Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bodyguard

1. évad

2018. október 20. - BBerni86

Testőrös, nyomozós, merényletes, lelki gondos.bodyguard.jpg

David Budd háborús veterán, aki a hazatérése után a rendőrségnél lett százados. Látszólag rendbe van, de a felszín alatt komoly traumákat rejteget. Ezért költözött külön a neje a gyerekekkel, rá akarja venni, hogy kezeltesse magát. David erre nem hajlandó, még maga előtt is tagadja, mekkora a baj. Mikor a gyerekekkel hazafelé vonatozik, felfigyel a biztonsági őr különös viselkedésére. A WC-ben egy öngyilkos merénylő rejtőzik, robbanó mellényben. A nőt Budd beszéli le a merényletről. Elismerésül kinevezik a belügyminiszter asszony testőrségébe – a férfi nagyon nem ért egyet a nő politikájával, de a munkáját végzi. Miután megmenti Julia életét, a feszült helyzetben viszonyba is bonyolódnak. Így, amikor egy merénylő sikerrel jár, már személyes ügy a férfinak, hogy elkapja a felelősöket.

A Bodyguard nem semmi nézettséget produkált a BBC-n. Már eleve magasan nyitott, egyre többen nézték, és ez lett a legnézettebb BBC drámai sorozat 2008 óta. A 15 milliós szám egy amerikai sorozatnál is jó, nemhogy egy britnél… Ez azért lehet kiemelten érdekes nekünk, mert ez előrevetíti, hogy nem hagyják az aranytojó tyúkot kimúlni, kap még majd Budd újabb esetet, amit megfejthet…

De maradjunk egyelőre az első évadnál. Ami, bevallom, a második rész után engem arcul csapott. Annyira arra volt kihegyezve a PR, hogy védenie kell a nőt, miközben nagyon nem ért egyet vele a testőre, hogy nekem pofonnal ért fel, amikor összejöttek. Bár, az hamar megvigasztalt, hogy Juliát megölik… ok, gonosz vagyok.

De a sorozat innentől lett igazán izgalmas. Amit az első két részben felépítettek, egy alap lett, amire a következő részek nyomozása ráépült. Akciók, és több szinten összeesküvések töltötték ki a játékidőt. Szinte senki nem az volt, aminek látszott, és minden tettük mögött hátsó szándékok húzódtak. Hogy Budd megfejtse, egyáltalán túlélje ezt a viperafészket, Jack Bauer legjobb húzásait idéző akciókba kellett belemennie.

Csak éppen a BBC nem a mesés akciót pártolja, hanem a reálisat. Ami csak még ütősebbé teszi a sorozatot. Ez nem érződött filmnek, el lehetett hinni, hogy igaziból is így történne meg. Brutális volt, amikor Budd ébred az öngyilkos mellényben, és rá szegeződő fegyverek kereszttüzében kellett elhitetnie, hogy a történetben nem ő a rossz. De vannak még ilyenek, de talán az volt a legerősebb.

A történet tehát okos, egyszerre tudott izgalmasan és hitelesen akció lenni, miközben agyalós, összetett összeesküvős és nyomozós széria is volt.

A karaktereket jól felépítették, és nagyon eltalálták a színészek szerződtetését is. Richard Madden nekem amúgy is a kedvenceim között van Robb Stark óta, de itt nem csak a küllemére építettek, mint a Hamupipőke esetében. A már említett öngyilkos mellényes jelenet, színészileg is nagyon ott van. De a mellé tett színészek is, egyéb sorozatokból mindenki ismerős lehet, és itt játszani is kellett nekik. Játszottak is.

A történet üzenete is felidézte bennem a 24-et, csak reálisabb képet közvetítve. Igen, a terrorveszély hatalmas, de veszélyesebb lehet, hogy házon belül milyen játszmák zajlanak.

Nekem tetszett, és nem csak akciórajongóknak ajánlott, dráma és okos sorozat is.

 

Bodyguard - 5/4,5 jól felépített, izgalmas, hiteles, látványos, jó szereposztással. Sikeres, megérdemelten.

https://www.youtube.com/watch?v=jZj4M_Qz-mI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr10014309551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása