Minden napra egy film

Minden napra egy film

Harc a szabadságért

2018. szeptember 27. - BBerni86

Háborús, önképviselős, kosztümös.

Newton Knight ápolóként szolgál a déli seregben a polgárháború idején. Unokaöccse egy harcoló seregből szökik át hozzá, Newton igyekszik rá vigyázni és tartani benne a lelket. De a fiú egy csatában lövést kap, és mire orvos hajlandó lenne ránézni, meghal. Newtonnak így nincs maradása, haza akarja vinni a fiú testét. Megszökik vele, és a temetés után sem megy vissza. A környékbeli családokat kezdi el óvni a katonáktól, ami miatt a mocsárban kényszerül bujkálni. Itt egykori rabszolgákkal barátkozik össze, és kezdi el sajátosan látni a világot és a vallást. A harc_a_szabadsagert.jpgfelesége el is menekül, de Newton kitart és összefogja az embereket. Földeket foglal el, saját államot létesít, majd a béke után próbál jobb életet biztosítani a barátainak és a családjának. De a törvények ellene dolgoznak.

Emlékszem, amikor kijött ez a film, téma volt, hogy direkt az Oscart lőtték be vele. Amerikai, történelmi téma, aminek a jelenre is vannak mondanivalói, és nagyon erős lett a szereposztása is. A főszereplő köré lett írva a film. Most végre megnéztem, és nekem nem tetszett.

Kezdve azzal, hogy a történet helyett a főszereplőre tették a hangsúlyt. Történnek események, elég sok időt fel is ölel a cselekmény, de valahogy minden súlytalan benne, és nekem hiányoztak logikai darabok is belőle. Aki nincs képben a korszakkal és ennek a személynek a történetével, kimaradnak részek. Hirtelen váltások vannak, amelyek nagyon zavarosak. Az egyik jelenetben azt látjuk, hogy hazajött Knight felesége, Serena a fiúkkal, Knight engedi is őket maradni. Majd Rachel, az egykori rabszolga megszüli a közös gyereküket. Ő él úgy Knight mellett, mint a felesége. De ez mégis hogy alakult ki? Főleg, hogy a két nő ügy dolgozott együtt, mintha egy háztartásban lennének, mintha még barátnők is lettek volna.

De Rachel és Knight románca is – csak a végeredményeket látjuk. Rachel bevallja, hogy visszatámadt a gazdára, amikor az megint ágyba akarta vinni. Rachel megszüli Knight fiát. Hogy lett egyikből a másik? Mi lett Knight Serenától született fiával? Egyszer elvitte horgászni, aztán nem is láttuk többet. Sok ilyesmi van benne, ami nekem nagyon az agyamra ment. Folyamatosan úgy éreztem, hogy kimaradtak jelenetek. (2 óránál hosszabb a film!)

A hangsúly végig azon volt, hogy McConaughey nagy jeleneteket játszhasson. Teljesít is, de ez nekem kevés a boldogsághoz. A legsötétebb óra is a főszereplőjére volt kihegyezve, hogy Gary Oldman nagyot játszhasson, de ott volt mellette egy olyan történet is, amit végig lehetett követni, és nem akartak egy egész életutat bemutatni.

A mellékszereplők érdekes mód sokkal mélyebb nyomokat hagytak bennem. Nagyon szimpatikus volt Gugu Mbatha-Raw játéka és karaktere – lassan ő lesz a legtöbbet foglalkoztatott afroamerikai színésznő… De a műsort lopta Mahershala Ali, az ő Mózese volt, akinek a sorsa és jelenetei legjobban megfogtak.

Látszik az is, hogy költöttek erre a filmre. Kosztümös, azok eleve drágák, itt igyekeztek hitelesek is lenni mellette. De nem úgy háborús látványfilm, mint pl. a Dunkirk. Itt még a csaták esetében is a főszereplő volt kiemelt helyen.

Majd elfelejtettem – a keret is ritka idegesítő. Egyáltalán, minek kellett bele a dédunoka?

Összességében számomra csalódás volt, ha bár jó része akad is.

 

Harc a szabadságért - 5/2,5 érdektelen lett, hiába a jó színészek. Unalmasan elmesélt történet, nem is látványos.

https://www.youtube.com/watch?v=oaVtTkqThYo

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7814265401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása