátornak, de a szereplőket se kell félteni. Kalandos, vannak történelmi gyökerei, és ráadásnak még vicces is. Ok, azért akad olyan is, amit nem díjaztam. Különösen bántja a szemem, hogy Stan Dudley (megjegyzés, lord Dudley roppant sok gyereket nemzett. Stanley éppen egy fia sem volt.) éppen Jane anyjával keveredik viszonyba. Talán még az apjának elmenne a nő, de a kölyöknek? Alaphangon is 30 év van a nő javára. Mary és Seymour BDSM vonalon nyomulnak négyszemközt. Milyen egy reneszánsz domina ruházata? Itt meg lehetett tekinteni. Edward király meg menet közben jön rá, hogy meleg és egy tolvajfiúban párra is akad a végére. Mit is mondtam a Netflixről az elején? Még egy, ami az ő sorozataik nyomán itt van. Már nincs is sorozat fontosabb LMBTQ szereplő nélkül.

Különben jól néz ki a sorozat. Akár a ruhák, akár a helyszínek, akár a beépített akciók. Mert Örökkön örökké stílusban itt is összecsap a hercegnő, a herceg meg a merénylők. Kocsmai verekedés és többféle merénylet is van műsoron.

Még a szereposztás is tetszett. Mondjuk, azon rendszeresen fennakadtam, hogy Edward Bluemel mennyire alacsonynak tűnik. Emily Bader Jane-je mellett nem vészes, a nő valamivel alacsonyabb nála, de különben olyan érzetem volt, mintha rá mindenki lenézne. Pláne, hogy az öccsének meg castingoltak egy olyan fiatalembert, akire meg mindenki felnéz. De nem is ez a lényeg. Kate O’Flynn valami elképesztően komédiázott Mary szerepében, Anna Chancellor és Rob Brydon kiugró mimikával, emlékezetes beszólásokkal tették emlékezetessé a szülők oldalát. Dominic Cooper leginkább a fellépésével tudott emlékezetes lenni, ő azért nem lett olyan szélsőséges, mint Mary, akivel legtöbbször szerepelt.

Én jókat vigyorogtam rajta, jóval többet, mint amin morogtam. Nézném tovább is, de nem tudom, lesz-e folytatása. A regénynek nem volt, Hand más Jane-ek történetét mesélte el másképp. A 2. könyv pl. Jane Eyre története másképp. Majd kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9218445459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása