Minden napra egy film

Minden napra egy film

Büntető ököl

2018. július 27. - BBerni86

Börtönös, elves, családot megmentős.

Bradley eljut arra a pontra az életébe, amikor már nem bírja a tisztességes szegénységet. Túl sok mindent vesztett el: a felesége elvetélt, kirúgták, az asszony másnál keresett vigaszt. De Bradley újra akarja kezdeni: egy új gyerek, egy új állás, jobb élet. Ha a bűnből kell is fedezni. Egy régi barát futárja lesz, drogot szállít ide-oda. Jól élnek belőle, útban a kislánya. De az egyik megbízás balul sül el: a kísérői rendőrökre támadnak. Bradley közbelép, de példát akarnak statuálni vele. Mivel nem hajlandó feladni a megbízóját, 7 évet kap. A börtönben újabb sokk éri: a nejét elrabolták, a gyereket megcsonkítják, ha nem jut át a szigorított börtönbe és ott nem végez az egyik fogollyal. De ott valami egészen más vár rá: a bosszú. Ki kell találnia valamit, hogy legalább a családját megmenthesse.

Pár éve volt egy western, ami meglepő volt, okos és horror is. A magyar címére nem esküdnék meg, angolul minden esetre Bone Tomahawk. A rendező újabb filmje ez a Büntető ököl, ami megint egy erős darab lett, noha voltak előzetesen ellenérzéseim.

bunteto_okol.jpgVince Vaughn, komoly szerepben? Mégis, kinek jut ilyesmi eszébe? Zahler mégis nekiadta Bradley karakterét, és azt kell mondanom, a film végére teljesen le is döbbentem. Ha tud ilyet is Vaughn, miért idétlenkedik ócska vígjátékokban? Nem is tudom, láttam-e már ennyire jónak a színészt bármiben is. Megvolt a karakter érzékeny oldala, de a kemény állat is, aki a végén elszabadul és igazságot tesz. Komolyan, ezek után már azon se lepődnék meg, ha Vaughn valami akciós szerepet kapna. Már elhiszem, hogy képes lenne megcsinálni.

De a filmnek van még egy trükkje. Nagyon okosan meg tud vezetni. A történet közbeni stílusváltás kockázatos húzás, nem is sokan vállalják be, legyen szó könyvről vagy filmről. Zahler szeret ezzel játszani – mondjatok az övén kívül még egy western horrort! Most pedig itt ez a gengszterfilmbe oltott családi dráma börtönfilmes bosszútálalásban. Annyi zsánert kever, hogy felsorolni is nehéz.

És ezzel folyamatosan meglep, egyszerűen nem lehet sejteni, mi vár ránk a következő jelenetben. Csavaros, okos, fordulatos.

Sokféle erőszakot kapunk benne, és növelik a sokkoló szintet is. Érdekelne is, kinek mi volt a legdurvább azok közül, amit nyomorult Bradley végig kellett, hogy csináljon. Durva volt a pöcegödörre emlékeztető cella, de a sokkoló öv is para, főleg egy kis korrupcióval nyakon öntve. De a film végi Don Johnson a pisztollyal, vagy a cipőnyomok Bradley fején is megérnek egy misét. Sok ez a film, néha már szint fáj befogadni.

Az erőszak ábrázolása is minimum rafinált. Nyers, erőteljes, hatásos. Áldom az eget, hogy Bradley a börtönben legalább a nemi erőszakot megúszta, mert ebben a stílusban egy olyan jelenet egészen kibírhatatlan lenne.

A casting is okos, és ahogy már említettem, Vaughn valószínűleg élete legjobbját nyújtja benne. Jennifer Carpenter nekem a Dexter óta ellenszenves, de Don Johnson kevés eszközzel is nagyon hozza a karakterét.

Határozottan pozitív meglepetés volt ez a film, de azért ne ez legyen az esti kikapcsolódás! Ahhoz túl kemény és brutális.

 

Büntető ököl - 5/4 Vaughn rég játszott ekkorát. Dráma van, feszültség, korrekt akciók. Jobb, mint vártam.

https://www.youtube.com/watch?v=7FnAhrJDTqs

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514141541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.08.07. 09:11:00

Valami brutálisan nyers, egyszerű, mint a faék, de hatásos nagyon. Vince Vaughn számomra már a true detective óta jó karakterszínész, itt is brillírozik, ahogy minimálban félcsaládos, teljesen szociopataként megy előre.
Nem is értem, hogy miért erölteti a vígjátékokat, azokban nem olyan jó szerintem.
Mr Miami Vice nagyon keveset szerepel, de akkor okés, illetve dexter huga se olyan szar, mint a dexterben volt végig.
A zenék helyükön vannak, ami nagyon tetszett az a film színei. Börtönről börtönre változik, a hangulattal együtt lesz egyre sötétebb.
Javaslat: ne este nézzétek, én utána egy óráig forgolódtam mire elaludtam.
süti beállítások módosítása