Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sikoly (2022)

2022. március 09. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, kisvárosi, horrorfilmes szabályokat életre alkalmazó.

Tara népszerű kamaszlány, szétesett családdal. Az apja lelépett, az anyja részeges, a nővére elment és vissza se nézett. Az sem éppen ideális, hogy egy olyan kisvárosban élnek, ahol rendszeresen feltűnik egy sorozatgyilkos, hogy valamiképpen tovább növelje Sidney Prescott rémálmait. Tara horror rajongó, de a Döfés, amely Sidney scream.jpgesetét dolgozza fel, nagyon nem a kedvence. Mégis, ő lesz kiszemelve, hogy újra élje a film híres nyitányát. Benne a telefonnal, a késeléssel. Ő túléli, de a Sikoly maszkos gyilkos öldöklésbe kezd – ezért is jön haza Sam, a nővére. Vigyázni rá. És szembenézni azzal, hogy ez a történet az övé is, hiába menekült el. Hiszen az eredeti gyilkos duó egyike a vér szerinti apja, ha ezt az anyja még a lánya elől is igyekezett eltitkolni. Miközben az eredeti túlélők érkeznek és igyekeznek életben tartani a fiatalokat, ők a recall horrorok szabályait követve keresik a gyilkost a jelenben.

Hol is kellene kezdeni? Egyszer volt, hol nem volt, egy pár év, amikor a tini horrorok nagyon sikeresek voltak. Ahogy egy időben mindenki YA disztópiát forgatott és Katniss újabb verzióit kereste, akkoriban maszkos gyilkosok üldözték a középiskolásokat vagy egyetemistákat. A saját kedvencem a Rémségek könyve, de a két legismertebb más: a Sikoly és a Tudom, mit tettél tavaly nyáron.

Mindegyik kapott folytatásokat, a Sikoly is. Az új Sikoly egészen új. Rögtön fel is teszem az első kérdést: végig kell nézni a korábbi 4 részt, hogy értsük ezt? A válasz: elegendő az eredetit megnézni. Szívesen mondanám, hogy annyira újrakezd mindent, hogy megáll a saját lábán, de azért ez így nem igaz.

A film egyik jellemzője, hogy ugyan a szereplők nincsenek azzal tisztában, hogy egy horrorfilm szereplői, de azt felismerik, hogy a velük történtek mennyire illenek egy horrorba, és azoknak a szabályait rendszeresen emlegetik, megbeszélik és felhasználják az életben maradásért folytatott harcban. Ami eredetileg új volt és frappáns, más azt korábban nem csinálta. A Sikoly találmánya.

Most a recall horror, amit így alaposan bemutatnak nekünk, még példákat is hoznak rá a jelenlegi horrorok közül. Ami nekem a fülemben maradt, a Halloween filmek újrakezdése. Kellenek a régiek közül az ikonikus szereplők, kellenek újak, és valamiképpen ismételni kell az eredetiben történteket. Úgy tenni, mintha a közben létrehozott folytatások nem is lettek volna. Ez erre a filmre is illik, és azt is hozzá teszem, hogy bár láttam az eddigi összes Sikoly filmet, az elsőre emlékszem és a 4. rész végére, hogy ki a gyilkos és miért. Ennyire voltak a folytatások emlékezetesek. Abban nem vagyok biztos, hogy ez a 5. rész mennyire lesz emlékezetes. Nekem túlzottan visszapörgeti a korábban történteket, már röhejes párhuzamokat is a történetbe erőltetve.

Ok, akkor a két dolog, ami legjobban fájt: nagyon beleerőszakolt egy szál, hogy Sam Billy Loomis lánya. Négy részt végignéztem, és szó nem volt arról, hogy kavart volna mással, nemhogy van egy lánya – itt pedig nyílt titokként kezelik, amiről csak Sam gondolta, hogy titok. A másik, ahogy a horror szabályok már paródiaként élnek a filmben. Lődd fejbe, különben visszatér. De tényleg – a torkát is átvághatod, attól még visszajön. Sidney pedig mindig megússza – az örök final girl.

Szereposztás: amit vártunk. Pár régi ismerős, az újak pedig úton a megismerés felé. A leginkább Jack Quaid, de eléggé rá vagyok kattanva a The Boys sorozatra, így nem meglepő, hogy őt ismertem meg először.

Szerintem nem hozza vissza a filmet úgy, mint ahogy a Halloween visszatért, de majd meglátjuk. (Állítólag lesz folytatás...) Egyszer elment, bár engem bosszantott ezzel-azzal.

 

Sikoly – 5/3 a Sikoly soha nem tartozott a kedvenceim közé, így nem hoz lázba, hogy tényleg újrázták, szerintem idióta alapokkal. Az is kétélő, ahogy a horror szabály itt valóság.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr417775642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása