Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hotel Belgrade

2021. április 05. - BBerni86

Nősülős, csaló, régi hibákat javítani próbáló.

Pavel belgrádi aranyéletet élő fiatalember. Remek helyen üzemeltet hotelt, jó kiállású is – ragadnak rá a nők, és ezt ki is használja. Balszerencséjére beleütközik egy másik autóba, amelyben eltörik egy lopott műtárgy. A maffiózó tulaj jóvátételként milliókat vagy a hotelt akarja – ám az is kiderül, hogy a férfi lánya régen és reménytelenül odavan Pavelért. Így egy alternatíva is kínálkozik: a fiú elveszi a lányt, és az adósság letudva. Bele hotel_belgrade.jpgis egyezik ebbe, bár a háta közepére sem kívánja az erőszakos és ronda menyasszonyt. Élete szerelme, Dasha az esküvői előtti napokban érkezik meg a városba. Véletlenül összetalálkoznak, és Pavel jóvá tenné, ahogy 4 éve szétmentek. Míg barátja a maffiózó menyasszonynál tartja a frontot, ő városnézésre megy a lánnyal, aki most megismerheti Pavel családját és a rejtett oldalát is. Van esély, hogy megint fellángol a tűz, ám mit szól ehhez a reményteli apósjelölt?

Nem az én találmányom, de most találónak érzem, ezért kölcsön fogom venni. Az egyik orosz filmes bejegyzéshez írták egy kommentben, hogy kb. olyanok, mint amikor a magyar filmgyártás hozta ki sorra a romantikus komédiákat. Ez a film tényleg olyan – csak az oroszoknak némileg több profizmussal sikerült másolni az amerikai mintát.

A romantikus és a komédia is illik a filmre. Romantikus, hiszen Dasha és Pavel visszatalálnak egymáshoz. A fiú tesz nagy gesztusokat, de igazán az számít, hogy most az olyan dolgai is kiderülnek, amiket eddig nem tett ki az ablakba. A vidéki származása, ahogy máig segíti a szülőfaluját, és több egy bájgúnárnál, aki gondolkodás nélkül szórja a pénzt. A komédiázás mellett megvannak a maguk pillanatai, legyen az egy romantikus tánc vagy éppen egy kényszerből elcsattanó csók.

De azért a komédia a film vezető eleme. Már a szerelmi szálban is vannak ilyen elemek – pl. miért vált el Dasha a férfitól, akivel Pavel után összejött? Mert a férfi részt vesz Elon Musk következő programjában, ami a Mars kolonizálása. Vagyis a férfi megy a Marsra, ahonnan nem tudnak visszajönni. Azon kifejezetten jót mosolyogtam, amikor Pavel meghallja a sztorit, és nehezére esik visszanyelni a nevetését.

De a másik pár: Pavel barátja és a maffiózó barátnőjének kapcsolata is egy nagy komédia. A lány szabadulni akar az apjától, a srác meg menekülne a hitelezői elől. Pavel vidéki rokonsága, és a családra jellemző mániás hazudozás is ez a poénok forrása. Egy ponton már ott tartottam, hogy semmit nem lehet elhinni, amit mondanak. Pavel nagyapja többek között évek óta beadja mindenkinek, hogy vak.

Nem az a komédia, amin bármikor jókat nevetek, de elsőre, nem ismerve a poénokat egynek elmegy. Kicsit erőltetett, de a szereplők szimpatikusak, és az ismerős zsánereket rutinosan használja. Nem akarnak újat létrehozni, csak mosolyogtatni kicsit. Az megvalósul.

Dob a filmen az is, hogy mozgalmas és sok helyszínt használnak. Ezt se hittem volna, hogy egyszer leírom, de sikerül olyannak mutatni Belgrádot, hogy romantikusnak és szépnek hat. A dunai látkép vagy a városnézés során a megmutatott városrészek még tetszettek is.

Volt benne még valami, ami megszólított. Tulajdonképpen gimnáziumi művészettörténet tanulmányaim óta nem fogom fel, a modern művészetbe mi a pláne. Megtanították, az ötlet a lényeg, de egyet értek a film pár szereplőjével: én se látom Duchamp Forrásában a művészeti alkotást. Bár, nekem nem nevetséges, inkább zavarba ejtő az ilyen alkotás.

Agy kikapcsolva, mosoly bekapcsolva. Irány a hotel.

 

Hotel Belgrade – 5/3 a zsánereket használva egy hagyományos, egyszeri szórakoztató romantikus komédia.

Hotel Belgrade Official Trailer 2020 || Comedy Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8816491020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása