Minden napra egy film

Minden napra egy film

Kakegurui Twin

1. évad

2022. szeptember 25. - BBerni86

Ha választhatsz, mit nézel meg előbb: az előzménysorozatot vagy az alapot? Én már ezt is, azt is próbáltam, és mondhatni, mindig a történettől függött, hogy melyikkel lett volna érdemes kezdenem. Mert néha tényleg az adja a pluszt, hogy a már meglevő tudásunkat egészítjük ki.

kakegurui_twin.jpgA Twin a Kakegurui előzménysorozata, amit még nem láttam. Ez az előzmény, hogyan kerül az Akadémiára Mary és válik ő is a szerencsejátékok rabjává. Mivel most az időrendre szavaztam, ezt vettem előre, majd meglátjuk, mennyire döntöttem így jól.

Az alapokat gyorsan megkapjuk és bevezetnek az Akadémia életébe, a csoportokba és a kezdődő viszályokba. Mary kívülállóként érkezik, de egyetlen célja van: nyerni. Ő ezt társadalmi felemelkedésként kezeli: jó tanuló, népszerű diák, vezető egyéniség. De az Akadémián ehhez nem jól tanulni kell, hanem remekül játszani és csalni. Mary így belevág – szereznie kell egy játékbarlangot, nyereséget kell termelnie és megnyernie a játszmákat. Itt, amit lehet, megtöltenek szerencsejátékkal és mivel ez a gazdagok iskolája, hatalmas tétek mennek. Milliók. Ugyan Mary családi múltjáról nem volt szó, de azt nézve, hogy az első nyereménye a kiinduló tőkéje, szegény családja lehet.

A részeket megtöltik az aktuális játékok, és itt mindenből játékot faragnak. Még a párkeresésből is. Mary pedig roppant céltudatos és gyorsan tanulja a szabályokat. Arra is pillanatok alatt rájön, hogy a csalás sem tilos, csak ne bukj le. Ötletes, mi mindent ki nem találnak. Az már egy fokkal nehezebben követhető, hogy a statisztikai arányokat hogyan manipulálják és válnak ez által nyertessé. A legtöbbször azt látjuk, hogy a valószínűségszámítással szórakoznak és döntik a maguk javára a játszmát. Csak éppen ebben a pár részben a szerencse nem jelent meg. Az, hogy pl. 75% esélyed van nyerni, nem jelenti, hogy tényleg nyerni fogsz. Most viszont, ha az arányokat a maguk oldalára állították, nyertek is. Hol marad így a véletlen? Mert azt nem lehet teljesen kizárni.

A játékok kiegészülnek azzal, hogy ez milyen hatással van a társadalmi hierarchiára. A vesztesek cicuska/kutyuska státuszba kerülnek, akiknek mindenkinek engedelmeskedni kell. Az kifejezetten perverz, ahogy személyi rabszolgákat is használnak, és nyakörvet adnak az ilyeneknek. Még olyan szereplő is van, aki szereti, hogy személyi rabszolga, és féltékeny arra, akit az úrnője szintén rabságba akar vetni. Azért ez már komolyan beteg.

Mellette érdekcsoportok is alakulnak, és ők is mesterkednek. Ennek a szálnak csak az alapjait kapjuk meg, tippre ezzel az iránnyal kezd többet az alapsorozat. Ahogy egyes szereplőkben is sokkal több a lehetőség, mint ahogy itt feltűntek. Róluk is gyanítom, hogy az alapsorozatban számítanak.

Van itt értelme jókat és rosszakat hirdetni? Nincs. Aki ebbe a rendszerbe belemegy, már van egy ferdülése. Érdekek ütköznek, vannak kiemeltek, akiknek drukkolunk és ennyi. Mary azért lehet hősnő, mert neki még vannak igazi barátai és ez olyan érték, amivel a többség már nem rendelkezik. Csak nyerni akarnak, manipulálni és mások nem érdeklik őket. (Mary barátnője különben a jóságában ellenszenves: ahogy Mary-ben a megmentő lovagot látja. Már szinte szerelmi szál részéről.)

Grafika: szép. Élénk színek, látványos és annyiféle helyszín van az Akadémián belül, hogy fel sem merül, hogy be vagyunk zárva a szereplőkkel. Látványos, mutatósan összerakták.

Kedvcsinálónak működött, ha rászántam magam az angol feliratokra, majd elkezdem a sorozatot is. Azért a statisztika – matek részétől angolul idegenkedem, de majd túlteszem magam rajta.

The Rings of Power

s01e05

Amit megnéztem, mielőtt elmegyek és el leszek vágva a sorozatoktól. Most bajban is vagyok, hogy több a kérdésem, mint a válaszom.

Nagyon sok színtér között mozogtunk, minden szereplőt megmozgattak, akit eddig megismertünk. Kicsit mindenki haladt előre, és érezni is, hogy minden szál halad valami felé.rings5_1.jpg

Délen csatára készülnek, a maradék ember készül szembenézni az orkokkal a torony védelméből. Sok esélyük nincs, egy tünde nem fogja őket megmenteni. Ott is van titok, a kardé. Ami nem is kard???

Galadriel Numenor régenskirálynővel indul háborúba, és a hajón ott van Isildur is. Meg a trónörökös, akit nem tudok még mindig hova tenni. Lesz rings5.jpgmásik emberi királyság is? Még azon is töröm a fejem, hogy lehet, azt is meg kellene néznem, Rohan királyi családfája honnan ered. Bár ez a srác inkább kovács, mint lovász.

Elrond azzal nézett szembe, hogy a tündék igazából miért küldték el a törpökhöz. Az a szál különben irritál is - egy ritka nemesfém most misztikus jelentőséget kap? Jaj.

Végül, ott van az égből zuhant férfi. Akinek fura szerzetek járnak a nyomában, nagy és sötét a mágiája. Most sikerül a kis barátját is megijesztenie - érdekes lesz, mi lesz, ha jönnek vissza az emlékei és jobban tudja használni a mágiát.

Bennem már felmerült az is, hogy egyes események nem egyidőben játszódnak a többivel. A Westworld szerkezetéhez hasonlóan meglephetnek, hogy illenek össze a részek. Majd kiderül. Bár, egyes utalások szerint meg mégsem, és egyidőben járunk... Ha belegondolok, megvannak a közös pontok és ahogy egyik helyről mentek a másikra. Délen utaltak a zuhanásra, ami beköti a mágust. Az a kettő lehet más idősíkon. Elrond és Galadriel története van összekötve, ők mozogtak egy légtérben, aztán vált szét a száluk.

Nem is tudok érdemben beszélni róla, annyi most a kérdőjel. Mi lesz, ki kicsoda, mi micsoda. Így pláne fájni fog, hogy a jövő heti részt egy hét késéssel tudom megnézni, annyira sok most a kérdőjel a fejemben. Van vajon arra esély, hogy a zuhanás és a déli harcok a múltban zajlottak? Hogy onnan menekült az emberi trónörökös? Vissza kellene keresni, hogy a tündék látták-e a zuhanást, azzal lehetne sakkozni...

Különben megvolt a humor, a játékos részek, és még mindig jól néz ki a sorozat. A zenéje is szép, most kaptunk egy kellemes dalt is.

De nem tudok elszakadni attól, hogy mennyire érdekel, merre haladnak most az események. Hogy jutunk el a gyűrűkhöz? Az egyik szálon van harcos kovács trónörökös, a másikon akad mágikus erejű kómás, ott az a kardtöredék is...

Majd meglátjuk...

Sorozatnéző: American Horror Stories, The Lazarus Project

Már készülök nyaralni és pakolok, így csak két sorozatrészre volt időm.

Az American Horror Stories (s02e04) ezen részében kicsit időutaztunk. Vagyis, nem napjainkban, hanem történelmi korszakban játszódott a rész. Kb. mint a Roanoke, vagy talán kicsit később, de mindenképpen a szigorúan vallásos telepesek korában.

Adott egy járvány, meg egy pap, aki arra használná a betegséget, a félelmeket, hogy hatalmat szerezzen magának. Elég messze elmennek és egyre inkább horroros a hangulat. Már a felvezetés is megfeküdte a gyomrom a fekélyes lánnyal, de amikor jött a szívevés is…ahs.jpg

Rendben, szerencsére nem premier plánban bontják a holttesteket és hasonlók, de az egésznek a hangulata sötét. Nem véres, de majdnem. Ez a rész jól sikerült fele, ahogy az emberek egyre inkább fanatikusok.

A másik szálon két fejőlány jön rá, hogyan lehetne védettséget szerezni a fekete himlő ellen. De, ott a pap velük szemben, aki meg könnyen rájuk süti a boszorkány bélyeget. Csak belekevernek némi szerelmi szálat, szexualitást – nekem ez nem hiányzott a részből.

Pedig külcsínre rendben van, és a szereposztásban is van poén. Az egyik telepest az American Crime Story-ból hozták, a másik meg a Salem egyetlen lelkiismeretes, kedves papja, aki itt az őrült szerepét kapta. Meglepően jól – pedig nekem annyira a jófiú ugrik be róla.

Horror történet a vége is – vigasztalan és sötét. De ez az egész részre igaz.

 

Haladtam egy résznyit a The Lazarus Projecttel (s01e02) is. A szerkezetet tudtam benne értékelni, de magát a részt unalmasnak találtam.

A jelenben Sarah balesetet szenved, és pont abban az idősíkban, amiről nem akarnak visszaugrani, mert a terror eseményt sikerült elhárítani. George nagyon fogja a kezét, meg imádkozik, hogy a nő jobban legyen. Archie is sulykolja, hogy a nőért nem mehetnek vissza, a világ sorsa a fontosabb.

A csavar az benne, miközben George a barátnőjéért drukkol, visszapörög az idő, és látjuk, ahogy Archie lazarus2.jpgmegmentette a világot Ross oldalán. Nagyon sokszor vissza kellett menniük, és közben egymásba is szerettek. Ez pont az az idő, amikor George és Sarah összejöttek, és látjuk azt is, mindig másképpen hogyan alakult a pár sorsa. És vajon mi lesz Ross és Archie sorsa? Szépen összecseng minden. Ez az, ami tetszett.

Még annak is van értelme, hogy George hogyan és miért fordul Rebrov felé.

Csak maga az, ahogy George várakozik és a páros korábban próbál megoldást találni egy válságra, önmagában semmilyen. Legtöbbször azt látjuk, hogy Archie és Ross ülnek, nézik a lassan átrepülő és becsapódó rakétákat.

Nem mondanám látványosnak sem. Pl. a rakétákat becsapódni sem látjuk. Az akciók egyszer, tévében elmennek, de ott is van ismétlődés és buta megoldás.

Vagyis, még mindig nem barátkoztam össze a sorozattal.

 

Mivel még pakolok, van egy ledőlt könyvespolcom, amit rendbe kell tennem, holnap is csak sorozatokról mesélek. Viszont, utána majd jönnek filmek és lesz évadismertető is – a nyaralásom alatti időre előre írtam posztot, ne maradjunk filmek nélkül.

Windfall

Egy jó dolog volt ebben a filmben – simán tudtam úgy nézni, hogy amíg reklám volt a vetélkedőben, átkapcsoltam rá, és néztem 5-10 percet. Bármikor gond nélkül ki-be ugráltam a cselekményébe, és a reklámnál azért jobb volt. Másnál nem.windfall.jpg

Az alapötlet még tetszett is – a gazdag pár váratlanul érkezik meg a vidéki villájukba, és ott találják a betörőt. Ő máris kényszerhelyzetben van, és kénytelen sakkban tartani, bezárni, alaposan kirabolni a párost. Amikor elmenne, észrevesz egy kamerát, vissza kell mennie még több pénzért, hogy eltűnhessen. Amíg várnak a táskára, kezdenek elszabadulni az indulatok és kimondanak dolgokat, amelyek különben rejtve maradnának.

Amit legjobban utáltam benne, a keret nélkülisége. Mintha színházi darab lenne – ott van a birtok, és semmi nem ér el ide. Sem a szereplők múltja, az indokaik, sem a külvilág. Még csak nevet sem adtak a figuráknak – van a gazdag vállalatvezető, a felesége meg a betörő. Így aztán sok minden csak utalás, és nem kapunk egy részletet sem. Minek jött ide a betörő? Meg akarta nézni, hogy élnek a gazdagok, pont ez a férfi. De miért ő? Mi a múltbeli kapocs? Nem derül ki.

Az gyorsan érezhető, hogy a házaspár között sincsenek rendben a dolgok. A férfi gyereket akar, a nő táskájában meg ott a fogamzásgátló tabletta. A nő munkája miatt is van vita – érezhetően semminek sem tartja a férfi, hogy a nő vezeti a cége jótékonysági ügyeit. Az igazgató különben is undok figura, aki mindent és mindenkit megvenne. Ahogy könnyeden megszerzi a pénzt, azt is lehet sejteni, hogy a neje mellett más női is vannak. Mi több, az ügyvédekre való utalás, titoktartási szerződés alapján még azt is simán el tudom képzelni, hogy szexuálisan zaklatott egy asszisztenst. De tudni nem tudom, mert semmit nem mondanak el.

A ház a semmi extra kategória. Vagyis, jól néz ki, kényelmes vidéki kúria, de nem kiabál messziről, hogy milyen gazdag a tulaj. Nincs az a hangulat, túltolás benne, mint pl. a Dynasty belső tereiben. Még a medence is nagyon szimplának tűnik. Nem kellett sokat költeni, egy helyszínen lement minden. Mivel a filmidő is rövid, kb. másfél nap, a szereplőknek nem kell átöltözni sem, nem kellett több ruha sem.

A színészek már nevesebbek, de azért nem mozisztárok. Mindenkiről inkább sorozat ugrik be, nem film, bár van moziszerepük is. Jesse Plemons az igazgató – a legdurvább benne, hogy mennyire elhagyta magát. Pocak, kerek arc… Lily Collins a feleség. Jason Segel a betörő – nyomorult, nem tud kicsit sem félelmetes lenni.

Talán csak a film végére betett csavar dob egy kicsit az egészen – de ahogy elindul a jelenet, már lehet sejteni, hogy mi lesz a végjáték. Így van értelme mindannak a feszültségnek és titoknak, amit addig felépítettek.

Nekem nem tetszett – tipikusan az a film, amit fejfájás mellett félkómásan átszendereg az ember.

Sorozatnéző: Resident Alien, The Good Fight, House of the Dragon, The Patient

Kezdek megint belefáradni a Resident Alien (s02e13) évadba, pedig még pár rész van vissza. Ez most megint egy átlagos rész volt – a történet ment előre kicsit, de az a humor, amit szerettem benne, nincs. Újfent Harry residentalien213.jpglelkileg fejlődik téma volt.

Újfent azzal küzd a szerencsétlen, hogy egyre emberibb. De nem akarja, így most a gyereknevelést akarja űrlény módra intézni, hogy a rész során ráébredjen, mégsem úgy kellene. Persze a baby nem tűnik fel, csak a körötte levők szenvedései miatt jár Harry agya. D’Arcy próbál visszatérni a versenysporthoz, de a lába nehezen bírja. Kitől zsarolni ki gyógyszert? Harryből, aki ad is neki, mert éppen nem akar törődni az emberekkel, és mit érdekli, hogy ezzel a nő árt magának? Asta pedig az anyja nyomára bukkan, aki annak idején elhagyta. Így Harry megnézhette, mennyire szenved attól a nő, hogy úgy bánik vele az anyja, ahogy Harry népe teszi a kölykökkel.

Hol maradt a humor? Mindenki lelkizett. A seriff és a helyettese. Harry és a két nő. Talán csak a polgármester – üdülő építés volt más, de az meg olyan érdektelen…

A pozitív az volt, hogy kiderült, melyik lények ügyködnek még a Földön. Nekik jobb a kinézetük is, mint Harry űrlény alakja. A szürkék pedig veszélyesek, majd kiderül, miért és hogyan.

 

Továbbra is szürreális élmény a The Good Fight (s06e02). Nem tudom hova tenni, mire akarnak kilyukadni a tüntetésekkel a háttérben, valamint Diane kizökkentő kísérletezéseivel. Már nem ment bele a vállalatvezetési játszmába, nincs ügy, amit tárgyalna. De beszél a férjével, drogterápiát próbál ki és lebeg. Egyelőre nagyon nem tudom hova tenni – az egész nőt.

A külcsínben is megvan ez a furcsaság. Néha olyan, mint korábban a sorozat. Tárgyalások, megbeszélések, játszmák, drága ruhák és ügyvédi sikk. Viszont, néha elcsúszik az egész és olyan, mintha átcsúszna egy álomjelenetbe. Még egy hibát is találtam: a madarak megint nekirepülnek Diana mögött az ablaknak, és hagynak maguk után véres foltokat. A kamera vált a nő beszélgetőtársára, és amikor újra Diana van a fókuszban, a vérnek már nyoma sincs. Ennyire gyors az ablakmosó?thegoodfight2.jpg

Ri’Chard hozza a vállalati játszmát, és kicsit méregetik egymást az irodában. Még semmi komoly. Marissa pedig megkapta erősítésnek az apját, és apa – lánya egymásra kacsintásokkal dobták fel a tárgyalást. Eli különben kapott saját ügyet is, hogy állandó szereplő lehessen. Még nem döntöttem el, ez mennyire lesz jó vagy sem.

Az biztos, hogy nem esett jól, ahogy Alicia és Peter emlegetve lett. Tudom, a nagy gázsi igény miatt a színészek nem lesznek, de ez még így olyan snassz. ’Persze, érdekel, mi van vele, de a kapcsolatot nem tartjuk, az nem lett volna egészséges.’ Nem mintha Alicia és Diana pajtásokként élnének az emlékeimben, de nem volt fájdalmas az elválásuk, hogy ilyen körítés kellene.

Most már azért várnám, hogy kiderüljön az évad központi témája.

 

Mennyire legyen kedvem írni a Targaryen család legutóbbi húzásairól? Az biztos, hogy a House of the Dragon (s01e05) jó kis GoT hagyományokhoz nyúlt vissza. Vagyis, ha Westeros az otthonod, kerüld el jó messzire az esküvőket!

hod5.jpgEzzel elárultam, hogy elérkeztünk arra a pontra, ahol Rhaenyra férjhez megy. Az unokatestvére a kiszemelt vőlegény, és a lánynak még alkut is sikerül kötnie vele. A Velaryon-fiú a férfiakhoz vonzódik, és könnyen megegyeznek abban, hogy összehoznak egy örököst és mindenki tarthat szeretőt. Csak éppen a trónért való ármány mindig pörög: Daemon is lép egyet, hogy közelebb legyen a trónhoz és az unokahúgához, meg Alicent is kezdi felfogni, hogy nem jó barátnőnek, jó anyának kell lennie és ez bizony hatalmi harcokkal jár.

Kis lépések, kis cselszövések, és bár az elején is akadt egy durva lépés - Daemon özvegyülése kapcsán -, a végére hagyták a tetőpontot. Az esküvői ünnepséget, ahol Alicent harci színekbe öltözött és ahol vér is folyt, jó szokásokhoz híven.

Vagyis, felrakták a játékosokat a táblára. A zöldek már színre léptek, és Rhaenyra - Daemon is készen áll a vörösek kezdőlépéseire. Tényleg az érdekel már csak, hogy meddig húzzák még, amíg kitör a polgárháború és a tini szereplők helyére beteszik a felnőtteket. Előzetesen nem is gondoltam volna, hogy az 5. részre nem Emma D'Arcy és Olivia Cooke lesznek színen.

Kis részleteiben szép ez a sorozat is, meg lehet nézni milyen összképet kapott az esküvői lakoma is, vagy mennyire ki voltak dolgozva a jelképek a Targaryen hajón. Csak éppen... most már ott van a LotR-sorozat, amely ilyen téren is jobb a szememben. Pedig ebben is akad jó színészi játék, megvan a hangulata - lehet, hogy mégsem kellett volna újraolvasni a könyvet? Így túlzottan tudom, hogy minek kell jönnie és melyik tett hova fog vezetni. Vérfürdőhöz, ezzel gondolom, nem árulok el sokat.

 

A helyzet az, hogy most a The Patient (s01e05) sem ösztönöz nagy írásra. A szokott recept szerint haladtak tovább az események.

Vagyis, jött egy újabb mellékszereplő, megismertük Sam volt feleségét. Annyira rettenetes az a nő, hogy azt csodálom, ő élve megúszta a férjét. Tudjátok, vannak azok a macskás öreglányok, akiknek a cicáik jelentenek mindent. Ő ez a kategória, csak cicák helyett indiai árvákkal levelezik és támogatja őket. De el tudom képzelni, hogy ott verik át, ahol csak akarják...

Megint csöpögtettek kicsit Alan múltjából, de már eléggé látszik, hogy a felesége halálán túl a fia mély vallásossága, amit emésztenie kell. Illetve, a kettő össze is függ. Egyre érdektelenebb az a vonal.thepatient5.jpg

Viszont, a végére megint hozták a nagy lépést. Sam nem tudott parancsolni magának, és Alan végignézhette, mit kellene kikezelnie. Reménytelen menet? Könnyen lehet.

Most is szobába zártan létezünk, és a színészeket érdemes nézni. Van azért dráma, de egyre kevésbé látom, merre tartunk. Lassan már nem tudom, mit lehet ebből még kihozni.

Kis lépések, haladtunk megint kicsit - de tényleg nem tudom, hova és meddig lehet ezt nyújtani.

Egynyári barátság

Láttunk már ilyet, csak mindig kicsit másképpen csavarják. Amikor az idegesítő, problémás új ismerősöket legszívesebben elüldöznéd, a végére meg kiderül, hogy nem kevés rejtett értékük van. Szeretik pl. a konzervatív szülőt nagyon szabados jövőbeli vővel sokkolni.vacation_friends.jpeg

Itt egy hagyományos, mondhatni gazdag pár találkozik a nyaralásukon életművész másik párossal. Már ott ők sem értik, de különben én sem, miből telik nekik olyan életre. A férfi parkőr, a nő ápolónő segéd, és ők laknak az elnöki lakosztályban, luxushajót bérelnek, míg a milliomos vállalkozó Marcus ugyanezeket nem engedheti meg magának. Hogyan is van ez?

De, amiről a film szól: a mexikói nyaraláson Ron és Kyla eláztatják Marcus és Emily lakosztályát, ezért meghívják őket magukhoz. Eltöltenek együtt egy bulis hetet, majd elköszönnek. Az esküvőjük előtt azonban Ron és Kyla beállítanak, és nem tudják lerázni őket. Az őrület folytatódik, és egyik kellemetlen meglepetés jön a másik után.

Komédia, csak éppen túl vannak tolva a karakterek. Mindenki. Amennyire Marcus idegeskedik és begyöpösödött, Ron annyira úszik az árral. Az apósjelölt, Harold annyira kemény Marcusszal, mintha komolyan utálná a férfit. A fia, Gabe, meg annyit tesz hozzá az egész fimhez, hogy még mindig sérelmezi, hogy egy vita során Marcus kiütötte, és most mindenfelé személyi edzővel jár, meg bizonygatja, hogy most ő tudná földre küldeni leendő sógorát. Gazdagék még az itallal is óvatosan bánnak, életművészek meg kedveskedésnek gondolják, ha meglepetésként bedrogozzák az italukat.

Azon még töprengek is, hogy milyenek a párosok. Mert elsőre Ron és Kyla nagyon ostobának tűnnek, de mégsem azok. Nem az a tipikus white trash személyiség egyik sem. Teljes szívvel barátkoznak, meglepően sok mindenhez értenek – Ron pl. korábbi tengerészgyalogos, jó golfjátékos és az erdőben jobban kiismeri magát, mint egy mintacserkész. Harsányak, nagyon szeretnek élni, de nem idióták és nincs bennük egy cseppnyi rosszindulat sem. Sokkal nyíltabbak, emberileg szerethetőbbek, mint a gazdagék. Igaz, Marcus és Emily már azzal leírták maguk, ahogy lekoptatták őket a nyaralás végén, bár a hétköznapokban ők a ’normálisak’. Azt próbálja a film összehozni, hogy a végére mindenkit tudjunk kedvelni, és meglássuk az értékeiket. Ez nálam nem feltétlenül jött össze.

Látványra, amit lehetett, igyekeztek a filmbe benyomni. Még egy drogos trippet is végignézhettünk benne, de lőnek, sportolnak, szép helyeken járnak.

Tulajdonképpen a szereposztás se rossz. John Cena elsőre talán fura választás, de a Peacemaker óta látom benne a komikust is, nem csak az izomembert. A fura talán az, hogy Andrew Bachelor mennyire ütnivaló lett benne. Végig várta az ember, hogy valaki üsse már le.

Egyszer elment, voltak jól sikerült részek benne, de az év vígjátéka címtől messze van.

A grund

Egy ilyen címnek nálunk némileg többlet jelentése van. Nemecsek Ernő, vörös ingesek és Pál utcaiak… Vártam is, hogy majd felbukkan egy másik csapat gyerek, akik a főszereplő srácok baseball pályájára vetnek szemet. De ez a_grund.jpgnem az a film.

Ez egy fiús, nyári kaland és sok baseball, bár meglepő módon tétek nélkül. Még egy bajnokság sincs, amin a srácok elindulnának. Ez talán még annál is furább volt, hogy nem bukkannak fel rivális gyerekcsapat játékosai. Annyira megszoktam, hogy az amerikai filmekben kell egy verseny is, bajnokká kell lennie vagy legalább az erkölcsi győzelmet meg kell szerezniük a főszereplőknek.

Ami van: barátság, játék a játékért – egy feelgood, nyári, nagyon amerikai történet. Ami esetleg konfliktus és dráma lehetnek, Scotty kapcsolata a nevelő apjával, az alig került bele. A második részre jön meg a cselekmény magja: az aláírt, drága baseball labda átkerül a szomszédba, ahol az a kutya lakik, akitől minden gyerek retteg. Indulhat a labda visszaszerző akció!

Jön a humor, jön a kaland és jön a kutya. Azt kifejezetten mókásnak is találtam, hogy milyen módszerekkel igyekeztek félelmetessé tenni az ebet. Egyrészt, nem is látjuk. Mindig csak a mancsa bukkan fel, vagy az árnyéka. Meg hallják a tombolást, látják, a darabokra szedett eszközeiket, amelyeket néha vissza is hajít a kutya. Tanultak Spielbergtől, aki a cápát is sokára mutatta meg és ezzel még ijesztőbbé tudta tenni.

Itt már csak azért is így kellett tenni, mert így lehetett a film tanulságát beletenni. A nagy akció után ott vannak szemközt a kutyával, aki mégsem olyan szörnyeteg. A gazdája még annyira sem. Hogy születnek a pletykák, meg a hamis rémtörténetek…

A gyerekcsapat, a kutya és gazdája rendben is voltak a cselekményben. Az a bizonyos, már emlegetett mostoha már kevésbé. Én már ott fent tudtam akadni, hogy miért várják egy 10 év körüli gyerektől, hogy a mostoháját apának szólítsa. Teljesen úgy jött le a filmből, mintha most került volna be a férfi a családba. Nem pedig már 1 éve házasok az özvegy anyával, és biztosan nem egyik napról a másikra házasodtak. Akkor miért olyan, mintha idegenek lennének egymásnak?

Ha már baseball – azt tudom, hogy Babe Ruth valóban élt személy volt. Azt már nem tudom, hogy Hercules is az volt-e. Ahogy nekem Benny Rodriguez neve sem mond semmit, így azt sem tudom, hogy igaz, amit a film végén elmondtak a gyerekek további életéről, vagy az csak fantázia.

Az is érdekes, hogy mennyire réginek éreztem a filmet, pedig azért nem olyan nagyon régen készült. De teljesen olyan hangulata volt, mintha minimum az ötvenes években játszódott volna és nem a kilencvenesekben.

A kutya miatt nekem egyszer mosolygós volt, de újra megnézni nincs kedvem.

Sorozatnéző: The Patient, Five Days at Memorial, American Horror Stories, The Rings of Power

Ahogy hét közben már jósoltam, beértem magam a The Patient (s01e03-04) lement részekkel. Kezd látszani, milyen is lesz a sorozat és hogyan építik fel a részeket.

Továbbra is maradt a felállás: Alan fogságban a nappaliban, Sam rendszeresen jön hozzá és terápiás üléseket tartanak. Van is abban valami röhejes, ahogy a doki igyekszik pótcselekvéseket kitalálni a gyilkolás helyett. Volt, amit így leírva elég idióta ötletnek érzek: tartsd a napi rutint, menj be dolgozni! Az aztán segít elvenni a kedvet a gyilkosságtól, robotolni egész nap…

thepatient4.jpgÁm, a szereplők számát bővítik. A harmadik részben Sam anyja, a negyedikben egy elrabolt férfi csatlakozott a csapathoz. Talán az utóbbi az érdekesebb, mert már van kihez beszélnie Alannek, és hallhatjuk az ő terveit is. Bonyolódik a felállás, és mindig ott a fenyegetettség. Sam bármikor robbanhat és ölhet – az megint nagy jelenet volt, amikor Alan arra ébredt, hogy Sam elrabolt valakit és bezárja mellé.

Most úgy látom, minden rész végére jut egy kis csavar, egy nyitott vég, ami majd meghatározza, miről lesz a következő részben. Ilyenkor sajnálom is, hogy nem darálásra szánt, egyben leadott sorozat, mert van késztetés, hogy nézzem a részeket egymás után.

A színészek továbbra is odateszik magukat, és én változatlanul Sam megnyilvánulásait tartom az érdekesebbnek.

Egy, aminek még mindig nem tiszta, mi lesz a szerepe: az a sok visszaemlékezés Alan múltjára. Ott is körvonalazódik egy konfliktus Alan, a felesége és az unortodox zsidó vallásba belesodródott fiúkkal. Az biztos, hogy nekem nem fog jól esni, ha a pszichopatás vonalba bejön komolyan a vallás.

Innentől pedig megyünk tovább a sorozattal hetiben.

 

Ami már kellett: a héten lezárták a Five Days at Memorial (s01e08) sorozatot. Az utolsó három rész nagyon rétestészta volt, én ezeket összenyomtam volna egy részben.fivedays108.jpg

Mert mit is kaptunk a zárlatra? Egy nagy megállapítást. Hogy politika is, hogy mi legyen dr. Anna Pou ügyével. Ha őt előveszik és megbüntetik azért, amilyen döntéseket a Katrina idején hozott, akkor mi lesz a következő hurrikán alatt? Mert lesz még. De melyik orvos megy be majd dolgozni, ha tudja, hogy később olyan döntésekért kérik számon, amiket rémes körülmények között hozott, választások nélkül?

Fura is azzal a zárlat, ahogy egyszerre van jelen, hogy számon kellene kérni azért, amit tett, miközben még a nyomozók is tudják, hogy egy jó orvost szednek elő, miközben senkit nem kérnek számon azon vezetők közül, akik miatt olyan áldatlan állapotok uralkodhattak el a kórházban és a városban.

Lassú, vontatott, túlságosan ragozott dráma. Hiába jó színésznő Vera Farmiga, és el tudja vinni a részeket a hátán, ez így akkor is kevés. Csak szaporították a szót, hogy kihozzanak egy olyan befejezést, ami semmilyen. Se számonkérés, se igazság, se semmi. Még csak olyan érzetem se volt, hogy lezárták az eseményeket. Ha valaki belekezd, az első 5 részt érdemes megnézni, annak volt súlya. Utána lejtmenet.

 

Az American Horror Stories (s02e03) Drive epizódja meg egy városi legenda kis csavarral. Tudjátok, amelyikben egy nő megijedve menekül az őt üldözni kezdő kocsi elől. Majd a végére kiderül, hogy nem bántani, figyelmeztetni ahs3_1.pngakarta, mert valakit látott a hátsó ülésen. Itt erre húzták rá egy csavart, ami nem fogok előre lelőni.

Különben az adott neki értelmet, mert addig attól szenvedtem, hogy mennyire rühellem a rész szereplőit. Hősnőnk, Marci alaphangon is irritáló személy, aki hajtja az egyéjszakás kalandokat nemtől függetlenül, majd rájövünk arra is, hogy férje is van, aki már komolyan szenved attól, hogy belement egy ilyen kapcsolatba. Maradjunk annyiban, tudtam drukkolni, hogy a környéken ténykedő sorozatgyilkos szemet vessen Marci fejére.

A csavar majd átír pár dolgot, de a megítélésen nem változtatott. Kifejezetten utálatos főszereplőt kaptunk a részben. Az sem segített, hogy éreztem abban a poént, hogy Bella Thorne játssza. Az egykori Disney üdvöske itt szőkén mutathatta meg, mennyire irritáló tud lenni. Mennyire? Nagyon.

A látvány a szokott minőség, szépen összerakták az epizódot.

Ha novella lenne, erre mondanám, hogy tipikus csalimese. Szépen hozza a horror elemeket, a feszültséget is. Illik az előző részekhez is, van helye az AHS antológiában.

Talán csak AHS visszatérő színészt nem láttam benne. Nem rémlik, hogy Thorne feltűnt volna eddig bármelyik AHS évadban.

 

Végül, a hét végére megérkezett a The Rings of Power (s01e04) új epizódja is. Volt is benne egy olyan információ, ami annyira húzza az agyam, hogy legszívesebben már nézném is tovább. De előbb nézzük a részt.

A látvány még mindig döbbenetesen szép. Továbbra is megvannak azok a beállások, amelyek olyanok, mintha egy nagyon szép, festett könyvet lapoznánk. Ki vannak dolgozva a kosztümök, a helyszínek. Talán Khazad-Dum nem volt annyira mutatva, mint elsőre, de Numenor igen. Még az is, ahogy megvillan a háttérben a város, míg alotr4.jpg szereplők beszélgetnek.

A cselekmény épül lassan, és hadrendbe állnak a szereplők. Itt már bőven lehet akár eltéréseket is keresni, mert Numenor végzete tényleg eljön, de másképpen, mint ahogy innen sejthetjük. Most úgy tűnik, a régens királynő szövetségre lép a tündékkel és mennek Délre. Baj is az előismeret, mert onnan tudom, hogy Numenor Sauron szövetségese lesz, és amikor a tündék halhatatlan földjeire támadnának, akkor jön el az özönvíz, amit a királynő megálmodott, és mindent elpusztít. Abban reménykedem, hogy nagyon nem írják át Tolkien történetét, akkor csalódott leszek.

Van sok utalás, és érdekes rész – Délen az a markolat. Nekem a gyűrűlidércek pengéi jutnak róla eszembe, majd meglátjuk. Khazad-Dum mélyén felfedezték és Elrond által nevet kapott a mithril.
Ebben a részben is harcoltak, terveket is szőttek.

De akkor, ami annyira megbolygatta a lelkem. Az égből leesett varázsló. Én annyira szerettem volna, ha Gandalf az. Most viszont, az orkok egy elejtett mondata alapján ő lenne Sauron? Rendben, abban is tudom látni az iróniát, ha az aprónépek segítik most, később meg ők okozzák a bukását. De akkor is… Elesett, segítőkész, annyira nem az elemi gonosz, ami szerintem Sauron. Bár, ahogy a varázslata végzett a szentjánosbogarakkal akaratlanul is – a skorpió nem tagadhatja meg a természetét?

Nagyon érdekel mit hoznak ki belőle, jövő héten kiderül.

Memory

Jó színészek pocsék filmje? Valami olyasmi ez a bérgyilkosos – bosszúállós történet. A történet még csak kerekedik, de ennyi vigasztalan történetet…memory.jpg

Halmozva vannak a bűnök és a gyerekek ellen elkövetett rémtettek. Szinte nincs is olyan szereplő, aki valamiképpen ne lenne érintett. Ráadásul mindenki, a pozitív szereplők közül, pokolian szenved is. Alex, a bérgyilkos, akivel egy gyereket is el akartak intéztetni, megtagadta a parancsot. Még vissza is dobta a labdát, ha bántják a kislányt, a megbízói ellen fordul. Bántották, Alex meg állta a szavát. Mi lehetett az indíték? Kiderül, részeges apja volt, aki fizikálisan és szexuálisan is bántalmazta a gyerekeit. Beatriz, akit nem csak megölnek, miközben tartotta a száját és nem beszélt, előtte a saját apja kényszerítette prostitúcióra, és alig volt 13. A nyomozó Vincent, aki majd elmeséli, hogy a feleségét halálra gázolta egy részeg sofőr. Amikor a 10 éves kisfiuk kiszállt segíteni az anyjának, a sofőr visszatért és halálra gázolta a gyereket is, hogy ne legyen szemtanú. Mondjuk úgy, roppant nyomasztó volt ezt végignézni és hallgatni.

De ez volt benne, mert nagy akciójeleneteket sem kapunk. Alex megy végig a gyerekkereskedő gyilkoson, egyre feljebb a ranglétra tetejére. Még csak izgalmas módszerei sincsenek: az egyik férfi pl. az edzőteremben fut a futópadon, Alex meg lelövi az ablakon keresztül. Talán két rövid kézitusa van benne, ami jól nézett ki és ennyi. Értem, különben miért – a rendőröket, Alexéket játszó színészek nagyja már kiöregedett a zsánerből, nem lehetett velük komolyabb akciójelenetet forgatni anélkül, hogy röhejessé válnának. Igaz, legalább annyi ízlésük volt, hogy a gyerekek ellen elkövetett visszaéléseket nem mutatták meg. Amikor pl. Alex rábukkan egy szexvideóra, amint rájön, mi jutott hozzá, már le is csapja a laptop tetejét, hogy ne kelljen látnia – neki se, nekünk se.

A nyomozás sem izgalmas, az elejétől tudunk mindent. Alex többször is elmondja, mit és miért kell megtenni. Az FBI ügynöknek sem azt kell kiderítenie, mi történt, tud már mindent. Csak elég bizonyítékot kellene benyújtania, hogy az ügyészség vádat emeljen.

Mi maradt akkor? A már említett színészek. Rossz is belegondolni, hogy ilyen stábbal egy jobb forgatókönyvvel mit lehetett volna kihozni. Liam Neeson lett Alex – az eredeti akciópapa most is bérgyilkos, akit csak a túlerő meg az árulás győz le. Minimális játékteret kapott, mert a karaktere beteg, a memóriája cserben hagyja – innen a cím is. Csak ez a film nagyon nem olyan, ahol mélységeiben ki lehetne bontani, milyen borzalmas, ha valakit cserben hagy a saját elméje. Guy Pearce Vincent lett, és két oldalt kapott: a megszállott, igazságot tenni akaró nyomozó és a magányos, sokat vesztett szenvedő ember. Monica Bellucci, a gyerekkereskedő szervezet mögött álló Davana szerepében. Szinte csak eye candynek használják – még olyan jelenete is van, ahol az orvosa azt fejtegeti neki, milyen fiatalos. Azért a Maléna már nem tegnap volt, de az is igaz, hogy a fiát játszó színész mellett szerepelve nem az jutott az ember eszébe, hogy anya – fia párosnak tűnnek.

Bár az akciópapa filmek már kimentek a divatból, Liam Neeson volt eddig nálam a kivétel, tőle ezeket is elnéztem. Ez viszont még nekem is túl lassú és vigasztalan film. Ez most nem tetszett.

Panama

Már megtanulhattam volna, hogy ne az alapján válasszak estére filmet, hogy hány perces. Csak éppen álmosan nehezen szánom rá magam egy 2-2,5 órás filmre, pedig lehet, azt kellene kipróbálnom. Most sikeresen beválogattam a 90 perces Panamát, de ezt is belekerült 2 órába megnéznem. Mert sikerült elaludnom rajta, aztán panama.jpgkereshettem vissza ébredéskor, hol tartottam benne.

Nem sok jót jelent már az sem, hogy akciófilm létére elaltatott. Nem is tudom, melyik jelző fedi le jobban, milyen is ez a film. Vontatott. értelmetlen, unalmas, hogy párat említsek.

Nagyon nem állt jól neki, ahogy történelmi adatokat akart belekeverni a látottakba. Ez nagyon nem a Narcos, hanem egy agyatlan akciófilm. Mondhat olyanokat, hogy éppen kit vonnak be Panamába, ha annak semmi köze a cselekményhez.

Bár az sem teljesen tiszta, hogy mi is a főszereplő feladata. Elsőre azt hittem annyi, hogy megvesz egy repülőgépet és a diktátor ellenes erőknek juttatja. De mennek embervadászatra a dzsungelbe, buliznak a fegyverkereskedővel, aztán mintha lenne egy bosszúhadjárat, majd egy nagyon ótvar túszszabadítás és ennyi. Értelme az nem sok volt.

Az akció is elcsépelt, semmilyen. Most mit mondjak egy olyan lövöldözős jelenetre, ahol az elvileg pozitív szereplő bekapcsoltatja a rockzenét, aztán úgy lövi halomra az ellenséges oldal katonáit, mintha egy gitáron pengetne? Főszereplőnk elvileg a szuperkatona, de egy normális verekedés nincs a filmben.

Arra inkább volt energiájuk, hogy félmeztelen nőkkel igyekezzenek eladni magukat. Enrique, akitől a gépet akarja Becker megvenni, három nővel jár jegyben és élnek is együtt, bár néha szerintem több nő is ágyban volt a férfival, nem csak ez a hármas. Becker is már az első este kiszúr a bárban egy kihívó nőt, akivel egy ital után már szobára megy. Róla sokat mondok azzal, hogy még amikor agyonlövik, akkor is pucéran terpeszt, csak egy kis vérrel a két melle között.

A jellemek is inkább semmilyenek, mint létezők. Ha csak Becker alakját nézem, amikor megismerjük, nagy világfájdalommal hever a halott felesége sírján. Aztán a volt főnöke ráveszi a panamai munkára, és már említettem is, milyen könnyen felszedi a félig prostituált lányt a bárban. Éppen csak a kezét nem kéri meg. Ismétlem: előtte még a felesége sírján gyászolt, majdnem ott is pusztult. Ki miért csinál is ebben a filmben bármit? Nem fontos.

Egy ilyen filmben színészi játékról is kár beszélni. A nők esetében ott az eye candy faktor, mert félpucéran és fehérneműben kellett vonulniuk meg vonaglani, a többieket meg a fizetési csekk motiválhatta. Azon merengtem is, Mel Gibson mitől olyan vidám benne. Hogy pár mondatért mennyit tesz zsebre? Ez a legerősebb tippem. De, ahogy képet kerestem a poszthoz, feltűnt, hogy Morgan Freeman neve is a filmhez van kötve. Róla meg le is maradtam. Freeman, ebben? Hol és mikor? De annyira nem érdekel, hogy ezért újra belenézzek ebbe a borzalomba.

Még trash filmnek is béna. Rossz film, nagyon sok értelemben.

süti beállítások módosítása