Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Mr. Darcy

2021. november 02. - BBerni86

Ha kosztümös romantika, megkerülhetetlen a Büszkeség és balítélet és a viktoriánus álompasi, Mr. Darcy. Már f1_165.jpgfilmvásznon is láttuk párszor, elevenítsük csak fel!

1995-ben született meg az a Darcy, aki sokaknak máig az etalon. A BBC Colin Firthnek adta a szerepet és ikont teremtettek. Jó színész, angol sárm és egyaránt hozta azt a férfit, aki ellenszenves lehetett az úri modorával és lenézésével, majd felfedhettük jellemének kedvesebb vonásait a hősnővel.

Firth akár duplázó is lehetne, hiszen a Bridget Jones naplója is egy Büszkeség és balítélet feldolgozás, csak modernizált. Bridget Darcyja pedig itt is Firth volt...f2_163.jpg

Színészóriás korábban is volt már Darcy: Laurence Olivier 1940-ben, még fekete-fehérben hódította meg Elizabeth Bennet szívét. Ezt a verzió nem valami közismert, nem is emlékszem, hogy pl. tévében már láttam volna műsoron.

f3_159.jpgDe vissza a modern Darcy alakításokhoz! Mai korunk mozijában, 2005-ben Matthew MacFadyen kapta a szerepet. Viktoriánus nyomozónak egy más történetben simán megvettem a színészt, de mint Darcy... Nekem az maradt meg belőle, hogy álmatag egy figura lett. A történet különben egyezik, de valahogy mégsem volt az igazi.

Nem csak angolok játszhatnak ám Darcyt! Erre példa az új-zélandi Martinf4_142.jpg Henderson, aki egy modernizált történetben lett Darcy 2004-ben. Angol úriemberünk ebben indiai feleséget szerzett magának, és volt zene, tánc, meg Aishwarya Rai. Azt hiszem, az ő Lizzy-je (ok, Lalita...) emlékezetesebb lett, mint Henderson Darcyja.

f5_119.jpgAzért zárásul egy klasszikus, karakteres Darcy kerüljön ide! Matthew Rhys, szintén BBC, de ez már 2013-ból. A halál járt ekkor Pemberley-ben, és megtudhattuk, mi lett a szereplők sorsa pár évvel később. Vagyis, Rhys nem egy hagyományos Büszkeség és balítéletben játszott, és itt már nem volt balítélet ellene, de azért még emlékszünk rá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5516741942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása