Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

Menedék

2018. augusztus 26. - BBerni86

A héten volt egy thriller, ami egyszerre volt új is, meg az ismerős zsánereket jól felhasználó is. Ezért a héten a Menedék rejtélyének eredünk a nyomába!

men6.jpg1969-ben az angol Rose négy gyermekével, három fiúval és egy lánnyal költözik egy amerikai kisvárosba, ahol házat örökölt. A család nevet váltott, menekülnek, és abban reménykednek, itt új élet vár rájuk, boldogok lehetnek. Szegények, de szeretik egymást, összetartanak, nem is akarnak többet. A fiatalok hamar új barátra is szert tesznek, a helyes Allie-re, aki a városka könyvtárában dolgozik.

Akkor fordul nagyot az életük, amikor Rose súlyosan megbetegszik. Tudja, hogymen2.jpg haldoklik, és még a vég előtt megígérteti a 19 éves nagyfiával, Jackkel, hogy egybe tartja a családot, elrejtőznek, és míg 21 nem lesz, nem engedi kiderülni, hogy ő már nincs köztük. A fiú ígéretet tesz, és fél éven át minden jól is alakul, amikor egy váratlan látogató érkezik.

Egy évvel később a családtagok a házba zártan élnek, egyedül Jack járhat még ki. Ő hetente bemegy a városba terményeket eladni, ebből tartva el a testvéreit. Itt van lehetősége az egyetlen kikapcsolódására: Allie és a könyvtár. Míg a testvéreinek begyűjti az új olvasnivalókat, ő udvarol a lánynak, aki viszonozza is az érzelmeit. Pedig men7.jpgAllie másnak a figyelmét is felkeltette: a szépreményű ifjú ügyvéd, Tom is szemet vet rá.

A családban is nő a feszültség, már nagyon elegük van a bezártságból. Abban bíznak, azt a kevés időt, ami még Jack 21. születésnapjáig van, valahogy men3.jpgátvészelik. Ám a legkisebb, az 5 év körüli Sam egyre biztosabban érzi egy szellem jelenlétét a házban. Mániásan takarni kell a tükröket, nehogy bármelyiken átjöjjön érte a szellem. Van valami fenyegető a házba. Ahonnan a 18 éves Billy is szabadulna, rendszeresen men13.jpgössze is veszik a bátyjával ezért, de nem mehet még ki.

Újabb gond szakad a nyakukba, amikor Tom a ház körüli adót akarja beszedni, és aláíratni az anyjukkal a szerződést. Jane tanulja meg hamisítani, míg Jack igyekszik szóval tartani a férfit. Akinek gyanús valami a házban, de nem jön rá, mi. Annyit biztosan észrevesz, hogy ennek a pár kölyöknek bőven van pénze. Nem is sejti, hogy azt a pár fontot milyen kínkeservvel szedték neki elő. Azt a mocskos pénzt elrejtették, elásták, vér tapad hozzá - de az adóra elő kellett venni, és a maradékot a kéménybe dobják. Abban bíznak, a szellem is visszavonul, ha nem használják többet.

A három nagyobb gyerek egyre jobban aggódik Sam miatt, aki egyszer látni is vélte a szellemet. Ők tudják, hogy men4.jpgnem lehet igazi. Azért találták ki, hogy egy éve megnyugtassák az öccsüket, amíg a bezárt férfi üvöltései betöltötték a házat, és éhen veszett zárt ajtók men9.jpgmögött. Jane felveti, el kellene temetniük az apjuk, nem lehet ebben a sírban élni, de egyikük sem meri kinyitni az elzárt ajtót.

Közben Tom magával hívja New York-ba Allie-t, legyen a felesége! Mivel a lány visszautasítja, elmondja neki, hogy milyen titkot rejteget Jack családja. Az apjuk borzalmas ember volt. Allie a könyvtárban kutatni kezd, és rá is talál pár cikkre. Jack apja gyilkos és rabló volt, aki a családját is bántalmazta, többek közt megrontotta a lányát is. Jack tanúskodott men12.jpgellene a bíróságon, és juttatta rácsok mögé. Allie rá is kérdez a fiútól az apjára, de ő csak annyit bír róla mondani, hogy elmondhatatlan dolgokat tett, de már nem bánthatja egyikőjüket sem.

Tom New York-i állása meghiúsul. Társnak vennék be, de ahhoz komoly összeget kellene kifizetnie. Jack-et zsarolja meg, hogy fizessen, vagy leleplezi a hamisítást! A pénzt akarja, amit az apjuk rabolt és soha nem került elő. Jack már lemondana mindenről, nem férnek a pénzhez. Az éjjel Billy bemászik a kéménybe, megszerzi a dobozt, de nem várt felfedezést is tesz, miközben men5.jpgsúlyosan megsérül.

A kis család ledöbben, hogy az apjuk nem halt meg, valahogy életben maradt a falak között, és most vadászik rájuk. Jack kezd teljesen összeomlani. A testvérek titokban megszavazzák, elmondják Allie-nek az igazat, talán ő segíthet. Jack naplóját kiteszik a lánynak a sziklára, és  megüzenik neki, hogy ott találkozzanak.

Míg Allie a naplót olvassa, Tom a házba érkezik a pénzért és feltöri a lezárt ajtót. Nem számít a támadásra.

Allie a naplóból megtudja, hogy a váratlan látogató egy éve az apjuk volt. A gyerekekre támadt. Jack kiment küzdeni, míg a testvéreit a padlásra rejtette. De az apjuk erősebb volt, Jack elájult és lezuhant. A férfi bement a házba, a men10.jpgpadlásra, ahol megtalálta a másik három gyerekét. Mire Jack magához tért és berohant, a férfi megölte mindhármat. Jack bezárta, és öngyilkos akart lenni. De akkor meghallotta a testvéreit, akik játszottak. Ekkor letakart minden tükröt, hogy elmerülhessen a magamen11.jpg kis fantáziavilágába.

Allie a házba siet, ahol szemtanúja lesz Jack tört személyiségének. Ő maga személyesíti meg a testvéreit. Hiába próbálja kicsalni, Jack nem mozdul onnan, nincs magánál.

Allie így maga indul el. Rábukkan a haldokló Tomra, majd ő esik fogságba. A testvéreket hívja segítségül. Jack a lány hangjára tér magához, és Billy átveszi az uralkodó karaktert, ő rohan egy puskával megállítani az apját. Még men8.jpgidőben érkezik, agyonlövi a férfit, Allie megmenekül.

Később látjuk, ahogy Allie az orvossal beszél. Aki örül, hogy a fiúnak egy ideje nem voltak skizofrén jelenetei, de egyben félti is a lányt. Mégis, mit remél Jack mellett? Nem remélhet családot tőle, a háznak rossz híre van, és állandóan figyelnie is kell a fiúra. De Allie mosolyogva visszatér Jack men1.jpgmellé. Akinek születésnapi ajándékba a család beketerezett képét adja, akinek engedi, hogy elhiggye, valóban a boldogan játszó testvérei vannak odakint a mezőn.

Nekem tetszett. Keserédes, de ennyi simán belefért. Bejött a casting, és nagyon jó, ahogy az ismerős zsánerekből valami eredeti és meglepő születik. Thriller, horror, csavar a végén. Nem is kell megváltoztatni benne semmit!

Plusz, jó volt a marketing is. Nagyon bírom a film plakátjait! Ez a babás a kedvencem, különben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7314188835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása