Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

Gangs of London, Bécsi vér

2023. január 18. - BBerni86

Végére értem a Gangs of London (s01e04-09) első évadának.

Az eleje jól leképezte, milyen lesz a sorozat. Egyrészt, nagyon erőszakos. Végig jellemző volt, hogy kegyetlenül bánnak egymással, és igencsak véres leszámolások akadtak. De épületet is robbantottak, voltak lerohanások és jó sok vér folyt. Másrészt, van egy rejtély, amire elkezdik a válaszokat is megadni. Jól csinálják különben: valamit megtudsz, de azzal generálják máris az újabb kérdéseket.

gangs3.jpgEltolódott a főszereplő kérdése is – az elején azt hittem, ez a Wallace család története lesz. Aztán egyre inkább a beépített rendőré lett, akiről nem mesélem el, mennyire korrumpálódik. Már csak azért sem, mert az is annak a szálnak a része, ami majd visz tovább a 2. évadba.

Kiemelkedően jó rész számomra kettő akadt: a menekült cigány – bár megjegyzem, ők nem azt értik ezen megjelölés alatt, mint nálunk – levadászása volt az egyik. Építkezett a rész, ahogy a bujdosó fiút megismerjük, meg lehet kedvelni és szánni, miközben az apja siet felé, hogy a gyilkosok előtt odaérjen. Akik már ott vannak, helyezkednek. A végén pedig egy hatalmas összecsapás – nem is rémlik, hogy így szétszakadni embert már láttam volna, mint ebben. Akciófilmből ötös. A másik a toronyépület robbantása, Alex és Sean szemszögváltásával. Ahogy mindketten néznek, össze vannak vágva az arcaik és a szemük mozgása – meg, hogy kiből mit vált ki a toronyépület összeomlása. Csak egy jelenet, de kifejező és nagyon tetszett a vágás.

Van még ebben bőven potenciál, majd mesélem a 2. évadot is. (Megjegyzem, lesz 3. is, már be van rendelve.)

 

Újabb Bécsi vér (s03e02) epizód.

A gond az vele, hogy nem tudok hozzátenni semmit. Ugyanúgy krimi, ugyanúgy kényelmes és ugyanazokkal a kérdésekkel viaskodom. Nagyon utálom, ahogy most Clara és Max között feszítik a húrokat. Fel nem fogom, minek kellett így visszahozni ezt a színésznőt. Annyira nem tűnik igazinak, hogy újságíró karrierbe kezdjen az a szereplő.becsi302.jpg

Az eset most sem túl izgalmas, és érintőlegesen foglalkozik pszichológiával. Az elején nem is értettem, hogy és minek keveredett oda Max. Egy betörésben milyen pszichés tényező lenne? Nekem fura, hogy gyakorló orvos, de úgy jár a tetthelyekre, mintha helyszínelő lenne.

Aztán, fennakadtam azon is, hogy bár a BBC forgatja a sorozatot, a történet mégiscsak Bécsben játszódik és osztrákok a karakterek. Akkor hogyan keveredik bele a bokszerlázadásba az Osztrák-Magyar Monarchia? Ebben a részben egy olyan katonán igyekszik Max segíteni, aki ott harcolva szerzett lelki traumákat – szó van arról, mennyin harcoltak ott, milyen borzalmakat láttak. Aláírom, hogy kevés erről a tudásom, utánaolvastam, és kiderült, hogy az angolok hiába próbálták leverni, nem tudták. Akkor a többi nyugati nagyhatalom, mint a Monarchia, az olaszok, a franciák, stb. küldtek csapatokat. De ennek utána kellett olvasnom – a sorozatból nem derült ki, és csak fogtam a fejem, hogy miként került oda az a sereg? Legalább utalhattak volna rá, ha arra volt keret, hogy egy átkot hosszan ragozzanak.

De mindezen túl a látványvilága a szokott. Az átkot megtestesíteni nem sikerült olyan ötletesen, mint korábban a formabontó divatszalont, de elment.

Bírom a humorát is, és most is vannak olyan meghitt pillanatok a két főszereplő között, amelyek alapozzák az egésznek a baráti hangulatát. Ahogy Max előadta a ’nem lennék jó lélekbúvár’ szövegét, miközben az intézet személyzetén élcelődtek, kész. Az ilyesmi miatt nézem.

Mert bár utólag inkább arra emlékszem, ami nem tetszett, nézve kifejezetten jó szórakozás ez a sorozat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3218028898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása