Minden napra egy film

Minden napra egy film

Rómaiak, magyar sorozatok meg egy jó doktor

Ókori hisztéria, A besúgó, A mi kis falunk, A séf meg a többiek, The Good Doctor

2022. április 10. - BBerni86

Egy időben nálunk is sorra jelentek meg a Rettentő töri kötetei - a Könyvmolyképző nem is olyan régen a feltámasztásán is dolgozott, és pár kötetet újra kiadtak.

2019-ban az egyik alapján film is készült, ami magyarul rettenetes egy címet kapott: Ókori hisztéria: A léhaokori_hiszteria_a_leha_romaiak_kalandjai.jpg rómaiak kalandjai. Szerencsére a film jobb lett, mint a címe, bár azért tény, hogy nem nagyon van gyomrom a paródiához, amit ebben is megvalósítanak.

Az alaptörténet egyszerű: Atti okos római kamasz, aki pont a császárnak szánt ajándékkal keresne pénz jobb cipőre. Meg nem ölik érte, de mehet Britanniába katonának. Ott aztán az egyik törzsfő lánya, Orla, foglyul ejti, így bizonyítva az apjának, hogy képes lenne Boudicca seregében is megállni a helyét. A fiatalok lassan összebarátkoznak, miközben Néró az anyjával hadakozik.

Érdekes egy mix, ahogy a történelmi érdekességeket kreténséggel keverik össze. Olyan szinten, hogy az embernek néha nehezére is esik eldönteni, hogy mi csak a paródia, mi az igazság. Bár a Rettentő töri is jó volt abban, hogy meglepjen, milyen is volt a múlt. Pl. a római lakomák bemutatása, vagy amilyen terveket Néró kifőz az anyja ellen. Azok valósak - még a mérgezett toll is az elején.

A két fiatal főszereplő kedvelhető, és Emilia Jones neve idén jó ajánlólevél is. Ő volt a CODA hősnője, amely film szerintem a legsikeresebbnek volt mondható a 2022-es Oscar-gálán. De énekel benne Kate Nash, a humorért is felelős Nick Frost és szexi anyut játszik Kim Cattrall. 

Kinézetre is olyan a film, hogy paródia is, nem is. Általában az ilyen kretén filmeket rosszul viselem, de talán az alapanyag miatt is, ezzel ki voltam békülve.

 

a_sef_1.jpgMagyar sorozatok részeit is néztem ma.

A séf meg a többiek 4. része, amiről nagyon nem akarok sokat írni. Még mindig alig több, mint az eredeti sorozat koppintása. Ahogy már írtam, velem nézeti magát, az Igen, séf humorát is szerettem. Csak éppen nagyon várnék már valamit, ami saját, amitől több ez a sorozat, mint egy koppintás. Egyelőre ilyen nincs.

A mi kis falunkban, ahogy jósoltam, ment tovább a féltékenykedés. Pedig csak Anikó látott keveset és neki hála, most az anyja meg az apja is gyanakszik a másikra. Már nem csak butának érzem ezt a szálat, de kezd bosszantani is. És még mindig görgetik tovább - nagyon nem díjazom, hogy az ilyen történetszálakkal van benne átívelés. Ezt se hiszem, hogy kiírom, de ehhez képest Erika terhessége is normálisabb szál volt.a_mi_kis_falunk_3.jpg

A heti buta szituációs poén Stokié lett, akinek részeg alvása közben elvették az egyenruháját és egy kukához bilincselték. Ez meg az a fajta olcsó humor, amiért nem vagyok oda. A színészek láthatóan jól szórakoztak, én már kevésbé.

a_mi_kis_falunk2_1.jpgAztán, amit legalább élveztem. Törőcsik Franciska és Csuja Imre kettősét - mivel leomlott a Horváth házaspárnak kiadott ház, Viki rá akarja venni a polgármestert, hogy fizesse nekik albérletként Erikáék házát, amíg nem tud nekik másik házat adni. Azon jókat vigyorogtam, ezt a két színészt bírom is - és még társadalmi szinte szatírát is kiéreztem belőle. Hova megy a sok pénz, meg a korrupció, míg minden elrohad. 

A múlt hetinél tehát ez a rész jobban tetszett, hála Vikinek meg a polgármesternek.

A legjobb magyar sorozatrész címét e vasárnap A besúgó kapja.

Már a nyitány ütött, és nagyon erős az áthallás mára is. Mondjuk, nem a focival. Inkább azzal, hogy a kapcsolatok mindent felülírnak - tehetséget, igazságot is. Megnézhetjük, miért lett a rendszer ellensége Barna. Az egykoria_besugo_103.jpg edzője mondása meg, hogy "Most bedarál a rendszer" idézhető lenne. Majdnem annyira, mint "Az akkor úgy kellett élni. Most meg lehet így is."

Megy tovább a kémkedés, és még kicsit mélyebbre megyünk. A jelentések, és ahogy mindenki köp a saját érdekei védelmében. Van valami borzalmas abban, ahogy mindenki fél és áruló lesz, mert a legnagyobb árulások kapják a nagyobb jutalmakat, miközben senki nem lát át mindent és mekkora blöffök is vannak mellette...

Készülődik egy gyűlés, meg az ügyeskedés, és magánéleti szálakat is kezdenek kavargatni. Azért azon jót vigyorogtam, hogy nem tudva, ki a másik, pont Judit mellé keveredik oda Geri. Azért megnézném, ha összejönnének, és a lány bemutatná az apjának a barátját...

Arra most is tudnék panaszkodni, hogy a szocialista realizmus bemutatása a kollégium épületének külső vágóképében kimerül, de a történet van annyira jó, hogy ez már nem is érdekel.

A végén meg újfent van egy jó kis fordulat - szóval, várom, mi lesz a következő részben.

 

Végül, a The Good Doctor 5. évadának 13. epizódja.

Megint van orvosi eset, ami kapcsán Shaun mássága előtérbe kerülhet. Kiskorú betege van, akinek konfliktusa van az anyjával, és ez útjában áll a kezelésnek, amit Shaun akar. Így igyekszik megérteni őket, kibékíteni őket. the_good_doctor_513.jpgVagyis, próbálják mutatni, hogy empatikusabb igyekszik lenni, de a betegsége miatt ez korlátokba ütközik. Az eset sem éppen túl izgalmas, nem életet, életminőséget akarnak javítani.

A heti magánéleti válság meg Morgan és Park kapcsolatában jött el. Morgan összeköltözne, de Park minden lakást megvétóz. El tudnám ragozni, hogy a kommunikáció fontossága miképpen nyilvánul meg a megoldásban, de ha van szál, ami bosszant ebben az évadban, az ez a páros. Én nagyon nem szeretem őket együtt, és a szakításért drukkolok. Shaun és Lea az egyetlen tartós pár a sorozatban, szóval drukkolok, hogy ne ők legyen a másodikak.

Ami a rész erőssége volt, bár már más sorozatban láttam nagyon hasonlót, Morgan betegének esete. A bátyja gyámsága alatt élő lány akar egy műtétet, amit a bátyja nem támogat. Érzelmi megoldás lesz itt is, pszichológia meg egymásra borulás. (A Bullban jogi úton indultak neki hasonlónak, de ott is megszületett a konszenzus.)

Külcsínben, helyszínekben és a színészekben a megszokott elemeket hozza a rész, nincs olyan, amit kiemelnék, hogy beragadt az agyamba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4117802447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása