Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Woman in White

BBC mini sorozat

2018. augusztus 05. - BBerni86

Kosztümös, romantikus, családi titkos, vagyonért trükköző.

Walter Hartright tehetséges fiatalember, de egyelőre a festményeiből nem tud megélni. Ezért vállal el egy tanári állást, két vidéki kisasszony mellett. Laura és Marian féltestvérek: a fiatalabb, Laura gazdag örökösnő is egyben. Walter és Laura egymásba szeretnek, de minden kettejük között áll. A lány öröksége, és haldokló apja kérésére egy kijelölt grófhoz kell feleségül mennie. Hiába jön figyelmeztető levél, hiába bukkan fel egy titokzatos fehér ruhás nő, Walter külföldre menekül, és Laura sir Percival neje lesz. A nászútról hazatérő húgán látja már Marian, mennyire rossz tanácsot adott. Laura boldogtalan, a férje kínozza, és a vagyonát is magának akarja. Szökést the_woman_in_white.jpgterveznek, de csak akkor járhatnak sikerrel, ha megfejtik, miért tart a fehér ruhás nőtől annyira sir Percival.

A BBC sorozatokat, főleg, ha kosztümösek, nagyon szívesen nézem és ajánlgatom. Már alig várom, hogy karácsony előtt jöjjön a Nyomorultak… de addig is, itt van nekünk a Fehér ruhás nő. Még azt a reklámszöveget is megkapta, amivel a regény is felkeltette a figyelmem. Tulajdonképpen ez volt az első, mai értelemben is kriminek nevezhető regény.

Érdekes is megfigyelni, és a sorozat is nagyon jól érzékelteti, ahogy a korabeli ponyva (ma már megengedőbbek vagyunk vele) és a krimis szálak keverednek. Egyrészt, ez egy romantikus, szerelmes történet, ami tucatnyi jelent meg akkor is, ma is. Van benne tiltott szerelem, kényszer házasság, testvérek közti kapcsolatrendszer. De aztán valóban kibomlik egy krimi, de akár a thriller se lenne rossz műfaji megnevezés.

Krimi, mert a kis csapat – Marian, Laura és a hazatérő Walter – nyomozással igyekszik a sir Percival titkára bukkanni, és megfejteni a fehér ruhás nő rejtélyét. Szemtanúkat keresnek, forrásanyagokat kutatnak fel, és a korszaknak megfelelően nyomokat keresnek. Jót is mosolyogtam rajta, hogy Internet hiányában nekik még a régi templomban kell az anyakönyvet bújni, hogy adataik legyenek…

Thriller, mert Laura komoly fenyegetettség alatt van. A férje folyamatosan nyomás alatt tartja, és igazán kegyetlen módszert talál ki arra, hogy a feleségét megtörje. Ha még kicsit csavarnák a helyzetet, már a Gázláng kockáit néznénk, de így is remek az ötlet. Tökéletesen kijön az a hangulat és zsáner, ami miatt thriller is a történet.

Hozzá kell mindehhez tennem, hogy ide idő eljutni. Az első két rész – 5 részes volt a mini sorozat – kifejezetten a romantikus, kosztümös zsánerbe illik, így akinek nincs gyomra a szentimentális, romantikus történetekhez, szenvedhet az elején. Utána viszont fejlődik és alakul a történet – én is sokkal jobban szórakoztam a széria második felén, mint az elején.

A szereposztásban olyan, akire azt mondanám, hogy tényleg nagy név, nincsen. Dougray Scott, Charles Dance talán ismertebbek, de már nem a mai fiataloknak. Igaz, nem is hiszem, hogy a mai fiatalok fognak izgatottan a sorozat elé ülni.

A korkép, helyszínek és kosztümök BBC minőségben érkeznek. Igényes, jól kitalált, szép kosztümös film. Érdemes arra is odafigyelni, hogy használják a ruhák színeit! Meg lehet fejteni onnan is motívumokat, szimbólumokat.

Nehéz kezdés után a végére nagyon rákaptam, a regényt is lehet, előkeresem…

 

The Woman in White - 5/3,5 korrekt adaptáció, amit a nehezebb kezdet után felpörgettek. Korrekt látvány, színészek.

https://www.youtube.com/watch?v=O9lVnYTDpCk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5214162347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása