Minden napra egy film

Minden napra egy film

A mélyből

2021. április 24. - BBerni86

Ismeretlen lényes, életért küzdő, hajós.

Siobhan elkötelezett biológus, akit már a tanárai is szórakozni küldenek, annyira nincs más az életében, mint a labor és a tanulmányai. A lány a szabadidejét is munkára használja: egy halászhajóra jelentkezik plusz egy főnek, a_melybol.jpghogy a fogást tanulmányozza, fotózza és anomáliákat keressen. Azonban már a halászat kezdetén bajba kerülnek: a hajóra egy ismeretlen lény tapad rá, és a búvárkodó lány egy új faj egyedét ismeri fel benne, mely a hajójukat szemelte ki zsákmánynak. A hajó testét a lény kezdi tönkretenni, és miután a legénység egy tagja megsérül, egyre különösebben tüneteket produkál. Siobhan rádöbben, hogy egy kórokozó is jelen van, amely az embert is képes megfertőzni és megölni. Miközben egyre nagyobb a pánik, a lány keresi a legjobb megoldást.

Sok tekintetben van közös pont az óceánok mélyével és a világűrrel. Az ember már járt mindkettőben, de még sok titka felfedezésre vár. Az ember egyikben sem képes segédeszköz létezni, hiszen nincs lélegezhető oxigén. A horrorfilmek használják is mindkét közeget: bár talán több gyilkos űrlényes film van, akad a tengerből érkező horror is.

A mélyből horror és thriller határán mozog. Megvan a nagy feszültség, a szereplőkön egyre jobban elhatalmasodó félelem és paranoia. Mellette Siobhan nyomoz is, csak éppen nem egy gyilkos után, hanem biológiai kutatást végez. Lesznek kísérletek, megfigyel és sok mindent tud a tengeri biológiáról, ami nem egyszer menti meg a csapatot – vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy nyer még nekik némi időt?

A film gyorsan bemutatja a fő karaktereket és az egyszerű indokaikat. Siobhan gyakorlati tudást szerezne az elméleti mellé, nem tud lazítani és munkamániás. (Valahol tragikomikusnak is érzem, hogy az egyetlen srác a filmen, aki lazítani tud rajta és mellette lányosabb a lány, lesz az első áldozat. Bár így biztosítva van, hogy Siobhan a tudós a csapatban, akinek a munka az első.) A hajó tulajai a csőd szélén állnak, úgyhogy nekik nagyon kell a jó fogás a túléléshez. A munkásaik motivációja is a pénz. Az egyik a motorját újítaná fel, a másik hamarosan apa lesz. Annyi morzsa akad mindenkiről, hogy amikor ők esnek áldozatul, lehessen sajnálni őket, de egyiküket sem alaposan ismerjük meg.

A film jól használja, hogy a hajóba zártan egyszerre van hatalmas terük, hiszen a látóhatár végtelen az óceánon, és mégis be vannak zárva. A hajó maga pedig szűk tér. Amikor már a kikötő felé közelednek, ez újabb konfliktushelyzetet szül. A karantén kérdését: a legénység érthető módon menekülne innen, mondjuk kórházba menne, míg Siobhan az emberiségért aggódva karanténban tartaná magukat, és védené maguktól is az emberiséget. De vajon győzhet-e ilyen helyzetben a túlélési ösztönön a nagyobb jóért tevés?

A látványt nem túlozták el, és inkább érzelmi hatásokkal igyekeznek ijeszteni és sokkolni, nem a konkrét látnivalókkal. A lényből a csápjait látjuk, azok sem támadnak úgy, mint tenné egy óriáspolip valami vízi szörnyes filmben. Amikor a parazita kerül be az emberbe, az lázat okoz és őrületet – egyetlen szereplő van, aki ennél drasztikusabban veszik oda, de ott sem a kirobbanó szemeket látjuk, csak a csapban lefolyó vért. Viszont az emberi pánik, mások hibáztatása, a félelem megvan.

A stábból Dougray Scott és Connie Nielsen ismerősek, és nem meglepő módon az ír rendezőnő ír és angol színészeknek adott lehetőséget mellettük.

Az tetszett, ahogy Siobhan alakjával nem csak rettegnek, tudományosan küzdenek. Elment.

 

A mélyből – 5/4 bár látványra nem horror, a félelem hangulata megvan, és Siobhan tudományt vitt bele.

SEA FEVER Trailer (2020) Horror Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6716511602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása