Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

Anon

2018. július 08. - BBerni86

Hello, vasárnap! Mondd csak, melyik heti film/sorozat érdekelne részleteiben is? Mert itt a Spoiler ideje! Bár segítenél választani, mert bevallom, a héten egyik film/sorozat se tudott annyira lázba hozni, hogy mindenáron mesélni akarjak még róla.

Azért valahogy kilyukadtam az Anon mellett.

Talán, mert érdekes volt. Van csavar, amit most szabadon lelőhetek. Volt, ami tetszett benne, más nem. Így akkor nézzük, mi is történt a filmben!

 anon4.jpg

Sal Frieland élte a maga kis rendőr életét. Gyilkosok nyomában járt, ami a kor technológiájával nem volt nehéz. Az emberek fejében kamera van, állandóan hálózatba vannak kötve, így a központ mindent lát és rögzít. A gyilkosságok áldozatainak elég lekérni az utolsó perceit, és máris mindent tudnak. Sal is ilyen nyomozó.

A soron következő ügyében azonban valami nagyon nem stimmel. Egy hacker feltörte a rendszert, és az áldozat azt látta, amit a gyilkos. Így a nyomozók is csak azt látják. Még ötletük se nagyon van, mit kezdjenek – és már sorozatról beszélhetünk, nem ez volt az első ilyen gyilkosság, csak az elsőt még anomáliaként kezelték.

A meggyilkolt férfiakban egy közös van: egy nő. Egy hacker, akinek senki nem ismeri az igazi nevét vagy arcát.anon3.jpg Anon, aki kitörli a rendszerből és a fejedből az emléket, amit nem akarsz, vagy megváltoztatja, amire kéred. Sal egyszer már látta is: csak éppen a kép törlődött róla, és mindenki emlékeiből, akinek átküldte.

Hogy a nyomára akadjanak, azt találják ki, hogy Sal eljátssza a tökéletes üzletfelet, akiknek a nő dolgozni szokott. Kitalált és létrehozott életében egy üzletember lesz, aki nősülés előtt jár. Csak éppen volt egy fizetett éjszakája egy luxus örömlánnyal, amit nem akar, hogy a menyasszony meglásson. Ezt kellene kitörölni. Meghirdeti a neten az állást. Vár, amíg Anon jelentkezik és megkötik az alkut.

anon2.jpgAnon eljön, elbeszélgetnek, módosítja az emléket. A szex helyett egy unalmas, iszogatós este egyedül otthon. A férfinak meg is tetszik a nő, aki minden adatát féltve őrzi. Törli magát az emlékeiből, még azt sem árulja el, hogy szólítsa őt Sal. De annyi időt itt volt, hogy az üggyel megbízott különleges egység rá tudjon kapcsolódni a hálózatára, és kövesse. Csak az utolsó szervernél akadnak el – így látják, amit a nő, de nem tudják, hol van.

Sal újabb megbízással csalja vissza – most drogvásárlást akar semmissé tenni. Mert ami nem látszik, meg sem történt. Anon jön, és most a csevegés csókolózásba, majd szexbe fordul. Sal balszerencséjére a tőle elmenő lány az emlékeit nézegeti, és kiszúrja az igazat. Hogy Sal igazából őt kereső nyomozó, nem egy üzletember bűnös hobbikkal.

Sal is hack áldozata lesz. Folyamatosan cserélik a szemével látottakat, így majdnem kiesik a metró elé, esik-kel, olyan embert bántalmaz, akit nagyon nem kellene. Felfüggesztik. De még nagyobb csapás lesz, amikor elkezdi Anon törölni az emlékeiből a kisfiát, akit egy tragikus balesetben vesztett el. Csak egy emlék marad: amikor a fiút a szeme láttára halálra gázolták. A történet, ami megtörte a férfit, amiért már csak a munkája és az alkohol maradt neki.

Majd egy este azt veszi észre, a gyilkosa szemével lát. Dulakodást hall, majd Anon-t látja és a tükörben aanon1.jpg technikai zsenit, aki az akciócsoportuk esze volt. Kiderül kettejük beszélgetéséből, hogy a fiatalember az utolsó védelmi vonal, aki biztonságban tartja Anon személyiségét. De ahogy figyelte, beleszeretett. Elkezdte megölni a férfiakat, akik közel kerültek hozzá bármilyen formában. Fel is ajánlja a lánynak, hogy tartson vele, legyenek ők ketten egy. Sal és Anon azonban együttes erővel fölé kerekednek, és meghal. Anon elmegy, Sal sebesülten és a vádak alól tisztázva marad a helyszínen.

Egyszer még összefut a lánnyal, akitől szeretné megtudni, miért él így. A rendszer vadászik azokra, akik nem akarnak a részei lenni. Ha nem csinál rosszat, senkit nem érdekel, mit lát. Nem nézegetnék. A lány kifejti, ezt Sal nem tudja megérteni. Nem azért él így, rejtőzik, mert rosszat tesz vagy tenne. Egyszerűen ezek az ő dolgai, ami senki másra nem tartozik. Elsétál.

 

Utaltam már rá, hogy a karakterekből szívesebben kaptam volna többet. Annak látom értelmét, hogy Anon miért maradt rejtélyes. De Sal múltja kurta-furcsa. A fia halála, a házassága szétesése, az alkoholizmusa – mind olyan, amit lehetne fejtegetni, mélyebb figurát építeni, de itt nem teszik meg.

A gyilkos, aki egyben rendőr is, őt is sokkal jobban szerettem volna megismerni. Annyira hamar elintézik, hogy miért lett gyilkos, hogy semmi súlya. Azt a szálat is kezelhették volna jobban, vagy írhattak volna neki jobb indoklást.

Esetleg a világ működéséből is kaphattunk volna egy nagyobb szeletet – engem érdekelt volna, milyen ez a teljesen megosztás központú világ. Eszembe juttatta a Kört (Tom Hanks film, nem Samara horrora) és a BlackMirror egymást lájkoló részeit. Ez lenne a következménye az ott látottaknak?

De igazából nagyobb bajom nincs vele, így is nézhető, érdekes film volt. A szereposztás is teljesen korrekt.

 

Akinek bejött a BlackMirror, vagy egy nézhető sci-fit nézne, jó választás lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4614097909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása