Minden napra egy film

Minden napra egy film

A bajnok

2022. május 06. - BBerni86

Még mindig rengeteg az Auschwitz történet, filmen és regényben is. Ismertebb ember vagy hétköznapi hős, túlélte vagy sem – még sok-sok történetet mesélnek el nekünk.

A bajnok egy varsói bokszoló meséje, akit Auschwitzba vittek dolgozni, és a sportnak köszönhette, hogy volt a_bajnok.jpgesélye túlélni. A németek unatkoztak, kezdtek a közeli falvakban randalírozni – és volt, akiben felmerült, hogy bokszmeccsek le tudnák kötni őket. Tadeusz Pietrzykowski, becenevén Teddy, élelemért kezd el a mérkőzéseken részt venni, gyógyszert is csempész, próbál minél többeket életben tartani és a remény szimbóluma lesz.

A film miatt kicsit utána olvastam, és Teddy azért több mindent is csinált, mint a boksszal élelmet szerzett. Az ellenállókkal Rudolf Höss lovaglását szabotálták, és ha megölni nem is sikerült, a férfi a lábát törte. Hozzá köthető Höss kutyájával való leszámolás is – az a kutya a zsidókra való támadásra volt kiképezve, és végül a táborlakók ételeként végezte. Azért, megjegyzem, örülök, hogy ezeket nem vették bele a filmbe és meghagyták sportfilmnek.

Nem kevés pátosszal, teszem hozzá. Teddy a film végére az abszolút hős, a legyőzhetetlen szellem, aki lehetetlen körülmények között is képes legyőzni a németek bajnokát. Több meccs van a filmben, és mellette az érzelmi húrokat is erőteljesen pengetik. Nem is számoltam, hányszor nézzük végig, hogy fiatal anyák, gyermekek és öregek mennek a gázkamrába. Csupa pozitív jellemet villantva meg a halál előtt, pl. az idős férfit, aki a kabátját teríti az ismeretlen, didergő fiatal lányra. (2 lépéssel később már vetkőztetik őket, hogy ’gyors fürdés után kapnak új ruhát meg meleg ételt’.) De mit lehet arra mondani, amikor a teljesen megtört (lelkiekben és fizikailag is) Danny befekszik a holtak közé, már hunyja le a szemét és megpillantja a barátja által faragott angyalt, megragadja, kimászik a gödörből és bemegy a bokszmeccsre összeverni a német bajnokot? Nagy mese, hősies és csodás, de akkor is nagy mese. Elég döbbenetes a valóság is, miért kellett ennyi érzelmi pluszt belenyomni?

Valahol az is elgondolkoztatott, hogy mennyire egymás mellett van a hanyagság és a profi lekövetés is. Van, hogy este kilógnak nézni a csillagokat és nem lesz belőle baj. Máskor meg két almát dug az inge alá Danny, és éppen csak egyet harapnak bele, már ott is van a német, hogy agyonlője őket. Ok, nem a logikát kellene benne keresnem, de ha valami igaz történet alapján forgott, ilyenek jobban szemet szúrnak.

Látványvilág: kellően komor, az eredeti helyszínt nagyon formázza a filmes, de nem tobzódnak helyszínekben. (Eleve egy táborba vannak zárva.) A halálok és a dráma fájdalmas, de közel sem az a szint, mint amit ott megmutatnak fotókon. Azért a foglyok még nem járkáló csontvázak, nem olyan betegek. Nem annyira depresszív, mint pl. a Saul fia volt. Az üzenete, a kitartás és a túlélés miatt érthető is, hogy nem mentek le annyira nyomasztóba.

Lengyel film, lengyel színészekkel. Ismerős arcot nem is találtam. Ennél fontosabb, hogy a karakterek és ahogy eljátszották őket, abban is az a túltolt pátosz nyilvánul meg, mint a cselekményben. Egy szereplő volt, akiből több mindent ki lehetett volna hozni, de aztán nem kezdtek vele semmit. Az egyik náci fejes, akinek a fia itt hal meg – ő kezd elgondolkozni dolgokon, és láthatóan szíven üti, amikor az egyik fogoly felveti neki, hogy nem kellene így élnie, nem kellene gyilkolnia. De aztán ez marad egy nyitott kérdés: változik, nem, mit érez? Nem derül ki.

Egyszer abszolút nézhető, de nem ez lesz a holokauszt film, ami újabb klasszikusként bekerülhet a kánonba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5817824487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása