Minden napra egy film

Minden napra egy film

Préda

2023. január 04. - BBerni86

Újabb ötlet, hogyan kapjon új színeket a Predator. Ha már egyszer visszajáró vadászok a Földön, akkor a modern kor helyett egy régebbi időben is megnézhetjük, mire jutottak vele az emberek. A Préda a 18. századba vezet vissza, amikor lényünk Amerikába kötött ki, és a farkas, medve viadalok közepette belefutott fehér vadászokba prey.jpgmeg egy makacs komancs lányba is.

Jó, ennyire nem mondóka a cselekmény. Nem is a Predator a kiemelt szereplő, hanem a lány, Naru. Az ő helyzete már mutatja, hogy modernizálni akarnak, ha a történetet vissza is helyezték a múltba. A lány sok mindenhez ért: gyógyító, nyomkövető, betanított egy kutyát maga mellé és vadász is akar lenni. De mivel nő, senki nem veszi komolyan, és nem értik, miért akarna vadászni. Talán csak a bátyja, a törzs legjobb vadásza, aki igyekszik esélyt adni neki. Amikor egy puma elragadja az egyik törzstagot, a kiszabadítására induló csapat tagja lesz Naru is, és majd ott kerül képbe a Predator meg a francia vadászok. (Azért abban láttam a poént, hogy a Predator ugyanúgy figyelmen kívül hagyja a lányt, nem tartja veszélyesnek. Ezek szerint az űrlények is lebecsülik a nőket?)

Akciófilm, a vadászatokra van kihegyezve, így nincs is értelme a cselekményen merengeni. Annyi van neki, hogy keretet adjon a vadászatoknak és teret a nagy áldozatoknak. De az okos filmektől messze van – kb. mint egy videójáték, nagyon el tudom képzelni ugyanezt, valamelyik szereplővel végigjátszva konzolon is.

Jól néz ki, és még arra is figyeltek, hogy legyen változatosság a harcokban. A Predator sem mindig ugyanazt teszi, ahogy a különféle emberek is többféleképpen igyekeznek megölni a lényt. Az már más kérdés, mennyire teszi a Predator egyenlővé a küzdelmeit. Az ő űrtechnikájával nem tűnik fairnek, ahogy levadássza akár az embereket, akár az állatokat. Ebben kezet foghat a francia vadászok fejével, aki egy egész bölénycsordát kiirtott, és miért? Nyomorult állatoknak esélye sem volt a lőfegyverek ellen. És nem az étel volt a cél, otthagyták az összes húst.

Nem azon van a hangsúly, de egyértelműen a rossz oldalra vannak téve a fehérek. Ugyanolyan gyilkosok, mint a Predator. Talán még rosszabbak is, mert a Predator csak a méltó ellenféllel végez, másokkal nem foglalkozik. A franciák viszont kedvtelésből is öltek, bárkit.

A pozitív oldalra Naru, Taabe és a lány kutyája kerültek. Ők azok, akik harcban és elvekben is a többiek felett állnak. Hűségesek, bátrak és elveik vannak. Sajnos, lehetett sejteni, hogy a végső harc előtt a film egyik hősének el kell esnie, és könnyű kitalálni, ki lehet az, akinek a halála elég vérszomjassá teszi a lányt, hogy nekimenjen egy űrlénynek. A kutya különben nagyon aranyos, érte jobban izgultam, mint Naru miatt. Azt sejtettem, hogy nem a Predator győzelmével zárul a film, de azt nem lehetett biztosra venni, hogy egy medve, a fehérek vagy a Predator nem végez a gazdájának segítő hűséges állattal. (Az különben érdekes volt, hogy ez már ténylegesen kutya volt, nem háziasított farkas.)

Arról nem tudok nyilatkozni, maga a Predator milyen lett. A rajongók a fegyvereiről, páncélzatáról is belövik, melyik korszak lénye és mennyire autentikus, ehhez nem értek. Már azért láttam pár filmet, de nekem elég egyformák. Ezért még az unokahúgom is kiakadna, ő is az a fajta, aki sorolja, hogy a Predator megjelenései miben mások.

Egyszer elment, szórakoztató akciófilmnek kerek – azt meg érdeklődve várom, hogy még kinek eresztik neki az űrvadászt, ha maradnak ezeknél a történelmi színeknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3418018264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weirdo 2023.01.06. 09:44:20

Komancs lesz az az apacs...

BBerni86 2023.01.06. 12:33:48

@weirdo: Igaz, köszi - a rím nincs annyira meg, de legyen inkább pontosabb :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.01.10. 13:36:34

Jó kis film volt ami nem pusztítja a Predator legendát, hanem rendesen hozzátesz! Amit nem értek, hogy a ragadozó fejét minek kellett variálni? Okuk nem volt rá, a sztori se követelte meg. A sisakját még értem is, elvégre 200 évvel korábban vagyunk, de a feje?
süti beállítások módosítása