Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bűntudat nélkül

2021. május 25. - BBerni86

Összeesküvést leleplező, katonai akciós, bosszút állós.

John Kelly elkötelezett katona. Különleges egységes, egy SEAL osztag kapitánya. Szíriában a CIA egy műveletében vesz részt a csapatával – ki kell menekíteniük egy túszt, de menet közben jönnek rá, hogy nem felkelők, hanem orosz fegyverkereskedők ellen küldték ki őket. John, akinek hamarosan megszületik a kislánya, ezzel kész visszavonulni is. A magánszektorban jobb pénzért, jobb időbeosztással dolgozhat. Ám a csapatrabuntudat_nelkul.jpg lecsapnak – a társait megölik. John a sérüléseit túléli, de elvesztette a nejét és a még meg sem született kislányát. Bosszút esküszik, és némi segítséggel az oroszok nyomába ered. Egy újabb titkos CIA akció keretében az igazi felelősök is sorra kerülnek, de ott Kelly belebotlik az igazságba, ami sokkal szörnyűbb, mint képzelte volna.

Tom Clancy ismert a katonai, összeesküvés-elméletekkel tarkított regényeiről. Bevallom, azokat még nem olvastam, de nem egy filmet láttam, amelynek az alapja Clancy egy-egy története volt. Azok alapján ez a történet is határozottan illik az író sémájába.

Kétféleképpen tudtam nézni. Egyrészt, mint akciófilm. Bár ez köt le kevésbé, ez az a fele, ami jobban működik a filmnek. Többféle katonai bevetést is végignézhetünk, és komolyabb kivitelben, mint a SEAL Team akármelyik évadában. Azt ugyan elképzelni nem tudom, mennyire valós, amit látunk, de korrekten néz ki. Robbantanak, lőnek, repülőgépből ugranak, verekednek, van itt minden. Azért egy ponton felhúztam a szemöldököm. Abból a hátizsákból, amit Kelly a süllyedő gépről ment ki, elképzelni sem tudom, hogyan lesz motormeghajtású gumicsónak. Maga a gumi még ok, de honnan szedtek hozzá motort? Tudom, ne ezen agyaljak.

A gondom az, ha a film egyéb részein akarom járatni az agyam, akkor kevésbé tetszik a végeredmény. Egy dupla csavarral van megoldva, ki a filmben a rosszfiú és milyen indokokkal. Az csak egy dolog, hogy lehet előre sejteni, de az indítékai is olyan egysíkúak. Talán pont az egyszerűsége miatt, lehet hogy működne, de a filmen nagyon unalmasnak és butának hangzott.

A karakterek sem éppen összetettek. A legtöbb szereplőről annyit tudunk meg, hogy milyen szervezetnél dolgozik – katonai összekötő, CIA, SEAL Team, Védelmi Minisztérium. Elvileg John van kicsit jobban kidolgozva, de azt sem nevezném különösen jelentős karakterépítésnek. Egy hazafi, aki családszerető és a bosszúja nem csak a szerettei halálának megtorlását jelenti, hanem morális tett is, az országért is, nem csak magáért. Ennyi. Bosszút álló hazafi. Volt is olyan sejtésem nem egyszer, hogy Michael B. Jordan nagyobb hasznát vette a kigyúrt felsőtestének a karakterhez, mint a színészi kvalitásainak. (Ezt se hittem volna, hogy leírom, de a Marvel Fekete Párducában ehhez képest kifejezetten összetett és izgalmas karaktere volt. John Kelly nagyon egysíkú.)

Ha már a Marvel felrémlett lelki szemeim előtt, Guy Pearce szerintem jó színész, de itt mindössze Robert Redford karakterét nyúlhatta a második Amerika Kapitányból. Jamie Bell CIA ügynökéről még nem döntöttem – amikor ellenséges alaknak fogta fel Kelly, az megvolt. Arra ráérzett Bell – de amikor szövetségesek lettek… Azt a kezdetek után nem hittem el, pláne, hogy Bell végig ugyanolyannak játssza. Elég nagy sorozatnéző vagyok ahhoz, hogy a mellékszereplők között is találjak ismerősöket. Igaz, ők aztán végképp csak statisztálnak.

Egyszeri megnézésre alkalmas, de nem fogom többször megnézni. Ahhoz egyszerű a csavar.

 

Bűntudat nélkül – 5/3,5 akciófilmnek korrektebb, de az ilyen bevetések nem kötnek le. A csavart meg sejtettem.

Without Remorse - Official Trailer | Prime Video - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8116571558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása