Minden napra egy film

Minden napra egy film

8-as kód 1-2.

2024. március 18. - BBerni86

Lehetne külön is nézni ezt a két filmet, nem is egynek vannak szánva. Az első teljesen kerek történet, a második 5 évvel később készült és elég erőltetett folytatás. A lényeg, érezhető, hogy nem az volt a terv, hogy majd lesz egy második része és nem összefüggő történetet mesélnek el.

Viszont, annyira egy szint mindkettő, hogy nem láttam értelmét szétszedni. Az első az, amiben még több ötlet volt. 000code8.jpgX-Men kistestvér, olcsóbb kivitel, több társadalmi kérdéssel benne. A lényege az, hogy vannak emberek, akik képességgel születnek. Eleinte használta őket a társadalom, kb. ők építették fel a városokat, de aztán kitaszítottak lettek. Ha használják a képességeiket, félnek tőlük, megbélyegzik. De, ha simán csak élnének, sem jobb a helyzet. Senki nem akar olyan alkalmazottat, akinek Ereje van. Connor is ebben a cipőben jár. Az apja egy ponton bűnözni kezdett a megélhetésért, bele is halt – így az anyja a képességeiket mellőzve nevelte a fiút. De Mary beteg lett, pénz kell gyorsan, és Connor belesodródik egy rablóbandába. Ott felismerik, hogy a fiú sokkal erősebb, mint amit tud magáról, és egy veszélyesebb akciókba mennek bele.

Moralizálós film lett, olcsó akciókkal tűzdelve. A rendőrök egymás között merengenek olyasmin, hogy az Erővel élők annyi pofont kapnak a társadalomtól, hogy eljön az a pont, ahol már nem lehet tovább bírni. Connorral is emberségesen igyekeznek bánni, megértik, hogy miért sodródott oda, ahova. Mellettük ott vannak azok, akik legszívesebben minden Erővel bírót kivégeznének. Sci-fi alapokat kapott, de a rasszizmus a téma, csak itt nem bőrszín vagy rassz alapján utálkoznak.

Az akció meg olcsó. Eleve nincsenek is ötletes képességek és a megnyilvánulásaik sem látványosak. Connor különben Villámszóró, vagyis az elektromosságot manipulálja. Mit ne mondjak, nagyon régen a Mortal Kombat moziban, még a régiben, Raiden sokkal jobban nyomta, mint ami sok évvel később Connornak jutott. A szeme különben nagyon a villámistenéhez hasonlóan villan meg egy ponton, de különben Raiden köröket verne rá. A többiek meg még ennyit sem kaptak. Van gyógyító lány, fagyasztó, telekinetikus. Igen, az X-Menben elkoptatott alakokhoz képest is unalmas.

Nincs sztárfaktor sem. Robbie és Stephen Amell játszották a főszerepeket, amit elhibázott lépésnek találtam. Unokatestvérek, és azt még értem is, hogy Robbie bevonta az ismertebb rokont a produkcióba. Csak éppen annyira hasonlítanak egymásra, mint a Hemsworth fivérek, vagyis látványosan. A történetben fura is, hogy teljesen idegenek, nincs rokoni szál, pedig testvéreknek néznek ki. Mellettük még Kari Matchett, aki ismerős lehet, de beteg anyaként nem sok lapot osztott neki a film.

A 2. rész meg pár évvel később veszi fel a fonalat, amikor Connor kijön a börtönből, Garrett meg már alvilági000code8_2.jpg kiskirály. Az Erővel élőknek még rosszabb a sora, ugyanis egy feltörekvő közszereplő kitalál egy robotkutyát, ami kiiktat bárkit. Kb. mint a Terminátor, csak ezek kutya formájúak. Megvan a nagy beszéd, hogy biztonságosak, és nem bántják, aki megadja magát. Aztán egy testvérpár tapasztalja, hogy nem ez a valódi helyzet, és a menekülő kislány kerül Connor közelébe. Itt már más a felállás, itt már lázadnak a rendszer ellen. Változtatni akar már Connor is, és majd szembe is szállnak a K9 programmal és a kitalálójával, akinek szintén megvan a maga sötét kis titka.

5 évvel későbbi, és semmit nem tud felmutatni, amivel jobb lenne. Sőt. A történet bénább, még annyi üzenet sincs benne. A képességek is rosszabbak. Pavani is Villámszóró, csak éppen ő az elektronikus rendszerekben másképpen van benne, és ki tudta kapcsolni a kutya robotot. Connor, Garrett képessége sem lett látványosabb, ahogy a menekülés/visszacsapás sem. Akciófilmnek ez nagyon béna. Üzenet meg annyi sincs benne.

A színészeken is látni, hogy kevesebb a lelkesedés a történet iránt. Az első részben még látszott, hogy nagyon akarják és lelkesek, itt már megfáradtabb és unottabb mindkét Amell. Nem is értem, minek kellett ez a folytatás, semmi értelme nem volt.

Bár nem ez a lényeg, de a filmek megítélése is ezt tükrözi vissza. Az elsőnek még egész jó kritikái voltak, nálam jobban szerették. A második már erős közepes, és ez is jobb, mint amennyire nekem tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2318356541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása