Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kate

2021. október 17. - BBerni86

 Bérgyilkosos, bosszút álló, titkos játszmás.

Kate gyerekkorától kezdve egy célra lett nevelve. Ő lett a tökéletes orgyilkos, aki kérdés nélkül hajtja végre a küldetést. Most éppen Japánban dolgozik a felettesével és egy jakuza fejest kell kiiktatnia. A lány visszakozna, amikor az áldozat mellett egy kislány tűnik fel. Egy szabálya van csak: gyereket nem bánt. A parancs azonban kate.jpgváltozatlan, a lánya szeme láttára kell agyonlőnie a férfit. Megteszi, de valami eltörik benne. Ki akar szállni, és be is jelenti, hogy elmenne a szervezettől. Ideje azonban már nem lesz rá: egy egyéjszakás kalandot követően fura tüneteket vesz észre magán. Megmérgezték, uránnal. Már csak órái vannak hátra. Kate utolsó célja az lesz, hogy megtalálja a gyilkosát és elintézze. A nyomok a férfi bátyjához vezetnek, akit a lánya szeme láttára kellett lelőnie – de vajon tényleg ennyi a történet, vagy van még valami a háttérben?

Ez az ötlet sem egyedi. Egy profit halálosan megmérgeznek, és mielőtt meghal, meg akar fizetni a gyilkosainak. Mi benne az egyetlen új elem? Talán annyi, hogy a profi gyilkos ezúttal nő lett.

Bár a háttérre nem pazarolnak sok időt, azért egy Nikita történet gyorsan felismerhetővé válik. A kislány, akit gyilkosnak nevelnek, és ha elesne, már meg is van a kiszemelt, akit az utódjának lehet nevelni. Zavart is, hogy egyes kérdések nagyon ködben maradnak. Ez most egy kormányprogram, vagy magánzók művelete? Minkettő lehetne, de nem tudni, melyik a helyes válasz.

Ami fontos a filmben, az egyedül az akció. Látványosan verekedi át magát Kate alakja az egész történeten. Semmi gyengédség, semmi megállás, csak tör előre és minden kapcsolatában van valamilyen erőszakos elem is. Ki áll hozzá a legközelebb? Talán Varrick, aki egyszerre a pótapja és a tartótisztje. Min alapul a kapcsolat? Hogy ő tanította meg mindenre, és máig tőle kapja a célpontokat. Ani, akit a pártfogásába fog venni – honnan ismeri? Ő volt az a kislány, akinek végzett az apjával. Ahogy mondtam, mindenben meg lehet találni a halállal kapcsolatos elemet. Minden arra mutat, hogy Kate számára az lesz a végjáték, amit majd a végén látni is fogunk.

Így meglepődni nincs min, a film nem igényli az agyunkat. Azt is pontosan lehetett érezni, hogy mi az igazi történet. Kate nem véletlenül akkor lett megmérgezve, amikor. Pontosan az volt minden háttérében, akit vártam. Nem is hiszem, hogy ez bárkinek is csavar lett volna, aki látott már pár hasonló filmet. Adta magát, hogy így jöjjön ki a lépés.

Marad az akció, amit korrekten össze is raktak. Tempós, változatos, és fel lehet ismerni a nagy akciófilmek behozta elemeket is. Amikor pl. a környezetükben levő tárgyakat fogják be és azzal küzdenek, mindig beugrik a Bourne-filmek világa. Az már más kérdés, hogy mennyire hiteles, ahogy Kate mindenkit elintéz. Durva, de amikor a Kick-Ass első részében Hit Girl rendez mészárlást, azt könnyebben bevettem. Itt van abban valami zavaró, hogy a már saját lábán állni is alig tudó Kate egy teremnyi gyilkos harcost könnyeden elintéz. (Nem csak azért, mert egy-egy jelenetben Winstead papírvékonynak látszik.)

A filmnek adott egy pluszt a keleti környezet, még ha csak az Ázsiát megcélzó törekvések miatt is került bele. A zenék, a helyszín, más tőle és ezt is tudtam értékelni most.

Az meg marad kérdőjel, hogy kétmondatos szerepre miért kellett Michiel Huisman.

A zsánerében elment – az agyam nem dolgoztatta meg, de a szemem szerette.

 

Kate – 5/4 akciófilmnek korrekt, de a történet nem lett éppen csavaros. Ki nem találta ki elsőre a gonoszt?

KATE | Official Trailer | Netflix - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5016724342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása