Minden napra egy film

Minden napra egy film

A jelentés

2021. május 16. - BBerni86

Igazság nyomába eredő, eltussoló, titkokat feltáró.

Daniel Jones az egyetem elvégzése után már kormányállásra jelentkezett, ahol azt tanácsolták, szerezzen tapasztalatot előbb. Feinstein szenátor csapatába került nyomozóként, ahol azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg a CIA kihallgatástechnikáját 9.11-et követően. Nagyon hamar nyilvánvaló lesz számára, hogy bevezettek egy a_jelentes.jpgmódszert, mely erkölcstelen és sok tekintetben törvénytelen is volt, de igazolni kellett magukat, így kitartottak mellette. Leköveti, hogyan szavaztak bizalmat két pszichológusnak, akik nem is a téma szakértői voltak, de volt egy elméletük a kínzásról. Az eredmény: kifizetett milliók, megkínzott emberek és semmi használható információ. Kimondták titkon, amit be nem lehetett vallani: a kapcsolatépítés működik, a kínzás nem. Most is eltussolnának mindent, és minden eszközt megragadnak, hogy Daniel és Feinstein munkáját ellehetetlenítsék és elássák a jelentést.

A jelentés sem egy könnyű film, elég komoly politikai dráma. Nem véletlen, hogy mielőtt eladták online sugárzásra, mozis bemutatót is tartottak neki. Kifejezetten olyan film, ami díjakra esélyes a téma és a színészei kapcsán is.

Igaz történet az alapja, aminek a végén szépen sorra is veszik, mi lett a filmben megismert szereplők további sorsa, és milyen következményekkel járt a jelentés elkészülte. Legyek nagyon pesszimista? Szinte üres gesztussá vált. Elkészült, felháborodtak rajta és jött a nyilvános bocsánatkérés, de konkrét intézkedéseket nem tettek. A kínzások kitalálói gazdagok és milliókkal távoztak, a végrehajtók meg kapták a kinevezést és a vállon veregetést.

Nem rágja a film a szánkba, amit nagyon tudok értékelni, de akkor is felháborítja az embert, hogy a XXI. században ezt meg lehet tenni. Minek emberi jogok és szabályok, ha ilyen könnyű megtalálni a kiskapukat, majd mindent tisztára mosni? Még akkor is van súlya a történetnek, ha ez egy nagyon amerikai történet, aktuális politikai kérdésekkel. Vagy majdnem azokkal – eddig filmen nem nagyon láttam, hogy Obamát kritizálják, ezt inkább meghagyták az utódjának. De itt bizony az Obama-rendszer bűneit is felhozzák, és elmagyarázzák, hogy a politika és a pártok közti lavírozás hogyan vezethet a tussoláshoz.

A témájából adódik, hogy nem lehet egy klasszikusan izgalmas filmre számítani. Hiszen a történet nagyja arról szól, hogy a nyomozók bevonulnak egy pincébe, és aktákat olvasnak, amiből több ezernyi oldalas kivonatot készítenek. De ehhez képest a készítők mindent megtettek, hogy olyan elemeket is beletegyenek, amelyek szórakoztatóvá, eseménytelibbé is teszik a filmet. Ezért van több flashback jelenet, amikor látjuk is, miről olvas a csapat.

De igazság szerint itt fejben történnek a nagy csaták. Jones szembekerül azzal a kérdéssel, hogy meddig tud kitartani, ha az egész munkáját le akarják húzni a WC-n. Nem is számoltam, hány utalás van Edward Snowden esetére – hiszen itt is felmerül, hogy az elhallgattatásnál a szivárogtatás is jobb lenne. A film azonban marad azon a nézeten, hogy nem megoldás a sajtóhoz menni, törvényes utat kell keresni. Az már más kérdés, hogy mennyi lesz az eredmény. Itt ugyan látszólag győznek a jelentés megszületése mellett állók, kikerül a kivonat, de lett bármi következmény?

Amit egy ilyen filmben bele lehet tenni, beletettek. Olyan stábot szedtek össze, hogy még kis mellékszerepekben is ismert színészeket találunk. Driver viszi a hátán, de olyan nevek segítettek ebben, mint Annette Bening, Jon Hamm, Matthew Rhys és sokan mások.

2019-ban jó köre volt a díjátadókon is, de különben megnézni is érdemes.

 

A jelentés – 5/4 maga a történet, amire rámutat, az borzalmas. Erős a casting. A lényeg átjött, de elméleti.

THE REPORT Official Trailer (2019) Adam Driver, Jon Hamm Movie HD - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5316561634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása