Minden napra egy film

Minden napra egy film

Szeánsz

2021. november 06. - BBerni86

Lány kollégiumos, kísértetes, nyomozós, új diákos.

Egy patinás lányiskolában megvannak a helyi legendák. Az egyik egy diáklányé, aki itt lett öngyilkos, és a helyi legenda szerint visszajár ijeszteni és ölni a lányokat – már, aki meg meri idézni. Pár barátnő így tesz, hogy ráijesszenek az egyik társnőjükre. Döbbenetükre azonban másnapra a lány halott. Hivatalosan baleset volt, kiesett szeansz.jpgaz ablakon – senki nem meri kimondani, hogy a szellem ijesztette ennyire meg. A helyére a várólistáról kerül be egy lány, Camille. A lány gyorsan felméri a terepet, és megörökli a halott lány szobáját is, ahol különös események zajlanak. Villog a lámpa, ha egyáltalán van áram és mintha valaki figyelné, amikor alszik. A halott lány barátnőivel már az első nap összetűzésbe kerül, és közös büntetést kap. Megint szellemet idéznének, most Camille bevonásával. A körülmények nekik is gyanúsak, és tragikus balesetekben a lányok halni kezdenek. A nyomok Camille felé vezetnek, aki ki akarja deríteni, mi folyik az iskola falai között.

Regényben, de ahogy belegondolok, filmen is szeretem, amikor a készítők eljátszanak azzal, hogy a történetben valóban természetfeletti esemény történik-e, vagy nagyon is emberi ügyködés áll a háttérben. Ez az, amit szerettem a Szeánszban is.

A cselekményben, de az egész hangulatában végig ott a kérdés, hogy mit akarunk hinni. Bosszúálló szellem intézi el sorra a lányokat, vagy egy emberi sorozatgyilkos szedi az áldozatokat? Az ötlet teljesen rendben volt, amit aláhúztak az idézésekkel, a felvillanó lámpákkal meg magával az épülettel, aminek olyan angol, vidéki kastély hangulata van, amihez szinte alaptartozékként járnak a kísértetek.

Azért jump scream szintre nem megy le – vagy lehet, hogy próbálkoztak vele, csak annyira gyengék lettek az ilyen jelenetek, hogy nem is vettem őket számításba? Mert volt olyan, hogy a semmiből egyszer csak megjelent egy arc a látómezőben. Mindegy is, én nem vettem ijesztési kísérletnek.

De, ha már emlegetem ezeket a felugró arcokat. Nekem ezek rontották el a filmet. Én szerettem volna a film végéig találgatni, hogy mi is történik a kollégiumban igazából. Csakhogy, amint Camille éjszaka maga fölött meglátja azt az arcot, már rájöttem, hogy szellem vagy ember van a háttérben. Hatalmas csehovi puska, mert bizony azt az arcot már mutatták korábban és beszéltek is róla… Onnantól már könnyen rá lehetett jönni, hogy mi is folyik itt.

Ha figyelünk, a nagy leleplezés előtt több csavart is meg lehetett fejteni. Pl. azt, hogy hány ember/szellem van a háttérben. Egész egyszerűen így jön ki a matek és a már emlegetett arcok is. Sajnáltam is kicsit, hogy nem volt meg a nagy meglepődés, mert sok minden le lett lőve előre.

Az meg, hogy ki az elkövető és miért… Az annyira klisé és erőltetett, hogy nagyon nem tetszett. Buta a magyarázat, és a film végére a történet is lemegy gagyiba. Mintha egy kis költségvetésű iskolai slasher lenne. Van benne egy könyvespolccal (!) lefejezés – annak a bénaságáról nem is mondok többet. Paródiába vele, nem komolyabb filmbe!

A történet, a film külcsíne is ilyen: jól indul, hangulatos és tetszett, hogy a végére átmenjen olcsó gagyiba az egész.

A színészek meg simán eye candy faktor miatt kerültek be. Többek nem is igazán színészek.

Többet vártam a kezdés után, ebben a formában nekem csalódás lett a végére.

 

Szeánsz – 5/2,5 nem indult rosszul, volt hangulata is – de elszáll. Klisé, olcsó kivitel, buta megoldás.

SEANCE Trailer (2021) Thriller Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1216747834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása