Minden napra egy film

Minden napra egy film

Nyomozás, börtönfoglalás és időhurok

Only Murders in the Building, The Lazarus Projekt, The Longest Night

2022. július 16. - BBerni86

Ahogy írtam, elkezdtem felhozni magam. Az Only Murders in the Building (s01e08-09) ezen részeiben egy only_murders2.jpgszálat zártak, egy üggyel már nem kell foglalkozni, de Tim Kono gyilkosa még leleplezésre vár.

Újfent hangsúlyozom, krimis, de nagyon vígjátéki panelekkel dolgozik. A 8. részben már a helyzet is komikus volt: a podcast rajongóit vonták be a gondolkozásba, és találtak ki egy verziót, miért gyilkolt a gyilkos. (Ugyan ez megdől, az utolsó két részre jön egy csavar, de akkor is.) A rajongók önmagukban is furcsa alakok, és a közös gondolkozás is humoros.

Ha már komédia, érkezett Charles korábbi dublőre, aki nő. A viselkedése, ahogy mindenki rácsodálkozik, az egész a poénok felé megy el. Jane Lynch láthatóan jól érzi magát a szerepben, és jól el is voltak Steve Martinnal. Mivel vannak a nyomozással kapcsolatban is megjegyzései a szereplőnek, így azért a krimi vonalba is minimálisan jelen volt.

Hangulatos, jó színészekkel dolgoznak – tulajdonképpen sok újat nem tudok hozzátenni. Egy jól sikerült komédia, erős krimi vonallal. Mellékszereplőknek is ismert arcokat hoznak be, ami jelzi, hogy van forrás, bizalom a sorozatban.

 

Két másik sorozatot meg elkezdtem. A kevésbé tetszetős: The Lazarus Projekt (s01e01).

Időhurkos, azokat szeretni szoktam. Ez akció – thriller elemeket kever bele. Egy app-tervező, George szerezthelazarus1.jpg befektetőt, sikeres lesz, a barátnőjét elveszi és babát várnak. Csak a világon végigsöpör egy újabb járvány, szinte mindenki fuldoklik. Az idő pedig George számára visszapörög, és újra fél évvel korábban találja magát. Most menteni próbálja maguk, már akkor a járványról beszél, persze nem kapja meg a szerződést sem, a barátnője meg elhagyja és azt hiszi, megőrült. De valaki ad neki egy címet – újra visszapörög az idő, elmegy a címre és találkozik a Lazarus projektesekkel.

Ennél jobban nem akarom elmesélni, a lényeg az lesz, hogy a Lazarus tud a hurkokról, gyűjtik az embereket, akik emlékeznek rájuk és mindig valami világmegváltoztató tragédiát hárítanak el. Ezzel kapcsolatban van egy kérdőjelem is: átívelős sorozat lesz, és a vírust akarják az egész évadban megakadályozni? Vagy egy rész, egy hurok és más-más helyzetet hárítanak el? Mindkettő lehetséges.

Már van alapozva egy ellenség is, Tom Burke játssza, egy kiugrott Lazarus ügynök. Róla még nagyon keveset tudunk, de mivel ő az egyetlen ismertebb név a stábban, valószínűsítem, hogy fogjuk még látni.

Nagyon sok mindent bele akartak nyomni egyetlen részbe, ami nem feltétlenül boldogító. Összecsapott tőle, és nagyon sok a kérdőjel.

Látványra eddig elmegy, leginkább arra költöttek, hogy a világvége hangulatot modellezzék az első hurokban. Beteg tömeg, lerobbant városkép…

Nem tett rám mély benyomást, de 2 résznyi esélyt még adok neki.

 

Ami már jobban nézette magát: The Longest Night (s01e01-02).

thelongestnight.jpgElfognak egy hírhedt sorozatgyilkost, és egy kis hegyi börtönbe küldik éjjelre. Valakik meg felfegyverkezett csapatot küldenek a kimentésére. Csak éppen az igazgató lányát elrabolták, és zsarolják, hogy ne adja ki a gyilkost. A börtönben lázongás, harc a fegyveresekkel és még az igazgató gyerekeivel is kavarnak…

Cselekmény tehát bőven van, akciójelenetekkel tűzdelve. Nem éppen túl látványos, de lőnek, autóznak, volt tűz. Éjszaka játszódik, különben, így a fény – sötétséggel is lehet játszani. Sugárzott sorozatnak abszolút kielégítő.

De, ami nézette velem, a rejtélyek. Miért akarja valaki kiszabadítani a kegyetlen sorozatgyilkost a börtönből? A gyilkos miért akar inkább bent maradni? Sok szereplőt mutatnak, intézkednek, de semmit nem tudunk róluk. Pl. az egyik láthatóan gazdag, befolyásos – de hogy miért és mit csinál, egyáltalán ki ő? Ha szépen el lesz osztva a rejtély és az akció ebben a pár részben, akkor ki leszek békülve a sorozattal.

Amit még kiemelek, a hang. Ha jól tudom, és jól veszem le a lokációból, ez egy mexikói sorozat. Lehet nézni angolul, és nagyon fura. Valahogy nem természetes – jobban zavar, mint amikor magyar szinkronnal nézek valamit. Még keresem magamban is az okot miért, de valahogy nem fekszik jól a sorozat angolul – pedig így fogom nézni. Angolul értem, spanyolul max 1-1 szót csípnék el. Bízom benne, hogy majd ráhangolódik a fülem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9017883745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása