Minden napra egy film

Minden napra egy film

RAID

A törvény nemében

2018. augusztus 15. - BBerni86

Rendőrségi, akciós, bizonyítós.

Johanna hiába született előkelő körökbe, miniszter apja mindent megadhatott volna neki, a lánynak anyja halála óta egy álma van. Jobbá tenni a világot, mint rendőr. A kötelékbe egy kis apai hátszéllel fel is veszik, de Johanna még többet akar – a RAID, a különleges rendőri egység kötelékébe akar szolgálni. Akadály akad bőven: nőket nem vesznek be, és a család – apja és vőlegénye – sem örül a vágyálmának. De belátják, el kell ijeszteni onnan, vagy képes lesz idegenlégiósnak állni. Így Johanna bekerül a kiképzésre, azzal a miniszteri titkos paranccsal, 983.jpghogy utálják ki onnan. De Johanna annyira imádja az egészet, hogy minden ballépésével együtt is megszeretik, és beilleszkedik. Még aktív szolgálatba is felveszik, így morc kiképzője, apja és párja is kénytelen lesz átgondolni, mit jelent nekik Johanna.

Még akár jó is lehetett volna. A kiképzős filmek különben is a gyengéim, legyen a téma sport vagy egy közösségbe beilleszkedés. A rendőri kiképzés különösen hálás vígjátéki téma, a korosztályomnak nem kell mást mondanom, mint Kék Osztriga Bár és Mahoney, máris jönnek vissza a mókás emlékek.

A RAID sajnos nem tud a Rendőrakadémia, de még az FBI Akadémia nyomaiba se lépkedni. Egyszerre akarja komolyan venni magát, meg nem is, ezzel meg nem tudtam mit kezdeni. Valahogy végig hiányérzetem volt.

Drámai vonalat is akarnak tenni bele, de súlya soha nincsen. Ugyan beemlegetnek olyan témákat, mint a női egyenjogúság – ma nagyon divattéma. Nem véletlen, hogy ebben a filmben egy nő akar az elit rendőrök soraiba lépni, és nem egy pályakezdő ifjonc, mint lett volna még pár éve. De soha nem mennek mélydráma szintre, ezt a helyzetet is komikusra faragják, és olyan pontokon, mint a korrupció a kinevezésekben, átsiklanak. Pedig fájó társadalmi pont a kapcsolati tőke hiánya vagy megléte – hol igazságos, hogy itt Johanna azért lehet különleges osztagos, mert apu parancsba adta?

Nem fájna a dráma hiány, ha jobb lenne a humor vonal. De nem az. Johanna fejlődése, ballépései maximum mosolyogtatóak. A vőlegényével való kapcsolata már eleve halálra ítélt, és a poénok is ebből adódóan nagyon kiszámítottak. És akkor még ott van a szerelmi szál is, ami különben a film legmókásabb jelenetét hozza. Az a furgonban egymásra kacsintós, tagadós néma jelenet marad a legemlékezetesebb nekem a filmből.

Azért is, mert akciókomédia ugyan, de az akció vérszegény. Körülbelül úgy néz ki, mintha egy csapat gyerek beszabadult volna a vidámparkba paintball meccsre. A CGI gyenge, nagyon látszik, hogy nem erre ment el a büdzsé. A végén a kastély elleni támadás… a napokba elnéztem, ahogy az öcsém egy korábbi Assassins Creed játékkal játszik. Azt kell mondanom, az minden téren sokkal jobban nézett ki, mint ez a film.

Ismert francia színészre se akadtam benne, bár ez nem szokott zavarni, ha tetszik a történet. Ez nem tetszett. Ha nem is untam, de nem tudtam jókat nevetni rajta, és a történetbe végig zavart egy kis gagyi faktor. Igaz, az akció komédia nem kifejezetten az én műfajom, ahhoz jónak kell lenni, hogy én ezeket a filmeket szeressem. Ez nem az.

Néha jópofa, így nem utáltam, megvan az a kis francia mellékíz benne, de ennyi.

 

Raid - 5/3,5 a fárasztó és vicces között van a humora, a látványvilága meg gyenge. Inkább vicces.

https://www.youtube.com/watch?v=xMdAvY0mMYo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3514181241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása