Minden napra egy film

Minden napra egy film

7 perc

2021. szeptember 16. - BBerni86

Bankrablós, kiutat kereső, lerobbant környékes.

Sam egy jobb életről álmodott. A középiskolája sportsztárja volt, aki akkor sem adta fel a játszmát, ha már biztos volt, hogy nem tudnak nyerni. Főiskolára készült, ösztöndíjjal, majd középiskolai szerelmével, a hajrá lány Katie-vel akartak költözni és egy jobb életet élni. 3 évvel később Sam minimálbérért robotol, miközben a terhes Katie egy étkezdében pincérnő. Az álmaik még megvannak, de egyre kevesebb az esély, hogy kijussanak innen és a7_perc.jpg gyereküknek ennél több jusson. Amikor Sam az állását is elveszti, a félig bűnözői életmódot folytató bátyja, Mike bevonja az üzletébe. Drogot árulnak, és Sam egykori főiskolás barátai a vevőik. Egyre többen ecstasy-t vennének, és a testvérek kiegészülve Sam balhés barátjával bővítenék az üzletet. A börtönből szabadult Owen azonban halálra rémül egy rendőrautótól és a teljes készletet lehúzza a WC-n. Ha nem akarnak meghalni a keletkezett adósság miatt, be kell vállalniuk egy rablást – és nem egy várt bonyodalom is nehezíti a terveket.

Sikerült kifognom egy újabb filmet, ami fesztiválon kezdte a pályafutását. Utána gyorsan ki is adták DVD-n, érezték, hogy nem vár rá mozis karrier. Más platformon sem lett sikerfilm: már akkor elfelejtjük, amikor nézzük.

Az a címbéli 7 perc a rablás idejét jelöli. Eddig is tart a filmben. Stopperrel nem mértem le, és többnek is érződik, mert egyes részeit több résztvevő szemszögéből is lekövetjük, de ennyire rövid az egész. Káoszba fullad, zavaros és erőszakos. Hol van az a heist movie jelleg, amit egy rablós filmben keresek? Ebben még nyomokban sem található. A hétköznapokhoz el tudom képzelni, hogy ez áll közel, de ennyivel kevesebb az élvezeti értéke is.

A film úgy van szerkesztve, hogy mindig erre a 7 percre térjünk vissza. Csak közben kiugrál, és megmutatja, a rablásban résztvevők hogyan jutottak el abba a pontba. Sam története a kiemelt, de kis részletekből összeáll a többiek útja is. Ez viszont már pusztuló kisvárosok drámája. Lehetőség kitörni? Nincs. Egy jó állás? Nincs. Egyre nagyobb nyomor, és ha az ember mást akar, elmegy drogot árulni. Abból is csak a baj van és minden egyre rosszabb.

Több típust megmutatnak, mert az alap csapat minden tagja más. Az egyik kisstílű bűnöző, környékbeli szépfiú, aki nem is próbál több lenni. A másik bűnözőcsalád sarja, már börtönviselt, beleszületett és benne ragadt a mocsokban. Sam, aki kitörhetett volna, akinek ott volt az ösztöndíj, aki rendes és dolgos, aki szereti a menyasszonyát és várják a közös babát. Zavart is, hogy egy fontos adalék kimaradt a történetből. Mikor siklott ki Sam élete? A főiskolát elkezdte, hogy került pocsék állásba mégis haza? 3 év, vagyis valamiképpen kimaradt az iskolából. Miért, hogyan? Tudom, a cselekmény szempontjából nem fontos, de ezek a kis részletek akasztanak meg és fészkelik be magukat az agyamba, mint egy rögeszme.

A film végére csavart is igyekeztek nyújtani, de az sem tetszett. Kicsit több akció lesz miatta, de olyan proli kisvárosi szál, hogy rossz volt nézni.

A végső képsorok sem nyerték el a tetszésem. Ez most happy end akart lenni, mindenki megkapja, ami jár neki? Azért egy házasságcsaló szépfiúnak a csalfaságért nem járna golyó… Mindegy, nem is akarok jobban belegondolni.

A szereposztásra leginkább azt mondanám, hogy tévésorozatos. Luke Mitchell az Agents of SHIELD-ből ismerős, Jason Ritter a Parenthoodból, de más sorozataik is voltak. Nem a színészi vénájuk kellett itt sem, inkább csak az eye candy faktor dominál.

Lehetett volna jobb dráma, rablásos történet is, ez így nem eléggé nézhető.

 

7 perc – 5/2,5 zavart a sok üres és hiányos szál, a vége se tetszett, de a történet se fogott meg. Untam.

https://www.youtube.com/watch?v=tU3to9EmkeM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7516690016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása