Minden napra egy film

Minden napra egy film

Néma csönd

2021. március 30. - BBerni86

Nyomozós, régi bűnökkel szembenéző, bántalmazó.

Még csak 12 éves volt, egy kislány, aki nem ment többé haza. Először a biciklije lett meg, majd a teteme is előkerült egy közeli tóból. Megerőszakolták, agyonverték, és az elkövető nem lett meg. 20 évvel később eltűnik egy újabb lány, a biciklije ugyanúgy és ugyanott kerül elő. A gyilkos visszatért? A nyomozók előszedik a régi aktákat és a két ügyet együtt kezelik. Új nyomozók, köztük a felesége elvesztésébe szinte beleroppanó rendőrnema_csond.jpg vetik magukat az esetre. A családok szenvednek: mindkét áldozat szülei a poklot állják ki. A kétgyerekes családapa, Timo a hírekben látja, mi történt. Megzavarodik, és válaszokat akar. Felkeresi egykori barátját, aki annak idején elragadta és megölte azt a lányt, ő pedig végignézte az egészet. Megint ő lett volna? A bűntudat egyre nehezebb, miközben a rendőrök egyre közelebb jutnak a megoldáshoz.

Van pár bűn, amiért nem lehet eléggé büntetni. Amikor egy gyereket bántanak, pláne így és meg is ölik… A tettesnek valami nagyon súlyos szenvedés kellene, hogy jusson. Végig az járt a fejemben, hogy miképpen kellene az elkövetőnek megfizetni.

Talán azért is van most rossz hangulatom, mert nem tetszett, ahova a film kifutott. Nem akarom elmesélni, mi történik, de nem éreztem elégnek, ami megvalósul. Két elkövető volt: az egyik tettestárs, csak nézett és nem tett semmit, majd őrizte a titkot. A másik erőszakolt, ölt. Ehhez képest mi történt velük? Nem igazságos. Nagyon nem éreztem egy fajsúlyúnak, amit a két ember tett. Az meg, hogy melyikkel mi lett és a közvélemény mit tud… Maradok annál, hogy bántja az igazságérzetem, és nem esett jól.

De az egész film, az egész eset nem esik jól. Vigasztalan, szomorú és sötét. De még halmozhatnám az ilyen jelzőket. Német film, de elmenne skandináv kriminek is. Eleve a gyilkosság és a pedofília nem boldog téma. A nyomozók is boldogtalanok, megkeseredettek és tragikus történeteik vannak. Nincs itt egy karakter sem, akivel jó nézni, mi történik. Vagy sajnálom őket, vagy háborogni volna kedvem.

Érdekes döntés, hogy mennyire mélyen megismerjük a cinkos lelki világát is. Vajon azt akarták, hogy vele együtt tudjunk érezni? Nálam annyit értek el, hogy irritál, ő mit kap, míg a tényleges gyilkosnak mi jut. De nem lehet őt sem felmenteni, bármennyit is szenved. Az meg rejtély maradt nekem, hogy ő egyáltalán pedofil volt-e, vagy csak rossz társaságba keveredett.

Az igazságérzetem borzolja az is, hogy lesz egy nyomozó, aki pontosan megfejti, mi történt egykor és most. De nem akarnak hallgatni rá, mert le tudják zárni az ügyet. Ugyan, kit érdekel a tényleges igazság, ha mehetnek tovább? Ez is olyan tragikus. Vigasztalan.

Nem egy sietős film ez. Viszonylag hosszú, lassan történnek az események és tele van különféle emberek szenvedésével. Mégis, lekötött és néztem, csak éppen megkeseredett a szám íze elég rendesen. Ami valahol dicséret, mert hatása bőven volt rám. Egy ilyen sztorin nem is szórakozni kell, hanem fájnia és vágnia kell. Ez ezt tette.

A képi világban, színekben is visszaköszön ez a komorság. Nagyon szürke, színtelen és fájdalmas az egész.

A színészek is átélhetően hozzák a fájdalom ezer arcát. Blomberg és Möhring is úgy szenvednek, hogy rossz volt nézni. Hányféleképpen törhet össze egy ember? Ketten együtt jó pár módot mutatnak belőle.

Korrekt krimi, fájdalmas is. De nagyon nehéz nézni, ami az egyik erőssége.

 

Néma csönd – 5/4 lassú és drámai, beteg történet, ami megrázza a nézőjét. Pláne, hogy a büntetés hogy jön.

The Silence (Das letzte Schweigen) TRAILER (2013) - Drama Movie HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6916485620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása