Minden napra egy film

Minden napra egy film

Anyám!

2021. március 27. - BBerni86

Családi zűrös, saját élettel tisztába jövős.

Noah élete nagy változás előtt áll. A felesége gyereket akar, és Noah nem képes megmondani neki, hogy még nem érzi magát késznek az apaságra. A helyzetet súlyosbítandó elveszti az állását, és a bank nem ad hitelt, hogy a saját vállalkozását elkezdje. Vissza kell mennie szőnyegeket árulni, noha utálta azt a munkát és túlképzett is anyam.jpghozzá. Az anyja is beállít egy távoli rokonnal: Marilyn felpakolt, elhagyta a férjét és a fiához költözik. Mindenbe beleszól, állást keres ő is a szőnyegkereskedésben, és kémkedni kezd a férje után, akiről állítja, hogy megcsalta. Noah egyre inkább kikészül ilyen viszonyok közepette, és egy ponton túl már Clare sem képes elviselni a férje ferdítéseit és hazugságait. Noah össze kell kapja magát, vagy mindent és mindenkit elveszít, aki fontos volt neki.

Ez a film pont olyan alapokkal rendelkezik, mint egy tucat másik családi komédia. Gyerek és szülei, akik egymás agyára mennek. Csak éppen a dráma meg a humor is kimaradt menet közben. Olyan… semmilyen a végeredmény.

Nincs sok értelmes esemény a történetben. Ugyanazokat a köröket futják újra meg újra, amelyek elsőre még csak elmennek, de amikor körkörösen ismétlik magukat, az már unalmas is. Nem is számoltam, Marilyn hányszor szökik el, hogy kémkedjen a férje után. Elsőre, ahogy még diktafonra is veszi az olyan izgalmas eseményeket, mint az anyósom átmegy a nappalin, az mosolygós. Másodszor, harmadszor már inkább szánalmas. De ide lehet sorolni Noah húzásait, hogy csökkentse a sperma számát, vagy a távoli unokatesó forgatókönyvírását a kanapén.

A vége se nyerte el a tetszésem. Azért menet közben kiderült egy-egy konfliktus a szereplők között. Ezek közül csak egy, amit megbeszélnek és feltárnak, értelmesen megoldanak. Noah képes lesz kimondani, hogy fél az apaságtól, felismeri az okokat és tovább tud lépni, megbeszélve a felismerését. De mi van a többiekkel? Marilyn és a férje között, vagy Myron kapcsán csak nyitott kérdések maradnak. Azt kifejezetten buta megoldásnak tartom, ahogy Marilyn és Myron továbblépnek. Mégis, miből és hogyan? Egyiknek sincs állása, jövedelme, megtakarításai. Miből fognak élni? Mert Myron forgatókönyvéből nem.

A karakterek túl vannak pörgetve. Marilyn valóban idegesítően avatkozik bele mindenbe, és be nem áll a szája. Találónak is éreztem, hogy miből lesz elege a férjének. (A fiának is különben, csak ő nem mondhatja az anyja szemébe a gondjait.) Ugyan a végére leárnyalják, amikor Marilyn is kimondja, mi gyötri igazán, és a viselkedése mögött meglátjuk a miérteket is. De addig inkább idegesít, mint megszeretteti magát.

Még akkor is, ha Diane Keaton jelenléte végig erős. Bírom a színésznőt, de itt annyira agyamra ment a figurája… Főleg, amikor beceneveket adott a fiának és amikor azt mondogatta, hogy semmi baj, aztán sértetten és könnyeket visszanyelve elszaladt. Jól játssza, csak annyira irritáló Marilyn…

Dax Shepard meg annyira szerencsétlenre vette Noah alakját, ami szintén zavart. Mint aki teljesen megfeneklett, noha Myron sokkal rosszabb helyzetben volt nála minden téren, mégis Noah hordozta a világfájdalmat. De mire fel?

Dramedy, de se drámának, se komédiának nem elég erős. A szereplők nagyja irritált, a történet megoldásai sem tetszettek. Egyszer a színészek miatt meg lehetett nézni, de annyi is több volt a kelleténél.

 

Anyám! – 5/2 komédia, csak éppen nem vicces. A drámai részének nincs súlya. A színészei az értékei.

� SMOTHER (2008) | Full Movie Trailer | Full HD | 1080p - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2216482220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása