Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

From, Class of '09, A mi kis falunk, Pepe, Chicago Fire, White House Plumbers, Silo, Unicorn Warriors Eternal

2023. május 30. - BBerni86

Kicsit bontom a sorrendet, mert a hosszú hétvégén leginkább sorozatokat néztem, és ennél hosszabban nem akarok írni róluk.

Kezdjük egy évadnyitással: From (s02e01-05).000from21.jpg

Még mindig nagyon erős a sorozat hangulata, és tudják fokozni a rejtélyt. Tulajdonképpen semmire nem kaptunk választ, legfeljebb egy-egy elmélete lesz valakinek. Azért, ahhoz valahol kell tudni írni, hogy 5 rész alatt semmit ne válaszoljanak meg, ami az évad fele.

A nyitányt leszámítva nem volt nyers horror – akkor sem láttunk dolgokat, csak a sikolyokat hallottuk. De, bocsánat, egy alkotását láttuk a szörnyeknek. Nyomorult lányt, akit egy fához szegeztek, és még élt másnap reggel. Ott sem volt vér, inkább pszichésen hatott. Most inkább azzal játszanak, hogy a közösség és az itt lakók is kezdenek szétesni, egyre többeket látomások kínoznak. De hogy mindez jelent-e valamit?

Jó húzás volt, hogy behajtott egy busz a községbe, és sok új szereplőt hozott. Így lehetett frissíteni, és meglepő magánéleti szálakat bedobni. Pl. érkezett a helyi doktornő menyasszonya, akinek van egy olyan titka, ami felkavaró lesz, amint kiderül. És ki fog, mert ami kell neki, abból igencsak véges a készlet.

Viszont, az már kevésbé tetszett, hogy a korábban megszeretett szereplők jó része kevesebb teret kap. Az első évadban idekerültek – felbukkannak, van egy-egy jelenetük, de Jade kivételével nem érzem, hogy haladnának bármerre is.

Nem csak a válaszokra várva nézem, jó ez a sorozat, csak nem látom, hova tart.

 

A White House Plumbers (s01e04) esetében viszont most látom, hogy hova tartunk és mi is ez az egész. Ahogy 000whp14.jpgmár írtam, annyira szerencsétlen ez a banda, hogy simán Nixon bukásához vezethet a ténykedésük. Ebben a részben pont ide értünk, és látjuk, hogyan próbálnak boldogulni a lebukás mellett. Megvan a szatíra, ahogy a kormányt zsarolják. Megvan a fekete humor, ahogy az ügynökök szerencsétlenek, és a feleségnek kell bedobni magát.

Itt már drámai színe van a történetnek, és továbbra is a színészek adják el. Tényleg annyira balfácánnak játsszák a szerepeiket, hogy az ember nem érti, hogy lehettek CIA és FBI alkalmazásban.

Még mindig nem jó nézni, de már legalább értem, mi a témája.

 

A mi kis falunk (s07e16) teljesen recept szerint készült. Több kis kaland, némi szexuális felhang és nagyon sok000amikf716.jpg szereplő belenyomása a részbe. Azért abból látni, kik a legnagyobb kedvencek, hogy kiknek kell minden részben benne lenni, és kik kapnak időnként pihenőt.

Ez különben a pap – állatorvos és köre története volt két szálon is.

A másikon pedig Bazsóék szerencsétlenkedtek, újfent. Szabadulószoba by kretének. És még ez volt a jobbik fele, mert abban legalább helyzeti humor bőven volt. Inkább az, mint ahogy János – Janó esetében a szerelmi témát nyomják.

 

A Pepe (s02e07-08) duplázott, és úgy elléptek a korábbiaktól, mintha megint évadnyitányban lettünk volna. Fanni ment – nem is hiányzik. A színésznő inkább eye candy volt benne, mint igazán szereplő. Azzal meg nem is tudok mit kezdeni, hogy mindenki milyen gyorsan továbblépett. Gábor már össze is jött a cukrásszal, akinek nem bírom megjegyezni a nevét. De jön új szereplő, volt focikupa és választások, meg antik lelet feltárása WC csatorna kiásás közben.

000pepe28.jpgÉs, igen, látszik is, ami az, amire rendszeresen panaszkodom és itt is előfordult: étteremről szól, és alig van benne éttermes téma. Nem főznek. Helyette kisvárosi és magánéleti szappan, ami nem köt le annyira.

A meglepetés nekem mindenképpen az volt, hogy Fanni helyére jön Mónika, akit Bata Éva játszik. Igen, A mi kis falunkban ő volt Teca. Csatornát váltott, és miközben egy az egyben ugyanaz a figura lesz, mint Fanni volt, azért van javulás. Egyrészt, Bata Éva sokkal hihetőbb pár lesz Simon Kornél mellett, mint Kovács Panka, aki színésznőként nem sokra volt képes. (Én sokáig vártam is, hogy az unokaöccs, és nem a séf mellett köt ki a végén.) Nem véletlenül a félpucér fürdést emlegetik és mutatják tőle a legtöbbet. Bata Éva érettebb is, és színészi kvalitása is bőven több van. De ugyanaz, a Gáborért rajongó séfhelyettes lesz, mint Fanni korábban. Már be is költözött Fanni helyére az albérletbe is… És igen, én azt se fogom bánni, ha a cukrász pofára esik. Nem tudnám megmagyarázni, de én nem bírom azt a nőt.

És, most is volt beleerőszakolt üzenet, de olyan felesleges az a sorozatba… A választást és a focit is simán átforgatták a nemek harcává, hogy Pepe a végére kimondja, együtt kell dolgozni.

 

A Chicago Fire (s11e21) kapcsán semmi újat nem tudok mondani. Viszik tovább Brett és a baba esetét, és igen,000cf1121.jpg nagyon érik, hogy itt örökbefogadás lesz. Stella megint jótékonykodott, és egy tűzoltósági chat körül ment a hajsza, ki lehet benne és ki nem.

Emlékezetes mentés? Igazság szerint arra sem emlékszem, hogy a mentősök vagy a tűzoltók kit mentettek meg a héten. És ez az, amiért leginkább hajlok a kasza felé.

Az egyetlen, amin megakadt a fülem, hogy Severide már tűzvizsgálós eseten dolgozik, miközben itt mindenki azt hitte, még tanfolyamon van. Lehet, hogy távozik egy újabb állandó? Mondjuk, Kelly megy, Matt jön? Majd meglátjuk.

 

Akkor, a panaszkodás után néhány olyasmi, amit szívesen néztem. A Silo (s01e05) nyomozós részt kapott, amit 000silo15.jpgarra is tudtak használni, hogy jobban megmutassák a siló dinamikáját. Egyre jobban érződik, hogy mi a szintek megítélése között a különbség. Ahogy az is, hogy a Bírók egyenlőbbek az egyenlők között.

Hogy kicsit konkrétabb legyek, Will Patton karakterét megölték. Juliette pedig meg kell, hogy találja a gyilkosát. De megsúgják neki, hogy a Bírák már találtak bűnbakot, és mindent el is fognak követni, hogy ne kutassa az igazságot. Juliette ennek megfelelően jár el, és látjuk, hogy a Bírák feje milyen ember. Az eddigi legtöbb teret kapja Common szerepelni. És felfigyeltetek arra az ajtóra, amit őriz? Esz is a fene, hogy tudom, mi van mögötte és meddig kell várnom, hogy Juliette is rájöjjön mindenre. Már most a nő fináléját várom, ez a hátránya megvan annak, hogy tudom, mi jön. Pedig, önmagáért is élvezhető, ez pl. egy jól összerakott posztapokaliptikus, társadalmi hierarchiás nyomozás volt.

 

Az Unicorn Warriors Eternal (s01e05) Melinda alakját mélyítette ebben a részben. Volt kis csata, majd belementünk a szereplő múltjába.000unicorn15.jpg

Sejtem, hogy lesz még ragozva, hogy mit kezdjenek a lány testében. Melinda kétlem, hogy elorozná az életét, pláne, hogy tudjuk, milyen gyerekkori traumája van. Az sem lepne meg, ha valahogy még családi történetté is kihoznák ezt az örök harcot.

Különben azok a múltbéli részek simán Disney átgondolásnak is nézhetők. A varázsló inasa Mickey Egérrel, vagy az Arthur király gyerekkorának szentelt mese, talán Bűvös kard? Vagy az a Camelot volt? Bár, azt is ide lehetne rángatni.

Így még kevésbé tudom, merre haladunk, de szívesen nézem a lépéseiket. Jópofa fantasy mese.

 

Végül, egy új sorozat: Class of ’09 (s01e01-04). Mini sorozatnak van írva, vagyis, nagy valószínűséggel a felét már meg is néztem.

A sztori egy kirakós – van egy FBI-os osztály, akiknek a tagjai majd gyökeresen megváltoztatják a szervezetet és 000theclass11.jpga világot is, tulajdonképpen. Három idősíkon jutunk el egy összeesküvéshez, aminek az előzménye, a kibontakozása és a következménye a sorozat témája.

2009-ben végzik az Akadémiát. Döntő benyomásokat, célokat szereznek, és itt vannak a kapcsolatrendszereiknek az alapja. Legjobb barátok, szeretők, munkatársak. A jelenben, 2023-ban van egy találmány és az eset, ami miatt az bevezetésre kerül. Aminek az ötlete 2009-ben született meg. 2034-ben pedig látjuk, milyen lett az ezen technikát használó világ. Milyen hazugság van mögötte. Nem akarom ennél jobban elmesélni, hiszen az egésznek az lenne a lényege, hogy a sorozatot nézve összerakjuk, hogyan jutottak oda és most mit lehet kezdeni.

Négy kiemelt szereplő van ezekben az években: Poet, a hívő ügynök, akinek most megkérdőjeleződnek a meggyőződései. Akinek rá kell jönnie, hogy valóban félrementek-e a tervek, és ha igen, hogy hozza helyre. Hour, az MIT zseni, aki feltalálta a rendszert. Akit félresöpörtek, de aki Poet régi barátja. Tayo, aki az igazgatói székig vitte, és átvezette a világot az új korba. De vajon hazugságokkal egyetemben? Lennix, korábban Poet szerelme, majd FBI fejes, a jövőben már politikus. Alakulnak a magánéleti szálaik, de végül minden arra a találmányra mutat, és hogy mi lett belőle. Az most ugorjon, aki nem akarja tudni, mire emlékeztet a gép és vele a történet alakulása – ITT KEZDEM. A Különvélemény. Ugyanúgy, ahogy abban a gép, az itteni is előre megmondja, ki lesz elkövető és mit fog tenni. És itt is felmerül, hogy mennyire van igaza. Poet pedig nagyon hasonló helyzetben találja magát, mint ott Tom Cruise figurája. ITT A VÉGE.

Érezni, hogy a készítő regényeket is ír. A történet ívében, ahogy az idősíkokat egyre közelíti, hogy majd eljussunk arra a pontra, ahol a jövőben mindenkinek állást kell foglalnia és tennie valamit.

Nem rossz a sztori, csak ismerős. Így jobban élvezem az olyan epizódokat, mint a kiképzésen a vizsgák, mert azt sejteni vélem, mire megy ki a játék.

Jól néz ki a sorozat. Pénzt toltak bele, és elkülöníthetők is az idősíkok. A jövő leginkább, ami meglepően gépesített ahhoz képest, hogy olyan sokkal nem is megy előre.

A szereplőgárdán se spóroltak. A 4 kiemelt színész sikeres sorozat- vagy filmszínész, mind a 4-et láttam már másban is. A legnagyobb nevű, és egyben a legnagyobb szerepet Kate Mara kapta. Jönnek hozzájuk az olyan mellékszereplők, mint Mark Pellegrino (a Supernatural Lucifere) veszélyes szektavezérként.

És mindig megfogadom, hogy nem lesz kisregény, de új sorozatnál nehezen állom meg. Ebben van ötlet, ha egyes elemei fel is idéznek más alkotásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7618135678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása