Minden napra egy film

Minden napra egy film

Physical

1. évad

2023. szeptember 11. - BBerni86

Néha találok egy történetet, amire rápörgök úgy, hogy csak nézem egyik részt a másik után. Általában ezek a történetek végződnek úgy, hogy hajnali 4-kor még a laptop előtt ülök, aztán másnap/aznap úgy érzem, hogy kifolyik a szemem is. És mégse bánom.

Legutóbb a The Great volt ilyen, most a Physical. De itt még nehezebben magyarázom meg, mi vonzott be 000physical1.pngennyire, de néztem egyik részt a másik után, hogyan alakul Sheila karrierje és házassága.

Hiszen a történet dramedy, és egy számomra igencsak különösnek tűnő karriert mutat be. Adott a jobb sorsra érdemes családanya, Sheila. Otthagyta az egyetemet, amikor férjhez ment, családot alapított. Egy merő önutálat a nő, és kényszeres dolgai vannak, amelyekkel igyekszik valamiképpen életben tartani magát. Ilyenek a falás, majd hányás rohamai, illetve a balett órái. Csak éppen a stúdiót bezárják, ő meg ott marad kikapcsolódási lehetőség nélkül. Véletlenül keveredik be egy fitnesz órára, és beleszeret a műfajba. Mire észbe kapunk, már tanít, oktató videót forgat és ebből akar birodalmat építeni. Titokban, persze, mert a politikusnak álló férje kb. annyit néz ki belőle, hogy hordja az italokat és süsse a rágcsát az ő nagyon fontos megbeszéléseihez.

Talán az egyik bevonzó az volt, hogy nagyon kíváncsi lettem, mikor dönti a férjére az asztalt, löki busz alá, szúrja le vagy hagyja már el. Elképesztő, hogy milyen nagy a különbség a két ember között, és ehhez képest mégis milyen a viszonyuk. Sheila a minden tekintetben jobb: okosabb, talpra esettebb, jobb ötletei vannak, és messze jobb nő, mint amilyen pasi a férje. Mégis, ő maga is úgy tesz, mintha másodrangú lenne a férje mögött. Danny kampányában minden érdemleges ötlet, minden munka a nőé, és mit kap érte cserébe? A férje felvesz egy régi havert menedzsernek, akivel iszogat és drogozik, míg Sheila majd megpusztul a kettős élete terhei alatt. Olyan szinten tudott idegesíteni a férj, hogy nagyon érdekelt, mi sül ki ebből.

De a vonzóerő része az is, hogy Sheila a megjátszás alatt mennyire más ember. Nem kedves, nem egy házitündér. Hatalmas pakkokat cipel, és ő nem egy jó ember. Azért antihősnek vagy gonosznak sem mondanám, csak hidegnek és ambiciózusnak. Úgy is néztem az évadot, hogy ez az elnyomott Sheila miképpen tör felszínre, és kezdi megszerezni a dolgokat, amiket valóban akar. Legyen az a videó, a szabadidő, vagy a jobb szex. Nem szégyenlős a sorozat, és Sheila házasságának egy újabb halódó fejezete, hogy milyen a házaséletük. Nem részletezem, de Sheila eléggé érzékletesen kifejezi, mennyi kedve van hozzá, meg milyen egoista Danny azon a téren is.

Bírtam benne azt is, hogy dramedy és fekete humorral dolgozik. Mert olyan témákat feszegetni, amit nem szoktunk meg sikersorozatban. Sheila étkezési zavara. Ahogy Greta szembenéz azzal, milyen fétise van a férjének és mit tud ezzel ő maga kezdeni. Sheila belső hangja, ami egyszerre káros és pusztító, de más szempontból meg pár dologra ráveszi. Van annak húzása, ahogy saját magának is az ellensége a belső hangja.

Látványra nagyon retró, de nem bántóan. Vagyis, jól tud kinézni attól függetlenül, hogy egy más kor külcsíne, ruhái és zenéi vannak benne. Sőt, a zenéit még szeretni is tudtam. Sheila meg kapott nagyon jó szetteket.

Látványelemként használja a fitnesz órákat is, de ezeket sem viszi túlzásba. Messze van attól, hogy sport sorozatnak lehessen nevezni. Sheila pillanatok alatt tanul meg mindent, a tanári szerepbe is kb. 2 mondat után belejön. Ritkán látjuk tornázni, órát tartani, sokkal fontosabb a sorozatban a házassága, a titkai és ennek csak egy szelete a fitnesz.

Erős a casting. Ez az a sorozat, amit Rose Byrne nagyon visz a hátán. Mindent döbbenetesen jól hoz: a hideg, szívtelen nőt ugyanúgy, mint a teljesen szétcsúszott, kész roncsot. A fitnesz ladyt, az elnyomott feleséget, az unatkozó és a felpörgött asszonyt. De Rory Scovel szánalmasnak mutatott Danny-je is el lett találva.

Bírtam a sorozat humorát, érdekelt, mire futnak ki az események és nagyon húzza a narráció is, maga Rose Byrne jelenléte. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyasmik benne, amik ne zavartak volna. Van több szereplő is, akik céltalannak tűnnek. Bunny egy pontig fontos, tőle lesi el az alapokat Sheila, de aztán a pornóból is pénzt kereső párjával együtt lényegtelenek lesznek, mégis feltűnnek. Annak se láttam sok értelmét, hogy John is ennyi képernyőidőt kapott. Azt érzékeltem, hogy Sheilával igen méregetik egymást, de különben is túl sűrűn láttuk és meredt maga elé.

Eddig pozitív élmény, nézem tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5818212157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása