Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

All American & Homecoming, A nagy fehér főnök

2022. december 04. - BBerni86

Elsőnek, a pótlás. All American (s05e06) a botrány kitörése után – vagy inkább, a halogatás. A múlt részi végi alla506.jpgfelmondás időhúzásként működik, mert most Olivia megint azon kell, hogy agyaljon, ha kiadja a cikket most, azzal nem-e árt többet a szeretteinek, mint amit elér a sportban. Annyira unom, hogy még mindig ez a téma… Az meg, ahogy az apja segíteni próbált neki, és a fejes tulajdonképpen azt mondta neki, hogy ennyi volt és ne többet, az egyik legfeleslegesebb jelenet volt az évadban.

Sokkal érdekesebb volt, ahogy az iskolák játékosokat igyekeztek nyerni maguknak. Spencer és Jordan, ahogy Asher is belevetette magát a játékosok elkötelezésében. Ugyan még mindig hihetetlennek találom, hogy Asher esetében a vezető edző egy kezdőt küld olyan munkára, amire elvileg profi szakemberek is vannak, de még így is ezt néztem legszívesebben. Milyen taktikák vannak, és hogyan egyeztetik össze a barátok, hogy ezen a téren vetélytársak.

Hála égnek a szerelmi szálat most hagyták, inkább azt láttuk, hogy egyre többen felismerik, hogy JJ mennyire letért a pályáról. Asher már lemondott róla, és most Jordan is szembesült azzal, hogy a barátja átment parti állatba és más nem is érdekli. Itt az lesz érdekes, ezzel kezdenek-e valamit, vagy ez egy módszer, hogy JJ lekerüljön a rendszeresen szereplő színészek közül. Hiszen, nem sok dolgot tudott hozzátenni a történethez, néha egy-egy humorosnak szánt jelenete volt és ennyi.

 

Az All American: Homecoming (s02e06) is ezzel a tagtoborzással játszott ebben a részben, csak itt más a sportág. Ha az alapsorozat mellé teszem, akkor még érdekesebb, hogy a focistákat és a baseball reménységeketallah206.jpg mennyire más csábítja. Bár az is igaz, embere válogatja. Van, akinek a buli számít legjobban, más új otthont keres. Mondanom se kell, az köt ki ebben a sorozatban, hiszen itt a diákok egy csoportja családnak is tekinti magát, és olyanok is vannak, akik itt jöttek rá, hogy testvéreknek.

Simone egy lányszövetségbe jelentkezett, és itt is mi volt a kulcsszó? A testvériség. Ugyan megint előjött a fekete kultúra őrzése is, volt rendezvény is, de örömömre nem az kapta a nagyobb hangsúlyt. Hanem inkább az egyetemi téma: mit jelent egy szövetségbe belépni, milyen az egyetemi élet?

És, még mindig testvérek. De ezúttal fivérek. Damon szenvedett attól, hogy a bátyja le akarta rázni. Jót is mosolyogtam azon, ahogy elmagyarázták neki, hogy tipikus kisebb testvér-viselkedést produkált és le kellene nyugodnia meg beszélni a bátyjával.

De jó volt az is, ahogy egy-egy kisebb jelenet sokaknak jutott, hozott tanulságot és haladást is. Legyen az edzők közti megbeszélés, vagy egy kapcsolat megszakítása, mert valami nem úgy működik benne, ahogy egy egészséges viszonyban kellene lennie.

Haladtunk, értelmes volt, és ebben érzem azt is, hogy bár gyakran klisésékkel, de mondani próbálnak valamit a nézőnek.

 

Jöttek a téli szezonra új magyar sorozatok is a kis falusiak mellé. Aminek először nekiültem: A nagy fehér főnök (s01e01-03). A helyzet meg az, hogy 3 rész után nem tudom eldönteni, hogy mennyire tetszik ez nekem.

a_nagy_feher1.jpgItt is egy lepusztult kisvárosban járunk, ahol probléma az alkoholizmus, a munkanélküliség, iskolázás és még sorolhatnám. De itt aztán senkinek nincs kedve ezen derülni, és folyamatosan jönnek a pofonok, hogy mik zajlanak itt. Ahogy a több tekintetben jó/okos gyereknél mennyivel többet elérnek a bandázó, erőszakos, fenegyerekek. Ahogy verőembernek lenni megfontolandó karrierlehetőség. Rasszizmus – ahogy az egyetlen cigány barátjukat is folyamatosan ugratják, és még ő tűnik a legvállalhatóbb személynek a prolik közül.

A történetet az indítja be, hogy Nándi testvére hosszú külföldi tartózkodás után hazaköltözik. Csak éppen Ottó most már Brigi, és el lehet képzelni, hogy ebben a környezetben milyen hatást vált ki egy transznemű nő. Pl. munkát keres, messze képzettebb és értelmesebb, mint a gyárban bárki, de nem merik alkalmazni, mert elképzelhető, hogy a munkatársai összevernék.

A mi kis falunk paródia, humoros görbe tükör – A nagy fehér főnök meg szatíra és görbe tükör. Az egyik nevettetne, ez a másik meg elborzasztana. Azért ebben is van humor, de élesebb a dráma és itt rossz szembesülni vele, hogy mit mutatnak magyar valóságként. Csak remélni merem, hogy a Big Brother világon túl azért még nem itt tart a magyar vidék.

Erős a szereposztás, ezt a sorozatot is megtolták híres vagy egyre ismertebbé váló magyar színészekkel. Azt még nem döntöttem el, a szerepeik mennyire tetszenek vagy sem, mert a szatíra vonal miatt megosztók. Ottó/Brigi és Botond egyedül, akikre dilemma nélkül azt tudom mondani, hogy szerethető alakok lettek. Mindenki más… problémás. Még a bandavezér Tatár sem egyszerűen rossz, de a főszereplő Nándi sem egyszerűen jó vagy rossz.

A látvány: kellően lepusztult, vigasztalan környék. A kocsma nagyon eszembe juttatja Teca kocsmáját – mindkettő RTL műsor, simán el tudnám képzelni, hogy egy helyiség, csak itt több bútor van benne. Túlzok – de hasonlít, az biztos.

Nem véletlenül emlegetem azt a másik sorozatot: a koncepció is azonos. Ott az eredetit a szlovákoktól vették, ez meg egy cseh sorozat magyarra átírt változata.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6217991674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása