Minden napra egy film

Minden napra egy film

Koronaékszerek

2021. július 06. - BBerni86

Kisvárosi, családi összefonódásos, igazságot kereső.

Két család egyszerre várja az újszülöttjét. A gazdag gyáros és a munkása is most lesz első alkalommal apa, mindketten fiút akarnak. Egyszerre szülnek a feleségek: egy kislány és egy kisfiú születik. A gyáros apa ki is kapná a fiát a munkása kezéből, de elejti, és nem sokon múlik, hogy meg tudják menteni a gyermek életét. Richardkoronaekszerek.jpg fejébe egy lemezt ültetnek be – és a láthatatlan szál mindig húzza majd Fragancia felé. Richard nehezen is viseli, hogy Fragancia az egyetlen, aki nem bújik hozzá a családja pénzéért. A lányt az új fiú vonzza, aki ráadásul hatalmas hoki tehetség is, amit Richard apja várna a fiától. A helyzet azután mérgesedik el, hogy Fragancia apja elveszti az állását, az anyja betegségben meghal és értelmileg fogyatékos öccse tisztázatlan körülmények között megfullad. Richard valamiképpen köthető a tragédiához, és a lány tudni akarja, hogyan.

Ilyesmit se sűrűn látok. Még nem is nagyon tudom hova tenni, miért így lett megírva a Koronaékszerek. Egy nagyon skandináv történet, ugyanakkor van egy réteg misztikum benne abszurddal nyakon öntve. Nem is könnyű fogyasztani.

Már a cím se áll össze. Koronaékszerek. Mi köze van ennek a történethez? Átvitt kell legyen, mert egy vidéki kisvárosba lépünk be. De nem mondhatnám, hogy bármelyik szereplőnek lenne hatalma, vagy annak valamiféle jelképe. Richard sebhelye, esetleg Jesus kulcscsomója? Richard apjának volt a vagyon miatt hatalma, de ő is elveszti és nincs jelképes tárgy sem.

Ha csak a történéseket nézzük a körítés nélkül, akkor egy bűnügyi és családi történet összefonódása. Richard lelőve, Fragancia megteszi a vallomását a rendőrségen. Van bűnügy, van sok dráma és a lány narrációja életre kelti a történetet.

A konfliktusok két dolog miatt vannak: a gyáros azt hiszi, mindent megtehet és visszaél a pénzével. Terrorizálja ugyanúgy a családját, mint ahogy önkényúrként uralja a kisvárost is. Ő torzítja el minden értelemben a fiát, és löki a szereplőket a pusztulás felé. A másik a szerelem. Richard Fragancia figyelmét akarja, de a lánynak nem kell, és féltékenységében tesz olyasmiket, amit aztán hiába bán. Fragancia meg gyerekkora óta Pettersson-Jonsson után epekedik, de balszerencséjére a fiú meg egy hokisztár megszállottja.

Erre az alapra aztán rápakoltak annyi blődséget, hogy az már fájdalmas. Ahogy Pettersson-Jonsson korcsolyázik: a hokiban műkorcsolya ugrásokkal és forgásokkal. Ahogy Fragancia apja átmegy alkimistába és aranyat akar készíteni. Jesus, aki megy az anyjához a mennybe.

A két réteg nem akar összeférni. Folyamatosan kizökkentett, amikor történt valami nagyon nem valóságos, mintha csak Háry János mesélne, nem Fragancia a rendőrségen. Pedig a film világában mindezt komolyan veszik, és reálisan része a cselekménynek. Nem is tetszett.

A legtöbb karakterben is megvan ez a furcsa plusz, miközben nagyon sokakat lehet sajnálni is. Még Richard is ez a szint, noha Fragancia történetében ő a gonosz oldalon áll. Ő volt az, aki ugratta a kisfiút, aki begázolt a vízbe, noha nem tudott úszni. De Richard az a fiú, aki bármit csinált, az apja csak azt éreztette vele, hogy szemétnek látja. Bántotta, ha fizikailag úgy nem is, mint az anyját – lelki sebet okozott helyette bőven. Richard nem rosszat akar, de az elszabadult eseményeket nem tudja lefékezni.

Nem rossz a szereposztás sem, mindkét főszereplő kinőtte magát az évek alatt. Bill Skarsgard a sötét tekintetét kamatoztatta Stephen King feldolgozásokban, Alicia Vikander meg egy Oscart és Fassbendert is begyűjtötte magának.

Azt csak remélni merem, hogy amit furának találtam, nem humornak kellett volna látni.

Érdekelt volna, mit szóltak hozzá a kritikusok, de nem találtam erről adatot. Így marad a saját kérdőjelem, mert a misztikus réteg enyhén irritált végig.

 

Koronaékszerek – 5/3 közel van ahhoz, hogy mágikus realista legyen egy skandináv történetbe ágyazva. Furcsa.

https://www.youtube.com/watch?v=CeYCfuCDwcA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2716614358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása