Minden napra egy film

Minden napra egy film

Nap nap után

2018. június 10. - BBerni86

Szerelmes, kamaszos, misztikus.

Rhiannon egy ideje Justinnal jár, bár sokan próbálták jelezni neki, hogy mással kellene lennie, Justin nem figyel letoltes_2.jpgrá, csak kihasználja. Ám aznap Justin teljesen máshogy viselkedik: kedves, ellóg a lánnyal, és egy remek napot töltenek el együtt a tengerparton. A lány még a családi gondjáról is mesél neki. De másnap Justin semmire nem emlékszik, a szokásos bunkó önmagát hozza. Hamarosan a lányt megkeresi egy idegen, és hihetetlen történetet mesél el neki: a neve A. Nincs teste, minden reggel más, vele egyidős személy testében ébred és próbálja élni az életét. Ő volt az a Justin, akivel a lánynak lennie kellene. Rhi eleinte nem akar hinni neki, de aztán megpróbálják együtt – de milyen jövője lehet egy ilyen kapcsolatnak?

David Levithan nálunk nem lett sikerszerző, de azért az ifjúsági regényei elég jól elérhetőek. Szerintem a legjobban most pont ez a kötet fogy, esetleg még a párregénye, hála a filmnek, ami elég szépen keresett a mozikban.

Tény, a film meglepően jó lett. Kritikusan álltam hozzá, a regénnyel kapcsolatban is voltak fenntartásaim, de a moziba egy teljesen korrekt, jól sikerült feldolgozás került.

Egyrészt, az egyik nagy halála az ilyen filmeknek, amikor nagyon látszik, hogy a kamaszokat nagyon nem ilyen fiatalok, hanem minimum egy 10-sel idősebb színészek játsszák. Ebben a filmben odafigyeltek erre is, és ha nem is 17 évesek kapták a szerepeket, nagyjából annyiak, 18-19 évesek maximum. Sokkal hitelesebb tőle az egész, és abszolút nem zavaró, hogy ezek a fiatalok még nincsenek a színészmesterség csúcsán. Könyörgöm, ez egy YA sztori, nem Shakespeare, nem kell Oscarra hajtani vele!

Másrészt, nagyon eltalálták, mit vegyenek ki a regényből és mit tartsanak meg. Okosan, érthetően és nem szájbarágósan át tudták adni, milyen szabályok szerint működik a testvándorlás. Jópofa, ahogy különböző figurákként tér vissza Rhi mellé. És az, hogy teljesen kimaradt a másik vándor vonala, szerintem az is egy jó döntés volt. Itt belülről oldják meg azt, amihez a regénybe külső karakter kellett. Igaz, ezzel egy teljesen más irányt levágtak, de mivel azt a regény is félbehagyta, abszolút jó döntés volt így.

Tetszett, hogy nem erőszakolnak rózsaszín happy endet a filmre, és meg merik hagyni a rejtélyt. Van egy jelenet, amelyben megelevenedik, milyen lenne a jövőjük. Az kifejezetten ütős lett – minimál eszközökkel, de egy egész tragédiát sikerült beletenniük és átéreztetni az egésznek a reménytelenségét.

Nekem filmen sokkal jobban működtek a karakterek. A nagyon bölcs. Érdemes figyelni arra, amit az emberekről mond, vannak benne mélyek. Toleráns, figyelmes, kifejezetten szimpatikus, bármelyik testben van is éppen. Amikor az öngyilkos lány, vagy a nemi válsággal küzdő testében van, azt akár iskolába is bevinném, beszélgetni róla.

Rhiannon halványabb nála, de azt sikerül bemutatni, miért tér hozzá a másik vissza. És bizony arra is van benne lehetőség, hogy a kapcsolatokról gondolkoztassanak el. Justin miatt. Mert az nagyon nyilvánvaló, hogy mennyire nem jó az, ami köztük van – és Rhi lehet okos, kedves, ezt nagyon sokáig nem látja, mentegeti a fiút.

Egyedül humor nincs benne, de cserébe okos, érdekes, jó értelemben érzelmes. Tetszett!

 

Nap nap után - 5/4 érdekes, valamennyire aranyos is, de nem nyálas. Kamaszos, de gondolkoztat is. Korrekt.

https://www.youtube.com/watch?v=5PUjem_w2UM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr814032414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása