Minden napra egy film

Minden napra egy film

Altered Carbon (első évad)

2018. március 17. - BBerni86

Nyomozós, jövőbeli, akciós, halálos.

A jövőben az emberek tudata egy fejükbe beültetett tárolóra rögzül, melyet más testekbe is át lehet helyezni. Így a halál elavult fogalommá válik. A gazdagoknak megnyílik a halhatatlanság, hiszen újabb és újabb testeket építhetnek maguknak. Nincs nagyobb bűn, mint ezt a lemezt megsemmisíteni, és a valós halált előidézni. Laurens Bancroft a világ egyik leggazdagabb embere, akit majdnem így öltek meg. Ki akarja deríteni, ki árulta el. Nyomozót a múltból választ: Takeshi Kovacs 250 éve várt arra, hogy újra ébredhessen. Új testében a szabadságát akarja, amihez előbb meg kell találnia Laurens gyilkosát. Ezért amnesztiát kapna a terrorizmus vádja alól. Minden lépésénél a nyomában van Ortega nyomozó, akinek személyes indítéka van Kovacs megfigyelésére.

A Netflix idei nagy vállalása volt az Altered Carbon adoptálása. Egy sci-fi bestseller az alapja, ami nem is kicsit tűnt megfilmesíthetetlennek. Bonyolult a cselekmény, az ábrázolt jövő nehezen megfogható. De a Netflix jött, látott és győzött. Jó hír, hogy a sorozat regényként trilógia lett, így van anyag, amiből újabb évad születhet.

Mert az Altered Carbon jó lett, megéri kipróbálni. Csak éppen időt kell neki hagyni: aki hozzám hasonlóan a regény ismerete nélkül esik neki, időbe telik, amíg mindennel képbe kerül. Fel kell fogni ezt a jövőbeli világot, amelyben a tudat testről testre tud ugrálni, létezik az MI, és még sorolhatnám. Nagyon más, mint a mi világunk.

Amire ráépül, hogy Takeshi múltját is fokozatosan bontják ki. Több szállal játszanak egyszerre, de minimum a sorozat feléig el kell jutni, hogy elkezdjenek összeállni a szálak, és lehessen érteni, mi miért történik.

Onnantól kezdve viszont megállíthatatlan a sorozat, amiben egyaránt záporoznak a kemény társadalmi, etikai kérdések és jönnek sorra a nagyon profi akciójelenetek is.

A történet kalandos, jövőbeli környezetbe, de aki fogékony rá, megtalálja a realitást is a történetben. A gazdagok és szegények közötti ellentét itt jobban kirajzolódik, brutálisabban, de ezeknek az alapja itt van, napjainkban. Nekem beidézte a Lopott idő című filmet is, amiben szintén volt egy hasonló vonulat. Félelmetes belegondolni, mivé lesz az ember, aki halhatatlanná lehet. Mivel ő a gazdag, aki minden felelősség alól kibújhat, szörny istenek születnek. A jók pusztulásra vannak ítélve, mint Quell.

A történeten túl a látványvilág is nagyon ütős. Legyen az a díszlet, a jelmezek, a technikai eszközök, vagy éppen az akciójelenetek. Elsőre nagyon jövőbeli, de ahogy a történettel együtt jön a megértés, nagyon szórakoztató az egész.

A színészek is eltaláltak, Kinnaman a The Killing óta nem volt ennyire jelen.

Még egy Netflix sorozat, ami ütős lett. Várunk a 2. évadra!

 

5/4 (Altered Carbonmaxresdefault.jpg) amilyen nehéz volt a kezdet, annyira nem lehetett félbehagyni a végére. Nagyon bonyolult, komplex világa van, és kellett a sorozat fele, hogy el tudjuk helyezni, ki kicsoda, és egyáltalán milyen ez a világ. A társadalmi mondandója megáll a jelenben is, így a szórakoztatóan túl több is tud lenni a sorozat. A látvány erős, a sorozat nem spórolt a környezeten, a harci jeleneteken, technikai eszközökön. Ahogy a színészeken sem – Kinnaman is jól hozta a figurát, de mellékszerepekben is jó alakítások sora volt. Tetszett.

https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9613748196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása