Minden napra egy film

Minden napra egy film

The resident

1. évad

2018. június 10. - BBerni86

Kórházas, magánügyes, műtétes, visszaélést leleplező.

A Chastain Park Memorial jó nevű klinika, melyben egyaránt helyet kapott a gazdagokkal foglalkozó magánszárny, és a hagyományosan működő, mindennapi beteget ellátó rész is. Devon Pravesh a Harvardról kikerülve kezdi meg itt gyakornoki éveit. Felettese az a Conrad Hawkins lesz, akit az egyik legígéretesebb rezidensnek tartanak, noha a fiatalember módszerei sokak szemét bökik. Conrad számára a beteg az első, míg feljebb haladva amv5bmtc0odg1njmzof5bml5banbnxkftztgwmdgxmjezndm_v1_uy268_cr16_0_182_268_al.jpg vállalati politika az uralkodó elv. Ezért lehet, hogy a vezető sebész rég titkolja a betegségét, és sorra palástolja el, hányan halnak meg a kezei között műhiba miatt. Így lehet, hogy a rákkutató Lane szinte szabad kezet kap a jó bevételei miatt. Conrad, Devon és néhány, a betegért mindenre kész alkalmazott folyamatosan harcot vív a gyógyítás tisztaságáért.

Idén azért akadt elég orvosi sorozat, hogy ne legyen hiányérzetem. Teljes évados berendeléssel ment a Chicago Med, kapott egy fél évadot a Good Doctor, majd annak végére itt volt a The Resident is. Nem fogok tetszési sorrendet felállítani közöttük, mindegyiknek megvolt a maga erőssége és érdekessége.

A The Resident volt talán a legmerészebb. Olyan témákat pengettek benne, amelyet nem szoktunk országos, orvosos sorozatban viszontlátni. Mert milyen orvosokat ismerünk a tévéből? Az elkötelezett, a betegért mindenre kész rendes embereket, akik halálra dolgozzák magukat a hivatásukért. Jó, doktor House nem teljesen ez a figura volt, de őt az orvosi rejtélyek inspirálták az elkötelezett munkára. És mit tesz ez a sorozat? Itt is használták ezt a típusú orvost, akinek mindenki a betege akarna lenni.

De még nagyobb súllyal láttuk azokat, akiknek a beteg csak egy adat, vagy inkább: egy pénzcsap. Brutális dolgok vannak a színfalak mögött, és ezzel nem szoktak szembesíteni. Itt megteszik. A pénz az úr, a hatalom és státusz védelmében semmi sem szent. Ha kábeles sorozat lett volna, még bátrabb is lehetett volna, de így is kiérdemli a merész és bátor jelzőt.

De a korrupció miatti krimis szálban nem merül ki a sorozat jósága. Olyan orvosi eseteket hoztak be hétről hétre, melyek érdekesek voltak, és izgalmasan tudták tálalni őket. A tesztek, vizsgálatok sora kicsit idézte House doki világát. De volt humor is – olyat kitalálni, mint a felnőtt férfi, akinek az volt a fétise, hogy feldugott magának durva eszközöket, aztán pontozgatta a neten az orvosokat, mennyire kedvesen bántak vele… kész.

A szappan vonal is jelen van, de egyelőre korlátozott mértékben. Ugyan az egész évadban játszottak a Conrad és Nic közti vonzalommal, nem váltottak át olyan romantikus irányokba, ahova pár évad után kifutnak a sorozatok. Itt még lehet élvezni, hogy van kis magánélet, de nem ez az uralkodó szál.

Emlékezetes karakterek sorát vonultatja fel a sorozat, és elég erős szereposztást sikerült hozzá találni. Mina, a zseniális sebész, aki szeret egy emberi jégcsapra hasonlítani, noha nagy szíve van titkon. Bell, akinek csak azon jár az agya, hogy továbbra is ő legyen a leghíresebb, miközben pénzt is bőven beszed hibák ide vagy oda. A színészek meg sok vezető sorozatból ismerősek lehetnek, én mindig örömmel játszom, Ki honnan ismerős? játékot.

Az új évad már be van rendelve, örülök neki, nekem tetszett ez a sorozat az első évad alapján.

 

The Resident - 5/4,5 egy fokkal lehetett volna merészebb is, de így is az. Fordulatos, jó karakterek és esetek.

https://www.youtube.com/watch?v=UGXn-ouQBiw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7814032416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása