Minden napra egy film

Minden napra egy film

SAS: Rouge Heroes

1. évad

2023. január 20. - BBerni86

Ok, a SAS különleges egység, láttam már filmen, hogy akkor küldték őket, amikor mindenki más már esélytelen volt. De még sincs úgy a popkultúrában ez az osztag, mint pl. a Seal tagjai, vagy a zöldsapkások, idegenlégiósok.

Orvosolandó, ebben a sorozatban meg lehet nézni, hogy a II. világháború idején miért és kik hozták létre az osztagot. Ijesztőnek is találtam, hogy azzal indul a sorozat, hogy a bemutatott események megfelelnek a valóságnak, nagyjából. Ezzel alá is húzták, hogy kételkedni kezdjek mindenben, amit bemutatnak. Noha hihető a helyzet is, a katonai tevékenységük is – mégis, azon pörgött az agyam, hogy történelem vagy fikció? Az ábrázolt személyekre már rákeresgettem, és azért egyeznek a fő vonalak. (Utólag bánom is, hogy a 2. évad előtt ezzel lelőttem magamnak a poént, hogy kiszabadítják-e a fogságba esett társuk, illetve már tudom, ki éli túl a háborút.)sas_1.jpg

Ami biztos, hogy Steven Knight kezei között egy korrekt akció és történelmi sorozat keletkezett. Játszik magánéleti szálakkal és érzelmekkel is, de az elsődleges benne a háború. A SAS nem hivatalos egységként mondhatni partizánakciókat hajt végre a németek utánpótlásvonala ellen, és mindig arra van kihegyezve a történet, hogy hol és miképpen csapnak éppen le. Bírtam Paddy gyors és véres leszámolásait is, de az egyik kedvencem az volt, amikor turistaként Churchill fiát is magukkal kellett cipelni. Az komédiába illett, ahogy a fiatalember elsütötte párszor az egyetlen mondatot, amit németül tudott. De a franciák érkezése és a Paddy vezényelte kiképzés is roppant jó volt – egyszerre volt benne dráma és akció, meg humor is. Ahogy közölte a franciákkal, hogy felmegy a szomszéd dombra és éles lőszerrel fog rájuk lőni, az nagyon kész volt.

Ezek eladták nekem, és a szerelmi szálakkal igyekeztem nem foglalkozni. Szegény Jock a szeretett nőről álmodozott, David viszonyt kezdett egy francia ügynöknővel – Paddy kapcsán meg utalgattak, hogy Eoin irányában mélyebb érzései voltak, mint a barátság. Ahogy gyászolta, ahogy filmezték az egymáshoz érő kezeiket – nincs kimondva, hogy Paddy homoszexuális lenne. Az akkoriban Angliában ráadásul illegális is volt, amiért börtönbe küldték volna. De őt valahogy ilyen színbe mutatják – később a franciával való összeverekedésében is mintha lenne valami ilyen él. Működött volna ezen szálak nélkül is a film, de arra jó volt, hogy ne csak katonaként, emberként és férfiként mutassa a főszereplőket.

Szerettem különben a karaktereket benne – Dominic West alakította kémfőnök kifejezetten szórakoztatóra sikeredett. Ahogy Chanel ruhában, sminkben először megjelent a színen, akkor nem sok jót néztem ki belőle. De ahogy végig látjuk, hogyan keveri a lapokat, és mennyire jó a munkájában, gyorsan változott a véleményem. Az meg külön jó volt benne, ahogy West a finomabb, női oldalát, de a kemény és férfias katonát is megfogta.

A színészi játék különben is tetszett többségében. Alfie Allen a szigorú, magát végletekig fegyelmező katona szerepében mégis meg tudta mutatni, milyen feszültségek vannak a figurája szívében. Hálás szerep jutott Jack O’Connellnek, mert Paddy megtestesítőjeként ő kapta a legvadabb. leghevesebb karaktert a szélsőséges megnyilvánulások sorával. Még Connor Swindells és vele Stirling is komolyan vehető lett, pedig a színészről nekem mindig beugrik a Sex Education mamlasza.

Ha valakinek mostoha szerep jutott, az Sofia Boutella volt. Katonák és kémek történet, ami arra van kihegyezve, hogy a SAS mennyire macsó és szabályszegő, rettenthetetlen alakokból állt össze. A sok fenegyerek mellé hogyan fér oda egy női kiemelt mellékszereplő? Sajnos, hamar eljutottak oda a szervezkedő, okos kémnőtől, hogy lenyűgöző ruhakölteményekben parádézzon a férfiak körül, és mélyen beleszeressen az egyik – direkt nem mondom meg, melyik – SAS kommandósba. Díszlet lett belőle, hogy azért nő is kerüljön valahogy a stábba.

Akciófilmnek szórakoztató és jól is nézett ki. Nagy összecsapások, jó pár robbantás és katonai akciók sora volt benne. Boutella és West pedig olyan ruhatárat kapott, hogy az is megtalálja a szórakozását, akit nem elégít ki a katonai egyenruha és a félmeztelen katonák látványa.

6 rész, gyorsan nézhető, és már el is árultam, hogy be van rendelve a 2. évad. A BBC sorozatok között nem ilyesmi szokott előfordulni, de működött és nekem kifejezetten tetszett is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6718030794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása