Minden napra egy film

Minden napra egy film

A Farkas rémálma

Vaják animációs film

2021. augusztus 29. - BBerni86

Mágikus, bosszút állós, kényszerhelyzetben lépő.

Az ifjú Vesemir egy szolgáló szegény fia, aki ennél egy jobb életről álmodik. Egyetlen támasza és barátja a szép Illyana, akinek sokkal szerényebb álmai vannak: egy kis ház a tó partján, és a szeretett férfi oldalán onnan nézni az unokákat. Amikor a ház asszonyát egy szörny keríti hatalmába, egy vaják érkezik a környékre. Vesemir a vajak-a-farkas-remalma.jpgbeavatkozás idejére a szolgálatába szegődik, megállja a helyét és látja, milyen jutalmat kap a férfi, aki nagy harcos, és azt az életet élheti, amit ő is szeretne magának. Vele is tartana, csak Illyana az ok, amiért marad – nem hosszan. Nem tud szabadulni a vágytól, hogy több legyen szolgánál. Hosszú évekkel később Vesemir ifjú és merész vaják, aki megélheti az áloméletét: szörnyekkel küzd, bejárja a világot, ismerik a nevét és mindig akad nője, ágya. A vajákok otthonát azonban egy varázslónő fenyegeti, aki a királyt hangolja ellenük. Vesemir új ellenséggel kell szembenézzen, miközben a múltja árnya is utoléri.

Lassan érkezik a Vaják második évada, és hangolódni kaptunk egy egész estés animációt a csatornától. Még okosnak is nevezném, hogy nem Geralt van a középpontjában. Egy más történetet mesél el, a vaják mentoráról.

Sokkal jobban élveztem ezt a külön történetet, mint a sorozat fő szálát Cirivel. (Különben a regények között is azokat szerettem jobban, amelyek sima vaják kalandok, még az átívelés és a nagy történet előtt.) Ennek is megvan a maga súlya, kevésbé eposzi, de a kaland és mágia ebben is ugyanannyira benne van.

Vesemir egy egészen más háttérrel rendelkezik, mint a többiek. Ő nem árva és nem kényszer, hogy vaják legyen. Neki ez a kitörés, a jobb élet, amit meg akart élni. Így az ő kezdőképei hangulatában vidámabbak is, mint amit ebben a világban megszokhattunk. Kedélyesen öli a szörnyeket, és rajta érezni, hogy ott és úgy van, ahogy lenni akar.

Ahogy megy előre a történet, és a múltja visszatér a jelenébe, majd azért komolyodik és drámaibb a helyzete is, de a kezdés akkor is meglepően könnyed és laza volt.

Ott van a történet mögött annak a sok szenvedésnek a magja, ami később még inkább elharapózik majd. A más fajok kitaszítása és irtása, ahogy az emberek a másokat el akarják törölni a Föld színéről. A gyűlölet ereje és ahogy a vajákok híre kezd romlani. Ahogy a túlélésért el kell kezdeni kompromisszumokat kötni, de pont ezzel még mélyebbre kerülnek. Ördögi körök, és nincs jó megoldás, mert az emberi természet nem enged mást. Illyana fogalmazza meg egy ponton tökéletesen: gyilkolni könnyebb, mint tűrni.

Talán a történet helyenként furcsán kavarog, és nem logikusak az események, de a szórakoztató faktor megvolt benne végig. A nyomozás a vajákok titkai után, vagy Tetra varázslónő trükkjei fenntartották a figyelmet, miközben kapunk nem egy vaják akciót. Animáció, így nem fogták vissza magukat és telepakolták látvánnyal. Az kifejezetten menő, ahogy Vesemir szörnyeket gyilkol.

A látvány korrekt, kicsit a képregények hangulatát és világát is tudta hozni. Egyéniek a szereplők, nem Disney mese szinten, de szép alakok is. Legyen akció és csata, vagy egy gyűlés a királyi tanácsban, az emberek és a környezetük is szépen össze volt rakva.

Ha az eredeti szinkron hangokat nézzük, akkor visszatérő hangokat találunk a Netflixről. Castlevania vagy éppen a DOTA stábjából.

A hangolás megvolt, jöhet akkor Geralt kalandja is, és nem csak egy utalás rá…

 

Vaják: A Farkas rémálma – 5/4 a szériához gyengén kötődik, egy része erőltetett is – de hangulatos, kalandos, nézhető.

Vaják: A Farkas rémálma | Hivatalos előzetes | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2316674066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.16. 14:14:39

Mostanra van olyan, hogy "netflix animációs stílusjegy", és ez az alkotás is leírható azokkal is. A történet nem túl combos, igazából helykitöltőnek, spin offnak jó két évad Vaják között.
süti beállítások módosítása