Minden napra egy film

Minden napra egy film

Jurassic World – Krétakori tábor

3. évad

2021. június 05. - BBerni86

Szigetről menekülést tervező, életet mentő, menekülős.

A gyerekek már belátták, hogy nem fogják megmenteni őket. Ha ki akarnak jutni a szigetről, maguknak kell megszervezniük a menekülés útját. Tutajt építenek, de a hatalmas hullámok ellen több kell. Miközben újabb tervet szőnek, felfigyelnek a dinoszauruszok megváltozott viselkedésére. Hamarosan arra is rádöbbennek, hogy mi okozza ezt: a laborban kiolvadt egy tartály, és most szabadon van az abban tárolt lény. Egy újabb hibrid, amelyjurassic_world.jpg gyilkolási ösztönnek van tele és többféleképpen is halálos. A menekülés még sürgősebb: ám közben gondolniuk kell arra is, hogy mi történik az ártatlan állatokkal, ha senki nem fékezi meg a halálos állatot. Egy szigetre visszatérő alak pedig még nagyobb dilemmát vet fel: ha ők nem mentik meg a világot és akadályozzák meg a gonosz tervét, mindenki veszélybe kerül.

Nem gondoltam volna, hogy a 3. évadról előbb írok, mint a harmadik Jurassic World moziról. De a Netflix belehúzott az animációs sorozatokba, és ez a széria jó ragtapasz, amíg érkezik az újabb film. Nyáron? Majd kiderül.

A történet röviddel az előző évad vége után folytatódik. A készítők taktikáznak: miközben a gyerekek a hajóval vannak elfoglalva, mi kapjuk a rövid utalásokat és jeleneteket, hogy veszély közeleg az új dinoszaurusz miatt. Azt gondolom, mondanom se kell, hogy sokára leplezik le, amíg lehet, húzzák az időt és az idegeket.

Összefüggő a történet és táplálkozik a korábban látottakból. Az aktuális kalandot lehet érteni, de mindennek az alapja lement már korábban. Így olyan sorozatként érdemes kezelni, amelyet lineárisan nézünk, betartva az időrendet.

Ebben az évadban három nagyobb konfliktus/próbatétel volt: a szigetről a kijutás, a hibrid legyőzése és a szigetre visszatérő tervének a keresztülhúzása. Arra különben lenne egy tippem, hogy behúztak egy olyan szálat, ami a soron következő moziban vissza fog köszönni. De a lényeg: kitöltötték a játékidőt, változatos, átívelő és kalandos a történet. Gyorsan is végig lehet nézni, pláne, hogy mellette kisebb kalandok is vannak.

Az különben nagyon a Disney filmjeit idézi, ahogy a drámát, humort és a családi értékeket kezelik. Mert itt már a gyerekek közössége nagyon szoros, nem is simán barátoknak, hanem tábori családnak tartják maguk, és komoly kockázatokat vállalnak egymásért. Az kifejezetten jó dinamikát ad neki, hogy még egy olyan helyzetben is, amikor valakinek az élete a tét, tudnak valami más hangulatot is beletenni. Pl. az egyik szereplő haldoklik a hibrid mérgétől. Míg valaki az ellenszerért küzd, a beteget ápolók kényelmessé akarják tenni a beteg környezetét, ezért az egyikük eljátssza a lány házi kedvencét, egy tehenet.

Abszolút gyerekekre van szabva, de felnőtteknek is nézhető. A humora nem korfüggő és nem is az altesti fajta, vagy az idétlen, amit nem tolerálok. A kalandok változatosak, és az értékrendszer átadása sem szájbarágós. Még akkor sem, ha direkt ki is mondanak olyasmiket, hogy az életet érdemes védeni.

A karakterek továbbra is egy-egy típust képviselnek, pl. Yaz a sportos, de a csapat magával hozta, hogy személyként is fejlődtek. Csapatként meg nagyon összehangolódtak, már mindenkinek megvan a maga szerepe és ragaszkodnak is egymáshoz. Természetesen azért annyira még mese, hogy éles határvonal van jók és rosszak között, a szereplők fekete-fehérek.

A grafika továbbra is kiemelkedően szép. Ok, az ember alakok nem annyira, de a tájak és az állatok kifejezetten szépre sikerültek. Még, ha az új lény mondjuk nem is nyerte el a tetszésem, és nem a gonosz természete miatt. (A tüskéi nem tetszettek.)

A következő évadról még nem hallani, de ki tudja? Azért remélem, előbb láthatjuk már a filmet, mint egy újabb évadot a táborozó srácokról.

 

Jurassic World – Krétakori tábor – 5/4 bár az új dinoszaurusz nem lett megnyerő, egy kalandos és szerethető mese kicsiknek is.

https://www.youtube.com/watch?v=h_0vTlkLGOc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9216579954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása